субота, 20. април 2013.

KUNDALINI

#Chakra centers' main attributes. Handy reference.

Većina ezoteričnih tradicija govori o velikoj moći urođenoj ljudskom psiho-organizmu. Ova moć se u Tantrama pominje kao “unutrašnje žena” ili Kundalini Šakti, a poredi se sa opasnom sklupčanom zmijom. Ova normalno latentna snaga može da deluje kreativno ili razorno, pozitivno ili negativno.
      Kundalini se može shvatiti i fizički i metatizički. Reč u korenu Kunda znači “jezero” a Kundalini zemljine kugle je rastopljeno jezero primordijalnih elemenata u zemljinom jezeru. Ovaj zemaljski Kundalini pulsira ravnomernom frekvencijom a povremeno donosi nesreću u vidu zemjlotresa i vulkana.
      Kundalini kod ljudskog roda je smešten u seksualnu oblast pojedinca i predstavlja “unutrašnju vatru” sa strahovitim potencijalom. Kundalini Šakti je moć seksa, pa može ili da veže ili da oslobodi osobu. Kao latentna moć neophodna za spiritualizaciju, Kundalini je naročito značajna za one koji žele da shvate misterije seksualnosti.
      Tantre podučavaju razne metode za “buđenje” i kanalisanje Kundalini energije. Prema “Geranda Samita”:
      „Velika boginja Kundalini, prvobitna energija bića, spava u seksualnom predelu tela. Ona oblik zmije koja je tri i po puta umotana. Sve dok ona spava, individualna duša (dživa) je ograničena, pa ne dolazi do istinskog saznanja. Međutlm, isto kao što pravi ključ otvara zaključanu bravu, tako i Hata Joga otključava Kundalini i dozvoljava biću da doživi Bramu i stekne Oslobođenje”.
      Sedite u udobnom položaju i duboko udišite zamišljajući vizuelno kako se vitalna Prana (evolucionarna životna energija) sjedinjuje se Apanom (naniže iduća energija tela). Stegnite čmar, koristeći analni sfinkter i vizuelno zamišljajte kako vitalni dah ulazi u centralnu Veliku Osovinu odmah iznad kraja kičme. Zadržavanjem udahnutog vazduha, zmijasta Kundalini počinje da se oseća stisnuta i zagušena. Tada počinje da se komeša. Onda probudite uspavanu boginju Kundalini mentalno ponavljajući svemogući osnovni zvuk “HUM”. Recite sebi SOHAM (što znači: “Ja sam to”) zamišljajući da ste ispunjeni Šaktijem i sjedinjeni sa Šivom. Povucite naviše Kundalini energiju iz donjeg dela tela i posmatrajte sjedinjavanje čistog Živa duha sa primordijalnom Šakti energijom.
      Jogi često provode godine pripremajući se za oslobađanje Kundaline. Svesno buđenje i upravljanje Kundalini-snagom zahteva duhovnu snagu, svest o prirodnom evolucionarnom kretanju naviše ove sirove seksuelne energije i fizičko telo koje je harmonično uravnoteženo. Pošto je fizičko blagostanje povezano sa ishranom, fizičkim vežbama i mentalnim stavom, to najpre treba ovladati ovim faktorima i obaviti neophodne pripreme u načinu života. da bi se zatim dozvolilo da Kundalini obavi svoj uticaj.  


      Seksualni kontakt je vrlo pogodan da stimuliše i budi Kundalini. Ljubavnici ponekad dosživljavaju Kundalini spontano, prirodnim spajanjem životnih energija za vreme vođenja ljubavi. Jači fizički napori, naročito u heteroseksualnom ljubavnom činu, mogu da stvore okolnosti pogodne da se Kundalini probudi; duboko disanje, kretanje seksualne oblasti, razmenjivanje vitalnog daha, stenjanje i drugi ljubavni glasovi (“Ah, oh”) predstavljaju činioce značajne za buđenje Moći Zmije.
      Iskustvo stečeno buđenjem Kundalini je izuzetno; oseća se kao unutrašnje treperenje, “tečna vatra”, istovremeno usijana i hladna, gotovo paralizujuća, celo biće se otvara, osvetljuje i oslobađa, dah nestaje. Ponekad buđenje Kundalini može da deluje zastrašujuće, ali ako je lskorišćen pravilan mentalni stav, onda je lako da se energija usmeri pozitivno. Vizualizacija, kreativna uobrazilja, svest o telu i neke fizičke tehnike mogu pomoći da se izbegnu negativna iskustva.
      Ako se Kundalini razbudi za vreme spontanog, radosnog vođenja ljubavi, onda pruža ljubavnicima priliku da dostignu duhovne vrhunce. Ako par vodi ljubav na tantrički način, Kundalini je saveznik koji može pomoći da se [kraj na str. 48]

