понедељак, 14. јул 2014.

NADIJI

Nadiji
 su energetski kanali ili prijenosnici energije u tijelu. 
Nadi doslovno znači "tok" ili "strujanje". To su putevi kojima životna energija (Pranastruji kroz tijelo i aktivira energetske vrtloge (Čakre). Zamislite ih poput arterija u tijelu ili živčanog sustava. Prema vedskom znanju Ima ih oko 72.000, a najvažniji i najvitalniji su tri glavna kanala Ida, Pingala i Sushumna Nadi

Svakim udisajem Nadiji apsorbiraju energiju iz zraka, a izdisajem izbacuju toksine, kao što i s krvlju koja se opskrbljuje kisikom dok protječe plučima pri udisaju, a izbacuje štetne stvari pri izisaju.

Ida
 i pingala nadiji su dvije polarne, suprotne životne sile koje teku u našem tijelu, putujući uzduž kralježnice obavijaju svaku čakruPingala nadi ide od prve čakredesnom stranom prema gore završavajući u desnoj nosnici, a Ida nadi ide odozgor prema dolje lijevom stranom. I Pingala i Ida idu kružnim tokom i sastaju se u svakojčakri od prve do šeste. 
Centralna os Ide i Pignala nadija je Sushumna nadi koji izranja okomito kroz centar kralježnice i susreće se sa Idom i Pingalom u točkama gdje se one susreću sa čakrama. Sushumna počinje u prvoj čakri Muladhari, prolazi redom kroz sve čakre i završava u zadnjoj Sahasrari čakri na vrhu glave.
 
Ida Nadi putuje lijevom nosnicom i predstavlja mjesečev (ženski) princip "Ha", emocije i pasivnost. Pink je boje, aktivna je noću, podupire san, često se naziva Chandra Nadi.
Pingala Nadi putuje desnom nosnicom i predstavlja sunčev (muški) princip "Tha", intelekt, volju, temperament i aktivnost. Plave je boje, aktivan je danju, često se naziva i Surya Nadi

Sushumna Nadi
 je centralni kanal koji se proteže unutar kičmene moždine, počevši u posljednjem donjem kralješku sa krajem u kruni glave. Sushumna prestavlja jedinstvo i harmoniju suprotnosti na svim nivoima, pa tako ravnotežu i spajanje suprotnih principa Ide i Pingale. Sushumna nadi je i staza kojom putuje probuđena Kundalini. Srebrnkaste je boje
.
 

Ida i Pingala nadi su direktno povezana sa radom simpatičkog i parasimpatičkog nervnog sistema koji reguliraju različite funkcije tijela. Kada dišemo kroz ljevu nosnicu stimuliraju se svi fizički i nervni organi koji su povezani sa parasimpatičkim nervnim sistemom. Kada dišemo kroz desnu nosnicu stimuliramo organe i nerve koji su spojeni sa simpatičkim nervnim sistemom. Ako je Pingala preaktivna tijelo i um će biti uznemiren, a ako je Ida preaktivna um je sklon previše misliti. 
Kako su u međusobnoj suprotnosti, važno ih je kontrolirati zbog ravnoteže unutar tijela. Jedan sistem nastoji sačuvati energiju, a drugi nastoji potrošiti. Simpatički sistem ubrzava životne procese (npr. otkucaji srca, brzina disanja, povećava tjelesnu temperaturu, vježbanje Pozdrava Suncu dok parasimpatički nervni sistem usporava životne procese i čuva rezervne energije tijela (kroz opuštanja, Shavasana, Balasana). Svojom voljom sami stvaramo ravnotežu duha i tijela, a ujedinjenjem ova dva principa Ha i Tha tj. Idom i Pingalom, bavi se Hatha yoga. Kada ih aktiviramo, balansiramo te dvije suprotne energije u tijelu i aktiviramo središnji Sushumna nadi.
 
Kada se Ida i Pingala sretnu u Manipura čakri, tj. prana (snaga udaha) i apana (snaga izdaha) budi se Sušumna nadi. Manipura čakraje jedino mjesto kroz koje prana i apana zajedno ulaze u Sushumnu, odnosno središnji živčani sustav. Tada vaša koncentracija završava, a počinje meditacija.
 www,yogazagreb.com
Divya yoga
___________________________________________________________________________________________________
 
DIVINE BALANCE ... TAKE YOUR TIME 
 

Нема коментара:

Постави коментар