субота, 20. април 2013.

ČETIRI TRENUTKA: ČETIRI RADOSTI




Istočnjačke ezoterične rasprave razlikuju četiri stupnja vođenja ljubavi povezanih sa četiri glavna psihička centra gde se seksualna energije koncentriše i preobražava. Četiri stupnja iskazuju se kroz erotske signale: osmeh, pogled, zagrljaj i seksualno sjedinjavanje.

Tantra smatra da stupnjevi vođenja ljubavi oslikavaju veću kosmologiju koja povezuje četvorostruko evoluiranje emocije, psihičke procese, mističko posvećivanje, tipove svesti, psihičke centre, meditacije, prvobitne zvuke, boje, oblike, vizije i ekstatičke radosti a sve je to povezano sa četiri mističkaTrenutka Jedinstva nazvanih Raznovrsnost, Razvoj, Ispunjenje i Transcendencija. Tantre nas neprekidno podučavaju da se sve „javlja po četiri”. Ovo je naročito primenjivo na psiho-kosmički pristup seksualnosti nalažen u istočnjačkim mističkim učenjima.
      Četvorostruka evolucija ekstaze od erotskog osmeha pa do seksualnog odnosa povezana je biofizičkim promenama kod oba partnera i sa psiho-fizičkim iskustvima. Blaženi talas ekstaze prolazi kroz četiri spiritualne oblasti želje, od fizičkog kontakta do čežnje, visoke strasti i transcendencije. U ova četiri stupnja osećanje ljubavi se razvija i sublimiše.
      Da bi se potpuno razumela tajna učenja taoizma i tantre važno ja naučiti prepoznavanje četvorostruke prirode seksualnosti u svim njenim manifestacijama. Tantre podučavaju da su erotski osmeh, erotski pogled i intimni zagrljaj svetovni stupnjevi seksa, dok stvarno fizičko sjedinjavanje nije svetsko ili je „izvan svetsko”. Slično se elementi zemlje, vode, vatre i vazduha, koji se razrešavaju kroz psihičke centre seksa u oblasti pupka, srca i grla, povezuju sa očuvanjem fizičkog postojanja, dok se element prostora i centar glave povezuju sa transcendencijom i nefizičkim postojanjem.
      Svaki od četiri stupnja ekstaze povezan je sa tipom svesti i sa posebnom vrstom mističkog iskustva, a tantrička tradicija smatra ga posebnim posvećivanjem.
      Četiri Trenutka ili Četiri Radosti ne mogu se adekvatno opisati. Njih svesno i radosno doživlja ljubavni par. Meditiranjem o četvorostrukoj misteriji erotičnosti, srce postaje sposobnije da se približi drugome. Tantre razlikuju četiri tipa žena i savetuju muškarca da dobro upozna Četiri Tehnike koje deluju kako na fizičkom tako i psihičkom nivou a to su: Kretanje naniže, Zadržavanje, Kretanje unazad i Zasićenje. Četiri tehnike takođe su povezane sa stvaranjem Četiri Radosti. Jedan tibetski tekst ovako ih opisuje:

      Kretanje naniže je kao kada kovač iskiva metalno ogledalo, čineći da se Četiri tipa Blaženstva polako spuštaju, slično kornjači, od glave ka seksualnom predelu, pa se tako blaženstva doživljavaju svojim prirodnim redosledom.

      Zadržavanje je kada se blaženstvo drži kako svetiljka u buri.

      Kretanje unazad je kao kada slon pije vodu, pa se Četiri Blaženstva penju u glavu i tamo ostaju stabilna.

      Zasićenje je kao kada seljak zaliva usev, vrlo brižljivo, kako bi se obezbedilo da se svaka pora na koži potpuno zasiti ostvarivanjem ljubavi.

      Imajući na umu vizuelne slike Četiri Tehnike, par može de nauči kako da stvara talas za telasom ljubavi i tako Četiri Trenutka usmeri u Četiri Radosti.

      Postoje četiri baze magične sile. To su Baza srca, Baza vrata i glave, Baza pupka i Seksu-alna baza. Svakom od ovih tajnih baza upravlja vladajuća boginja ili energija.
ADVAJASAMATAVDŽAJA
      Četiri radosti poznate su kao Radost emoci-ja, Savršena radost, Apsolutna radost i Uro-đena radost. Njihove manifestacije poznate su kao osmeh, pogled, zagrljaj i puno sjedinjava-nje. Takođe su poznate kao Raznovrsnost, Razvoj, Ispunjenje i Transcendencija.
HEVADŽRA TANTRA
Talas blaženstva tan-tričke ekstaze: Kada je seksualna energlja kon-trolisana i svesno usmeravana, nema granica ljudskoj sposobnasti trancendencije. (slika 3 ispod…)

Нема коментара:

Постави коментар