Kundalini Joga je svesno buđenje i usmeravanje seksualne enargije naviše kako bi prošla kroz suptilne centre (Čakra) i sjedinila unut-rašnju Šakti sa Šiva načelom transcendencije. Ovde su ;akre prikazane keo otvorene i bIistave, dok Kundalini ener gija prolazi kroz njih. Čakra Pupak je koncen-traciona tačka solarne energije, dok je Čakra Glava fokus lunarne energije. Radžastani slika iz osamnaestog veka. (ovde slika 11 dole) 

Kada ljubavnici nauče da svesno usmeravaju i preobražavaju Kundalini energiju, ekstatičko uzbudenje podići će nji-hov duh. Vođenje ljubavi u sedećem položaju smatra se naročito pogodnim kod upražnja-vanja Kundalini Joge. (slika 12, dole) 

[početak str. 49] postignu ekstaza i Oslobođenje. Njena moć preobražava biološke nagone u potrebu za transcendencijom. Zamišljajte Kundalini i u sebi i u partneru. Vodite je brižljivo i s ljubavlju dok putuje naviše. Pomoću nje spojićete seksualnu oblast s temenom i preplaviti svoja srca radosnom energijom Šive i Šakti. Zamišljajte kako se Kundalini penje i oslobađa vas od dualizma sveta.


   Poslednjih godina dosta se govorilo o Kundalini Joga. To ipak nije teorijsko pitanje već praktično, direktno vezano sa seksualnošću. Čak i kada se Kundalini Joga praktikuje usamljeno, da bi se seksualna energija usmerila naviše bezuslovno je potrebna erotska vizualizacija. Kod nekih ljudi je erotska fantazija dovoljna da se Kundalini razbudi, all se retko događa da takva osoba može ovu energiju da iskoristi kreativno. Brojni Tantra tekstovi vrlo mnogo pomažu u razumevanju načina upravljanja, kako bi se Kundalini i njena moć iskoristili na doista kreativan način. Kod psihičkih fenomena, kao što su vidovitost i isceliteljstvo, korišćena je Moć Zmije. Ipak kod fizičkog heteroseksualnog kontakta Kundalini oba partnera se sjedinjuju i time stvaraju potencijal za preobražavanje. Kundalini Joga vežbe dovode do kosmičke svesti, radosne ekstaze sjedinjavanja sa svemirom, izvan međa vremena.
      Kundalini ima značajnu ulogu pri vođenju ljubavi, jer bez njene energije vođenje ljubavi

Ekstatičko vođenje ljubavi može se uporediti sa otvaranjem i cvetanjem lotosa. Kada se nesvesnim nagonom za orgazmom počne svesno upravljati, tada će Šiva i Šakti energije doživeti beskrajno blaženstvo a Duh će se uzdići. (slika 12, tu negde) 

