недеља, 12. јануар 2014.

Ida i pingala

Standardno
IDA I PINGALA
Student velikog indijskog pjesnika Kabira, jednom ga je upitao: „Kabir, gdje je Bog?“. Njegov odgovor bio je jednostavan: „On je dah unutar daha.“ Kako bi shvatili implikaciju Kabirovog odgovora, trebamo pogledati iza fizikalnih komponenti daha – kisika, ugljičnog dioksida i ostalih molekula koje teku unutra i van sa svakim našim udahom i izdahom. Iza svakog daha, a opet unutar njega, nalazi se prana – univerzalna vitalna energija koja je doslovce suština života.
Za one od nas koji prakticiraju hatha jogu, izazov je upregnuti tu energiju kao gorivo za naš fizički, mentalni i spiritualni razvoj. Kako bi to učinili trebamo zaroniti dublje u misterije uma i suptilnog energetskog tijela. Srećom, začetnici Tantre putovali su u taj unutarnji prostor, bilježeći mnoge putove kojima energija teče unutar nas. Među njihovim najvažnijim otkrićima bili su nadiji, beskrajna mreža energetskih kanala koji svakog pojedinca čine integriranom, svjesnom i vitalnom cjelinom.
Sanskritska riječ nadi, znači „protok“, „gibanje“ ili „vibracija“. Sama riječ sugerira osnovnu prirodu nadija: da teče poput vode pronalazeći put najmanjeg otpora, hraneći sve na svome putu. Nadiji su naš energetski sustav napajanja i u suštini oni nas drže na životu.
Prema mnogim tantričkim tekstovima, ljudsko tijelo sadrži 72.000 nadija koji kanaliziraju  pranu do svake stanice. Neki su široki i brzi, dok su ostali sasvim tanki. Kada taj sistem teče slobodno, vitalni smo i zdravi; kada postane slab i začepljen, borimo se sa slabim mentalnim i fizičkim zdravljem. Praksa joge efektivna je zbog toga što pojačava protok prane u našem tijelu, oživljavajući tok koji odnosi prepreke koje blokiraju slobodni protok energije.
Noć i dan
Tri nadija su posebno interesantni u praksi joge. Sushumna nadi je „velika rijeka“ tijela i proteže se od baze kralježnice do vrha glave, prolazeći kroz muške polove svake od sedam čakri. On je kanal kroz kojeg se kundalini shakti uspinje od svoje izvorišne točke umuladhara (korjen) čakri do svojeg pravog obitavališta u sahasrara (tisuću latica) čakri na vrhu glave. Sushumna nadi je u terminima suptilne energetske strukture put transcendencije i prosvjetljenja.
Ida i pingala nadi spiralno se omataju oko sushumna nadija kao dvostruki heliks naše DNA, križajući se u svakoj čakri. Ako vizualizirate Hermesov štap ili simbol moderne medicine (štap isprepleten dvjema zmijama u obliku dvostruke uzvojnice), dobit ćete ugrubo ideju o odnosu ida, pingala i sushumna nadija. U konačnici sva tri nadija se sastaju u ajna (zapovijed) čakri, području točno između obrva.
Ida nadi počinje i završava na lijevoj strani sushumne. Ida se smatra lunarnim nadijem, hladnim i zaštitničkim po prirodi, koji kontrolira sve mentalne procese i ženski aspekt naše osobnosti. Bijela boja se koristi kako bi se predočila suptilna vibracijska kvaliteta ide. Pingala, solarni nadi, počinje i završava sa desne strane sushumne. Topao je i stimulirajući po prirodi, kontrolira sve vitalne tjelesne procese i nadzire muške aspekte naše osobnosti. Vibracijska kvaliteta pingale predstavljena je crvenom bojom.
Interakcija između ide i pingale korespondira unutarnjem plesu između intuicije i racionalnosti, svjesnosti i vitalne sile i desne i lijeve moždane hemisfere. U svakodnevnom životu, jedan od ovih nadija je uvijek dominantan. Iako se ta dominacija mijenja tokom dana, jedan nadi ima tendenciju da bude naglašeniji češće i kroz dulji vremenski period nego drugi. To se odražava na osobnost, ponašanje i na zdravstveno stanje koje može biti više ida-nalik ili pingala-nalik.
Ida-nalik pojedinci imaju lunarne ili zaštitničke kvalitete, ali mogu imati manjak poleta da održe stalnu joga praksu. Oni su puni potencijala, ali ukoliko ne razviju svoju pingala stranu može se desiti da nikada ne manifestiraju taj potencijal kako u svjetovnom tako i u spiritualnom razvoju. Pingala-nalik pojedinci imaju solarne kvalitete: puno kreativnosti, obilje vitalnosti. Ali, ukoliko ne razviju svoju ida-stranu, može im nedostajati mira, introspekcije i receptivnosti neophodne za povratak skladu duhovnog buđenja.
Stvaranje ravnoteže
Dovođenje ide i pingale i ravnotežu glavni je fokus hatha joge. Riječ hatha doslovno znači „snažan“ u Sanskritu, a sastoji se od ha i thaHa predstavlja solarne kvalitete, vitalnu silu, pingalu; tha predstavlja um i lunarne kvalitete ide. Balansiranje sunca i mjeseca ili ide i pingale, podržava buđenje i podizanje kundalinija i pojavljivanje Univerzalne svjesnosti.
pranayamaEfikasna metoda za balansiranje ide i pingale je tehnika disanja tzv. Nadi Shodhana odnosno naizmjenično disanje na nos. Ova tehnika je učinkovita jer je ida nadi direktno povezan sa lijevom nosnicom, a pingala nadi sa desnom. Nekoliko ciklusa osnovne tehnike disanja (pranajama) na kraju joga prakse izvrstan je način da se obnovi ravnoteža između dva nadija.
Prije početka joga prakse, napravite eksperiment. Sjednite i promatrajte svoj dah kako bi ustanovili koja je nosnica, odnosno koji je nadi dominantan. Ako je lijeva nosnica dominantna, ida je glavna i možete usmjeriti svoju praksu na energizirajuće vježbe kao npr. pregibi prema nazad, stojeći položaji, inverzije i rotacije kako bi potaknuli pingala nadi. Ako je desna nosnica dominantna, od najveće koristi biti će smirujući položaji i vježbe kao npr. pregibi prema naprijed i sjedeći položaji kako bi aktivirali ida nadi. Na taj način, razvit ćete svoju svjesnost, produbiti osobnu praksu i osnažiti put ka duhovnom napretku.

Central"s spinals

Нема коментара:

Постави коментар