недеља, 6. јул 2014.

Svatko od nas je veličanstvena duša koja posjeduje tijelo, razum i emocije. Kad nama upravlja um, emocije ili tjelesni porivi, a ne duša, zapadamo u nevolje. Kad je duša potlačena, živimo potlačenim životom. Čim duši damo upravljačku palicu, ona nam daje potrebne inspiracije i ideje, kroz intuiciju, šesto čulo, maštu, savjest, instinkte, vizije, snove, "slučajnosti" i slično. Ako dopustimo duši da upravlja našim životima, imamo lakoću postojanja. Problemi nastaju jedino kad nama vladaju bilo tjelesni porivi, emocije ili intelekt. Sve su to visokovrijedni dijelovi našeg bića, no ako su neuravnoteženi, nastaje nesklad u našem životu. Zato je bitno da hranimo svoju dušu i dopustimo joj da ona upravlja našim životima, a tijelo, emocije i um trebaju biti pod njezinom kontrolom i vodstvom ili, bolje rečeno, služiti duši. Ako smo robovi tjelesnih poriva, nekontroliranih emocija ili neispravnih uvjerenja, doživljavamo neuspjehe i nevolje. Ako je naša duša podređena umu, emocijama i/ili tijelu, ograničeni smo u svojim potencijalima. Duši je sve moguće, tijelu nije, emocijama nije, a ni umu. Jedino kad duša upravlja našim umom, emocijama i tijelom doživljavamo blagostanje.
Kako bismo razumjeli odnos duše i ostalih čovjekovih aspekata (um, emocije, tijelo), za to postoji usporedba s kočijom, odnosno, konjskom zapregom, gdje sama kola kočije predstavljaju čovjekovo fizičko tijelo, konji predstavljaju njegove emocije, kočijaš predstavlja intelekt, a u kočiji se nalazi gospodar - duša.
Ovu temu ovdje obrađujemo zato da bismo ti pomogli da se odučiš od svega krivog što misliš o sebi, o svojim ograničenjima i jednom za sva vremena prepoznaš svoju dušu, tj. sebe kao dušu koja je bezgranična, što znači da ti je sve moguće dok se vodiš dušom. To će ti pomoći u jačanju tvoje duhovnosti, koja će ti pružiti inspiraciju i poticaj za tvoje optimalne životne pothvate - one koji vode natrag do blagostanja, tvojeg prirodnog stanja. Ako pročitaš ovaj modul do kraja i shvatiš bit, riješit ćeš se svih ograničavajućih predrasuda, predodžbi i ostalih napasti koje te sputavaju u ostvarenju trajne sreće i uspjeha. Dakle, ovdje nećeš ništa naučiti, nego odučiti. Nećeš ništa novo saznati što već u dubini duše ne znaš, ali se možda trebaš podsjetiti.