ne može da prodre u najviše nivoe svesti. I jogi i ljubavnici treba da podjednako teže kako bi ovladali unutrašnjom ženom, Kundalini. Jedna popularna tantrička poslovica glasi:
      “Nema ničeg bilo u ovom ili onom svetu što je izvan domašaja Kundalini.”
      Zamišljajte da je Kundalini čulna žena, boginja, izvanredno lepa i puna erotike. Pokušajte da prodrete u njene dubine i iskoristite je za sticanje svemoćne energije mudrosti. Kundalini je uvek voljna i sposobna da prenese pojedinca na vrhunce kosmičkog jedinstva. Mislite često na nju, razgovarajte s njom, zavodite je, poveravajte joj svoje želje i uvek se trudite da joj ugadate, a ona će vam zauzvrat darovati ispunjenje.
      Putujući naviše Kundalini Šakti prolazi kroz razne psihičke centre poznate kao Čakre. Podižući se Kundalini preobražava ova jezgra suptilnih vibracija. Čakre su poređane duž kičme, u seksualnom području izmedu genitalija i anusa, u oblasti slezine iznad genitalija, u oblasti pupka, srca, grla i najzad glave, gde su smeštene između obrva. To su više suptilni nego fizički centri i funkcionišu kao “transformatori”, jer preobraćaju impulse jedne frekvencije u drugu. Čakre igraju značajnu ulogu u tantričkoj kosmologiji kao i u evoluciji duha. Anandagiri, veliki hindu učitelj s početka srednjeg veka, divno opisuje penjanje Kundelini:
      “Unutrašnja žena, stupajući na “kraljevski put”, u intervalima počiva u tajnim centrima. Najzad Ona grli Vrhovnog Gospodara u lotesu glave. Iz tog sjedinjavanja proističe izvrstan nektar koji plavi i prožima telo, pa se oseća neizrecivo blaženstvo.”


    Pored opisanog metoda, postoje i drugi načini za buđenje Kundalini Šakti. Droge mogu da razbude Kundalini, fizički napor, ples (naročito u kovitlac), nagli šok ili izvesni zvuci koji harmonično rezoniraju sa Kundalini frekvencijum. Pa ipak, u ovakvim slučajevima uvek postoji opasnost da će se ova silovita energija izmaći kontroli i stvoriti psiho-flzičke teškoće. Najbezbedniji način kanalisanja Kundalini energije jeste posvetiti se dubokoj transcendentalnoj ljubavi.
      Ako se Kundalini doživljava duže, moguće je „destilisati” nešto od njene energije i sačuvati to u centru srca. Posledica je da emocije postaju jače a samilosna ljubav puni srce. Tantre podučavaju da suptilan nerv spaja srce

[početak str. 50, oštećen deo]

očima i da se destilisana Kundalini energije že usmeriti napolje, kroz oči i preneti drugoj bi, pa će se Kundalini i u njoj da probudi. kva iskustva retko mogu biti trajna ukoliko ba nije stekla svesnu vlast nad utrašnjom ženom”.
      Kade ljubavnici nauče da svesno bude i usmeravaju Kundalini energiju, tada njihovo vođenje ljubavi dobija potpuno novu dimenziju. Ako smatraju de im je Kundalini prijateljica i saveznik ljubavnici mogu u času čiste, spontane radosti biti izvedeni izvan granica obične svesti i doživeti mističko značenje ljubavi.

      Mudri i izvrsni jogi, zanet u ekstazi, treba da vodi Kundalini zajedno sa životnom snagom, kako bi se sjedinila sa svojim Gospodarom koji boravi u Stanu Oslobođenja u Čistom lotosu centra glave. Kada Kundalini ustaje, sve prima u sebe.
SAČAKRANIRUPANA
      Kada se uspavana boginja Kundalini probudi blagodareći učitelju, tada su svi suptilni lotosi i svetovne veze probijeni. Neka mudra osoba prinudno i čvrsto privlači naviše boginju Kundalini, jer ona daruje sve čudesne moći.
ŠIVA SAMHITA
      Uspavana Kundalini je izvanredno tanana, kao vlakno u stabljici lotosa. Ona opčinjuje svet i blago prekriva “vrata” središne Velike Osovine. Kao spirala školjke, Njen blistavi zmijoIiki oblik je smotan tri i po puta; Njen sjaj je kao blesak munje; njeno sletko mrmljanje je kao nerazumljivo zujanje roja zaljubljenih pčela. Ona održava sva bića ovoga sveta udisanjom i izdisanjem i sija u šupljini seksualne oblasti.
SAČAKRANIRUPANA




Нема коментара:

Постави коментар