уторак, 11. фебруар 2014.


Ujjayi pranayama                           Yoga Centar


Ujjayi pranayama je standardno yogijsko disanje prilikom kojeg se (tijekom izdaha i tijekom udaha) čuje zvuk kojeg bi mogli definirati kao vrlo fino hrkanje bebe (malog djeteta) u dubokom snu bez snova. Međutim, »hrkanje« je zvuk proizveden podrhtavanjem uvule (resice koja visi sa stražnjeg dijela mekog nepca) u struji ulazećeg daha dok zvuk Ujjayija dolazi iz donjeg dijela grla i stvoren je trenjem prolazećeg daha o primaknute glasnice (glasne žice). Da su glasnice skoro sasvim primaknute, prolazak zraka bi kroz tako uzak prolaz bio vrlo spor i zvučao poput brujanja/zujanja pčela (Bhramari pranayama). Kod Ujjayi (=pobjedonosne, pobjedničke) pranayame, dah u nešto manjoj mjeri zapinje u grlu; otprilike onoliko koliki bi otpor struji daha izaz(i)valo stvaranje glasa »HHH…« za vrijeme udaha i za vrijeme izdaha. Jednostavno ostavite grlo u položaju za izgovaranje zvuka »HHH…« s tim da zatvorite usta. Ljude obično uputim da imitiraju zvuk kojeg ja stvaram dok radim ovu tehniku, to je najlakši način da to nauče. Ako su zbunjeni kažem im da kontinuirano izgovaraju fonem »H« (ili »K« ili »G«) dok izdišu kroz usta pa da naglo zatvore usta održavajući unutarnje mišiće grla i dalje skupljenim/kontrahiranim kao kad su izdisali kroz usta.
Zatim im kažem da počnu udisati kroz nos održavajući i dalje položaj glasnica kao kad su izdisali proizvodeći zvuk »HHH...« i stežući mišiće trbuha da bi iz pluća izbacili sav istrošeni zrak. Premda je položaj glasnica isti i dok udišete i dok izdišete, zvuk će se ponešto razlikovati jer zrak svaki put struji u drugom/suprotnom smjeru. Disanje kroz usta i oblikovanje glasa »H« je samo moj trik, da olakšam ovladavanje ovom tehnikom onima koji misle da to ne mogu. Također je od pomoći navesti učenike da zapaze da je nemoguće proizvesti zvuk »Ha-disanja« bez laganog stezanja mišića trbušnog zida (trbušne stijenke). Uvijek dok radite tehniku Ujjayi disanja (a i dok ju ne radite), dišite kroz nos. Dok dišete normalno, normalno je da dišete kroz nos, a to vrijedi i za sve tehnike pranayame ukoliko nije rečeno drugačije. U Ujjayi pranayami produžavate zvuk »HHH…« tijekom cijelog udaha i tijekom cijelog izdaha. Lice, vilica (donja čeljust) i usne neka budu i ostanu opušteni. Disanje neka bude ravnomjerno (bez podrhtavanja, neistrzano, glatko…) i ritmičko. Dišite tiho, polako, spontano, slobodno, duboko, glatko i s lakoćom, lako.
Ujjayi se može raditi tako da udišete kroz nos, a izdišete kroz usta. Dok to radite saberite se na grlo, osjećajući strujanje daha i grleni zvuk. Koncentracija pažnje na grleni centar će poboljšati/pojačati detoksikaciju (odstranjenje otrova iz tijela).
Ujjayi pranayama spušta/uravnotežuje krvni tlak, poboljšava probavu, smanjuje štetnost štetnih utjecaja iz okoliša, čisti tijelo od otrova i pojačano ga snabdijeva/opskrbljuje kisikom i suptilnim zrakom (pranom). Ujjayi pranayama usporava rad srca (što je pozitivno, korisno za produženje dugovječnosti) i blagotvorno utječe na cijelo tijelo, osobito na nervni sustav.
Također povoljno djeluje na psihu i smiruje um.
Tokom Ujjayi pranayame možete zamišljati (mantrati) zvuk »SO« kao onomatopeju udisaja i zvuk »HAM« kao onomatopeju svakog pojedinog izdisaja.
Ujjayi pranayama se može kombinirati sa Khećari Mudrom koja se izvodi tako da podignete i zabacite jezik savijajući ga tako da njegova donja strana pritisne glatki dio donjeg nepca.
(Ako izvodite Khećari mudru tokom fizičkih aktivnosti moguće je da u ustima osjetite gorak okus i u tom slučaju radije prekinite s izvođenjem ove mudre. Ovaj gorki okus povezan je s adrenalinom kojeg nadbubrežne žlijezde pojačano luče tokom napora.)
Khećari mudra ima vrlo suptilan utjecaj na neuroendokrini sustav. Osobito snažno utječe na hipofizu (caricu sustava žlijezda s unutarnjim izlučivanjem) i odlična je poboljšanje vaše sposobnosti transmutiranja seksualne energije u veliku mentalnu moć.
U slučaju da je nepohodno udisati kroz usta, kao kod nekih stilova plivanja (gdje ste »prisiljeni« udisati kroz usta a izdisaji mogu ići kroz nos) Khećari Mudra će spriječiti isušivanje 

Нема коментара:

Постави коментар