Što je to duša

Duša je kao tema kroz vjekove zaokupljala mnoge filozofske, religijske i znanstvene (psihološke) rasprave i do dan danas ne postoji konsenzus o prirodi duše. Većina njih se slaže s jednim, da je duša besmrtna. Duša je jedino što je konstantno i trajno u nama - emocije, umne konstrukcije kao i tjelesni izgled, kondicija i porivi dolaze i odlaze i ograničavaju nas, dok je duša neograničena i trajna. Ako želiš neograničene mogućnosti u životu potrebno je sebe prepoznati kao dušu kojoj je sve moguće, a ne kao netko tko misli da nešto ne može jer se ograničava na svoje umne, fizičke i emotivne predispozicije. Dovoljno je primjera onih koji su unatoč nedostatcima ostvarili zavidne rezultate, a to je zato što su se oslanjali na svoju dušu, nadsvijest, intuiciju, Božansku inteligenciju.
Anićev rječnik hrvatskog jezika definira dušu kao nematerijalni princip čovjekova života te kao ukupnost čovjekovih osjećaja, svijesti i karakternih osobina.
Wikipedia tvrdi: Duša je, prema mnogim religijskim i filozofskim tradicijama, nematerijalna komponenta čovjekova života, tj. unutarnji princip tijela.
Koliko su ove definicije potpune, ostaje na svakom od nas da se sam uvjeri. Je li duša stvarno princip ili komponenta? Svodi li se ona samo na tako apstraktne pojmove? Ili je duša ipak nešto više? Je li moguće da je duša božanski dio u nama?
Daljnjim istraživanjem pronašli smo još nekoliko definicija duše:
  • "Naše Više Ja, naša duša, je aspekt naše svijesti* koja je najbliža izvoru - božanskoj srži." - Aine Belton   * nadsvijesti
  • Duša znači duhovno počelo u čovjeku
    "Duša je nematerijalno počelo ljudskog života. To je jednostavni, nesastavljeni, neprostorni duhovni bitak određen da oživljuje ljudsko tijelo. Ne nasljeđujemo je od roditelja - kao tijelo - jer je primamo izravno od Boga." - barbaraa
  • Bhagavad-gita, koja je dio drevnog hinduističkog spisa Mahabharate, opisuje dušu:
    • Trebaš znati da je ono što prožima cijelo tijelo neuništivo. Nitko ne može uništiti neuništivu dušu. - 2.17.
    • Duša se nikada ne rađa niti umire. Nije nastala, ne nastaje i neće nastati. Nerođena je, vječna, uvijek postojeća i prvobitna. Nije ubijena kada je tijelo ubijeno.- 2.20.
    • Kao što osoba oblači novu odjeću, ostavljajući staru, duša prihvaća nova materijalna tijela, napuštajući stara i beskorisna. - 2.22.
    • Nikakvo oružje ne može sasjeći dušu. Vatra je ne može spaliti, voda smočiti, ni vjetar isušiti. - 2.23
    • Ta osobna duša ne može se slomiti, rastopiti, spaliti ili isušiti. Vječna je, svuda prisutna, nepromjenjiva, nepokretna i vječno ista. - 2.24
  • Drevni Vedski spisi nam otkrivaju da je duša, na Sanskritu jiva (čita se điva), živa, živo biće, po svom sastavu jednaka Bogu i uspoređuje se s kapljicom mora koja je po svom sastavu jednaka oceanu, ali je u odnosu na ocean "beskrajno" mala. Ima neka svojstva oceana, ali ne sva. Isto tako duša ima mnoge božanske osobine, ali nije moćna kao neograničeni Bog. - Adam Filić
Duša se naziva raznim imenima - Više Ja, Viša svijest, nadsvijest, Jastvo, istinsko biće, unutarnje djete...
A miješaju je čak i s duhom. Duh i duša nisu isto. Isto tako za nju neki koriste pojam "Bog u nama".
Razlika između duše i duha
Dok je prema rječniku duša nematerijalna komponenta ili princip čovjeka, duh je, osim u kontekstu sablasti, definiran kao svijest, moć ili sposobnost da se misli i spoznaje; opće prevladavajuće psihičko i moralno stanje, temeljno, misaono, spoznajno, moralno ili koje drugo svojstvo [duh književnog djela; duh demokratskog društva; duh vremena].
Ako ti rječničke definicije ne pomažu, ostavi um i sve naučeno po strani, i pitaj sebe, svoju dušu. Kad joj dopustiš da se izrazi dat će ti ne samo taj odgovor nego i sve druge.
Razlika između duše i duha može se uočiti u kontekstima u kojima se ova dva pojma koriste:
imati duha - biti kreativan, imati stvaralačkih sposobnosti, biti zanimljiv u razgovoru, duhovit;
biti u duhu
 (čega) - u skladu s čim, odgovarati čemu [to je u duhu zakona];
klonuti duhom - izgubiti polet;
sačuvati prisutnost duha - ostati hladnokrvan;
siromašni duhom - rel. dio fraze o onima koji u pokornosti duha i snazi vjere zaslužuju Carstvo nebesko;

