петак, 19. септембар 2014.

ISTINA O ISUSU: Isus je duhovitiji nego što mislimo



Zašto su crkvene službe uglavnom lišene humora? Zašto su vjernici tako često tmurni? Ukratko, kada, zašto i kako su radost, humor i smijeh maknuti iz kršćanstva? Postoji nekoliko teorija o tome, no, u konačnici, radost, humor i smijeh su darovi Duha Svetoga koje kršćani ne bi smjeli ignorirati.

Elton Trueblood misli da su Kristov humor i radosni dijelovi Isusova života otišli u drugi plan jer su  evanđelisti željeli istaknuti značenje Njegove muke. Evanđelje po Ivanu, priznaje da je Isus učinio mnogo drugih stvari o kojima nije zapisano.  Drugim riječima, nepostojanje priča o tome da se Isus šalio ili smijao nije dokaz da se to nije dogodilo. 

Lako možemo zamisliti Isusa kao se za vrijeme brojnih večera s učenicima, koje se spominju u Evanđeljima, šalio i smijao.  Isto tako, možemo ga zamisliti vrlo opuštenog, razigranog i duhovitog za vrijeme služenja ludima, djeci, bolesnima. Osim toga bio je putujući propovjednik kojega su slijedile mase, ne samo radi čudesa već i zato jer je bio vrstan propovjednik. Humor je zasigurno bio sastavni dio njegovih nastupa.

Njegovi su se suvremenici služili humorom. U Ivanovom Evanđelju Natanael je odgovorio kad su mu rekli da je Mesija rodom iz Nazareta: „Može li išta dobro doći iz Nazareta?"

To je bio vic u ono vrijeme, štoviše, crni humor o beznačajnosti toga malenog mjesta.

No, to Isusa nije zasmetalo, dapače, On prihvaća šalu i ne ostaje mu dužan: "Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare" – ironija! I prihvaća ga za apostola.

Jesmo li na tragu hereze ako kažemo da je Isus, taj isti Isus koji je liječio bolesne, stišavao oluju, umnažao kruh… bio duhovit? Sasvim suprotno, Isus bez smisla za humor je hereza!

Da se izrazimo drugačije. Kakva osoba ima nulti smisao za humor? To je robot, a ne osoba. Ipak, to je rasprostranjena slika koju mnogi kršćani imaju o Isusu. To je i zato jer se Isusa pokazuje u knjigama, propovijedima i umjetninama kao preozbiljnoga a to utječe čak i na način na koji ljudi žive svoje živote!

Zato, započnimo drugačije gledati na Njegov smisao za humor i u tom procesu ujedno i na Njegovu punu ljudskost.

Autor: James Martin/D. B.; Izvor: Dnevno.hr

Нема коментара:

Постави коментар