уторак, 8. април 2014.

DRUGA ČAKRA: MOĆ ODNOSA

Druga čakra je čakra partnerstva. Njezina energija počinje titrati i izražavati se u dobi oko sedme godine. U to vrijeme djeca počinju stvarati međusobne odnose s drugom djecom i odraslima neovisnije od svojih roditelja i kućnog okruženja. Kroz te prve međusobne odnose ona počinju razvijati svoju osobnost, stvarati veze i istraživati svoju moć izbora.
Mjesto: Donji dio abdomena do pupka.
Energetska veza s fizičkim tijelom: Spolni organi, debelo crijevo, donji kralješci,zdjelica, područje bedara, slijepo crijevo i mokraćni mjehur.
Energija veza s emocionalno/mentalnim tijelom: Ta čakra se podudara s našom potrebom za odnosima s drugim ljudima i našom potrebom da do određene mjere nadziremo dinamiku svoje sredine. Sve vezanosti pomoću kojih održavamo nadzor nad vanjskim životom, kao što su vlast, drugi ljudi ili novac, kroz ovu čakru pridružuju se našem energetskom polju i fizičkom tijelu.
Osnovne snage: Sposobnost i izdržljivost da čovjek preživi financijski i materijalno sam, te da se obrani i zaštiti; instinkt «borba ili bijeg»; sposobnost preuzimanja rizika;sposobnost brzog oporavljanja od gubitka, bio to član obitelji, partner, neka svojina,zanimanje ili financije.
Sveta istina: poštujte jedan drugoga.
transformacijasvijesti


MEDITATIVNO USKLAĐIVANJE SAKRALNE ČAKRE: 

Legnite na leđa i sklopite oči. Opustite sve mišiće svoga tijela. Osjetite svaki udah i izdah. Položite dlanove ispod pupka, na sredinu trbuha i osjetite kako se on diže i spušta tijekom disanja. Usredotočite se na to da pri udahu uvlačite ''pranu'' te da ona pri izdahu struji kroz sakralnu čakru. Pri svakom udahu si predočite kako iz vaših dlanova polazi narančasta energetska struja u donji dio tijela. Zamislite najprije malu, iscjeljujuću energetsku kuglu od narančasta svjetla, koja potom postaje sve većom i širi se cijelim tijelom. Zamišljajte to tijekom najmanje sedam udaha i izdaha. Nakon toga stavite dlanove na pod i ostanite još neko vrijeme ležati kako biste osjetili djelovanje vježbe.


Alternativna imena:

Tantra: Adhishthana, Bhima, Shatpatra, Skaddala Padma, Swadhishthana, Wari Chakra

Vede: Medhra, Swadhishthana

2. čakra - (Swadhisthana) - sakralna čakra

Sakralna čakra je poznata i kao seksualna čakra, ima svrhu da nam ostvari uživanje, želju za biološkom reprodukcijom i seksualnost. Područije druge čakre utiče na našu kreativnost, samo-ostvarenje i posvećenost ciljevima. 

2.čakra

Swadhisthana čakra prikazana je sa 6 latica kojima pripadaju slogovi "bam", "bham", "mam", "yam", "ram" i "lam". Središnja mantra ove čakre je VAM. Pripadajući simbol je lik mladog mjeseca. Swadhisthana je narančaste boje.

1. Povežite se s elementom vode. Odlazite redovito na plivanje i uživajte u toplim kupkama. 
2. Nosite narančaste odjevne predmete i stan opremite narančastim materijalima i cvijećem. 
3. Pijte dovoljno tekućine (najmanje dvije litre na dan; vode ili prirodnih čajeva) 
4. Samoglasnik ''o'' potiče drugu čakru. Sjednite uspravno, duboko udahnite kroz nos i s izdahom neka se oglasi ''o''. Tu vježbu izvodite oko pet minuta na dan. 
5. Pođite na ples. Osobito ples u paru, poput tanga ili salse, ali i trbušni ples jer potiču energiju sakralne čakre. 
6. Slušajte orijentalnu glazbu ili klasičnu (Bach i Vivaldi) 
7. Šećite pod mjesečevom svjetlošću, meditirajte uz muziku ''šum mora'' 

ETERIČNA ULJA - sandalovina, mira, gorka naranča i papar aktiviraju drugu čakru. Neka 3 do 4 kapi na dan ispari na mirisnoj svjetiljci ili ukapajte nekoliko kapi izmješanih s mlijekom u toplu kupku. 

DRAGO KAMENJE - Odaberite intuitivno jedan od slijedećih minerala: tigrovo oko, zlatni topaz, crvenkasti turmalin, žad, hijacint, vatreni opal, koralji, aventurin-sunčani kamen. Koristite ga za masažu dlana ili ga nosite na prstenu ili lančiću oko vrata. 

AFIRMACIJE - više puta na dan ponavljajte jednu od slijedecih rečenica (osobito prije spavanja). Govorite te informacije polako i opušteno najmanje deset puta; 
- spajam se sa stvaralačkom energijom 
- s ljubavlju prihvaćam svoje tijelo i svoju spolnost 
- život je božanski dar u kojem smijem i želim uživati 
meditacija-yoga.com

Нема коментара:

Постави коментар