imati dušu - znati suosjećati, imati samilosti;
imati na duši
 - biti za što kriv;
duša od čovjeka -vrlo dobar čovjek, dobre ćudi;
mirne duše - lako, bez teškoća, jednostavno;
znati (koga, što) u dušu - poznavati u detalje;
dati dušu - istrošiti se, ne biti više za upotrebu, više ne valjati, izrabiti se;
dobiti dušu - dobiti nešto prisno, imati atmosferu, obuzeti toplinom [stan ti je dobio dušu];
duša me boli - teško mi je, žao mi je, jako žalim;
dušu ti vadi (u opisivanju krajnje neugodnih ili nepovoljnih radnji) [kad ti vadi koštanu srž dušu ti vadi; kad ti dadu kredit uz takve kamate to je kao da ti dušu vade];
ići na dušu - biti dio čije odgovornosti;
ispustiti dušu - 1. umrijeti 2. pren. jako se umoriti;
olakšati dušu - reći nekome nešto što mu leži na duši;
iz duše - iskreno, s jakim osjećajem, dajući sebi oduška;
ni žive duše - nigdje nikoga;
prodana duša - onaj koji je odustao od svojih uvjerenja iz interesa ili iz karijerizma;
sitna duša - uskogrudan čovjek, onaj koji misli samo na svoje sitne interese;
široka duša - širokogrudan čovjek, onaj koji je dobre volje prema drugome, duševan čovjek;
uzeti na dušu - preuzeti na sebe kao odgovornost, uzeti na sebe kao krivnju;
za (svoju) dušu - (dosl.) učiniti neko djelo koje je ugodno Bogu; učiniti za zadovoljstvo, kao užitak, za sebe i svoje unutrašnje zadovoljstvo;
Duša i Bog
Svatko od nas je veličanstvena duša koja posjeduje tijelo, razum i emocije. Ako dopustimo duši da upravlja našim životima, onda će nas ona inspiracijama dovesti do blagostanja, jer je duša nadahnuta Višom svijesti koja sve zna bolje od podsvijesti. Duši omogućujemo da nas vodi kroz život time što je "hranimo" i dopuštamo joj da ona upravlja našim životima, umjesto da to čini naš um, emocije ili tijelo.
Duša je onaj dio čovjeka koji je stvoren na sliku i priliku Stvoritelja. Duša je povezana sa Svevišnjim, s izvorom svega što postoji. Odnos duše i Boga se može usporediti s odnosom kapljice i oceana. Istog su sastava, ali ne i istog kapaciteta. Kao i Bog, duša je savršena, beskrajna, svemoćna, sveznajuća, neograničena, sveprisutna i svemoguća. Um nije, a ni tijelo, kao ni emocije. Božja volja je i volja duše, koju ponekad sputava volja uma (svjesnog i podsvjesnog).
Ako dušu zanemarujemo i podređujemo drugim dijelovima našeg bića, tad imamo kuršlus. To je kao kad isključimo nešto iz struje ili odrežemo granu s drveta. Ta grana ne može roditi plodove niti uređaji ne mogu funkcionirati ako nisu priključeni na struju. Mogu na baterije, ali baterije treba uvijek iznova puniti ili mijenjati. To i radi prosječan čovjek, umjesto da se priključi na "struju". Pod "strujom" mislimo na božansku energiju-svijest-inteligenciju.
Duša i računalo
Bez duše bismo bili kao automati. Duša je ono što nas čini osobama. Svako računalo može prerađivati informacije poput našeg uma, ima memoriju, tijelo pa čak i osjećaje - kad je umorno i preopterećeno,razboli se; računala vole da ih se održava kako treba i da se prema njima dobro ophodi. Ono što nas razlikuje od računala i drugih automata je naša duša koja nas oplemenjuje. Mi nismo kao računala, računala su kao mi, ali ne u potpunosti, jer nemaju dušu.
Računalima upravljaju programi, a ljudima duša, ali samo ako to dopustimo. Oni ljudi kojima upravljaju "programi" (navike, uvjerenja, predodžbe, predrasude, očekivanja, prosudbe...) su naoko bezdušni ljudi, a poznaju se po tome što ne žive u blagostanju. Svi smo mi podsvjesno programirani da na određeni način nešto mislimo i činimo, ali ti programi ne smiju nama upravljati nego nam služiti. Nažalost, mnogi ljudi su robovi svojih programa koji njima upravljaju pa zato žive bezličnim životima.





"Ono što je računalima čovjek, to je čovjeku duša."-Talidari

Neko računalo može biti najbolje na svijetu, imati najsofisticiranije programe, ali od njega nema nikakve koristi ako ga čovjek ne pokrene, ne uključi i ne održava. Na kraju krajeva, čovjek je i stvorio računalo. Duša pokreće tijelo, kao što čovjek pokreće računalo. Ono što je računalima čovjek, to je čovjeku duša. Računala ne mogu ništa postići bez ljudi, pa tako ni ljudi ne mogu ništa postići bez duše. Mogu funkcionirati, ali ne i postići željeno.
Duša i um
Čim namirimo svoju dušu ona dobiva moć da nas dovede do blagostanja. Duša ima pristup informacijama koje su nedostupne umu, jer je duša izravno povezana s Bogom. Um je ograničen na svoja iskustva. Budući da mi ljudi nismo samo materija, nismo samo tijelo, treba nam ova duhovna veza kako bismo ostvarili svoj potpuni potencijal. Naša duša šalje našem umu poruke za ostvarenje potencijala i blagostanja, no um je često pomućen ili preopterećen svojim konstrukcijama ili programima (uvjerenjima, predodžbama, predrasudama, očekivanjima, prosudbama...) pa ne može dokučiti suptilne poruke duše. Stoga je potrebno svjesni i podsvjesni um redovito pročišćavati pomoću ho'oponoponoa ili neke druge metode.
Nažalost, mnogi od nas nemaju pojma što je smisao njihova života, što žele, što stvarno vole i što im leži. To je zato što većinu vremena nisu u doticaju sa svojim izvorom i zato što im je duša malo zakržljala uslijed njezina negiranja i stavljanja razuma, emocija ili tijela na prvo mjesto. To se događa kad smo preopterećeni utjecajima iz okoline i više ne znamo tko smo i što smo. Pogotovo oni među nama koji svakome žele udovoljiti izgube osjećaj za sebe, vlastita duša im je u drugom planu. Takvi kad-tad stradaju, bilo poslovno, ljubavno ili zdravstveno.
No, to se sve da lako promijeniti time da vratimo duši upravljačku "palicu", da činimo što je duši milo. To je puno jednostavnije, prirodnije i lakše nego živjeti pod upravljačkom "palicom" uma, emocija ili tjelesnih poriva, koji su puno kompliciraniji. Umjesto da kompliciramo, trebamo samo pojednostaviti svoj život i činiti duši na volju.
Duša i ego
Suprotnost duši je ego. Osobe s velikim egom nisu u dodiru sa svojom dušom, što znači da su vođeni svojim umom, tijelom ili srcem, umjesto dušom. Takvi mogu tu i tamo ostvariti "blago", ali ne i blagostanje, jer je put do blagostanja popločen vrlinama, a mane, kao što je ego, su samo zapreke na tom putu.
  • Svaki intelektualac koji ima veliki ego odaje osobu koja stavlja intelekt na prvo mjesto i koja je došla na pola svoga puta do blagostanja. Mnogi tu i ostaju, no oni najproćudniji idu dalje na svom putu samorazvoja i otkrivaju da ima još nešto više od razuma, nešto što nije ograničeno intelektualnim sposobnostima, a to je nadsvijest.
  • Isto tako, svaki sportaš i maneken koji ima veliki ego odaje osobu koja najviše drži do fizičke komponente svoga bića, a zanemaruje duhovnu, stoga također ne može ostvariti potpuno i trajno blagostanje.
  • Mnogi umjetnici i dizajneri s velikim egom su osobe koje se vode svojim srcem, a ne dušom. Oni mogu ostvariti neke rezultate, ali ne i blagostanje.
Duša, tj. razvijanje svoje duhovnosti je protuotrov za ego. Tko se želi riješiti ega, to može učiniti hraneći svoju dušu, ne svoj ego. To znači da um treba predati upravljačku policu duši - razvijati duhovne sposobnosti usporedo s intelektualnima.
Budući da je intuicija komunikacijsko sredstvo duše, ona je neprijatelj ega. Ako duša preuzme vodstvo, ego ga gubi. Prema tome, ego uvijek pruža otpor prema intuitivnim porukama duše i nastoji ih omalovažavati argumentima ograničenog uma.
“Činjenica je da svake sekunde milijuni djelića informacija preplavljuju naša čula. Ali naša svijest obrađuje možda samo oko četrdeset djelića informacija u sekundi – najviše.“
- Tor Norretranders
Sve informacije koje naša svijest ne registrira i ne upamti ne gube se, nego se spremaju u memoriju podsvijesti i koriste nesvjesno prema potrebi.
Talidari
Duša i podsvijest
Svaka osoba ima svoju svijest, podsvijest i nadsvijest. Točnije rečeno, mi nemamo, već jesmo nadsvijest. Nadsvijest je ono što podrazumijevamo pod pojmom duša. Iako smo u budnom stanju uglavnom svjesni, većina naših ponašanja nisu plod svjesnog nauma nego činimo stvari nesvjesno, većinom iz podsvijesti, a ponekad iz nadsvijesti.
Podsvijest sadrži svu memoriju naših prošlih iskustava, a nadsvijest ima usto uvid i u sve ono što nismo iskusili a možemo u budućnosti.
Ako djelujemo iz podsvijesti, to znači da djelujemo iz memorije iskustava (koja su se formirala u uvjerenja, predodžbe, predrasude, stavove, navike i slično) pa smo ograničeni vlastitim iskustvima.
Ako djelujemo iz nadsvijesti, to znači da primamo inspiraciju direktno iz Više svijesti, od Boga, tj. od Božanske Inteligencije pa su naše mogućnosti neograničene, sve nam je moguće.
Poruke "odozgo" možemo bolje primati ako spriječimo one "odozdola" koje pomućuju naš um. Zato je potrebno redovito pročišćavati svoju podsvijest, kako bismo bez ometanja mogli primati Božansku inspiraciju. Teško možemo čuti ili osjetiti inspiracije i ideje "odozgo" ako smo puni programa ili memorija (predrasude, uvjerenja, predodžbe, stavove, navike, očekivanja i slično). Zato ih se trebamo redovito rješavati, svakodnevno ih čistiti nekom od metoda kao što su ho'oponopono, meditacija, EFTafirmacije,vizualizacije i slično.
Kako razlikovati govor nadsvijesti od govora podsvijesti je objašnjeno niže u nastavku.
"Stvarnost ima mnogo slojeva, koje oči ne vide i um ne poznaje."
- David Icke
Naša svijest je ograničenog kapaciteta i ne može registrirati ni upamtiti sve podatke koje tijekom dana primamo, no podsvijest to može i čini. S obzirom na svoj ograničeni kapacitet, naš svjesni um nema pojma što se sve događa u našoj stvarnosti, pa stoga ne može donositi optimalne sudove, odluke i slično. Podsvijest, iako ima znatno veći kapacitet za registriranje i preradu informacija od svijesti, isto tako je ograničena vlastitim iskustvima i interpretacijama stvarnosti. Nadsvijest i Viša svijest, s druge strane, imaju puno širi uvid u stanje stvari nego što to imaju svjesni ili podsvjesni um, ili srce. Prema tome, ne možemo se osloniti na naš svjesni ni podsvjesni um niti srce, već se trebamo povezati sa svojom nadsvijesti i s Božanskom inteligencijom kako bismo umjeli dovesti sebe u stanje blagostanja.
Dr. Hew Len ističe da svjesni um može registrirati oko 15 informacija u jednoj sekundi, dok se 15 milijuna informacija (podražaja) dogodi u svakom trenutku. Nema šanse da uhvatimo ni shvatimo sve što se odigrava u našem životu. Prema tome, moramo otpustiti svoje iluzije - zamisli, ideje, predodžbe, predrasude, uvjerenja i slično. Umjesto toga, trebamo vjerovati u ono što primamo od duše (nadsvijesti i Više svijesti) kroz intuiciju, inspiracije, uvide, maštu, a ponekad i snove.
Svaki put kad trebaš donijeti neku važnu odluku, dopusti da te vodi tvoja duša, a ne razum, emocije ili tjelesni porivi. Vodi se porukama koje dobivaš iz nadsvijesti, a ne podsvijesti.

Zivotna skola

Нема коментара:

Постави коментар