среда, 28. мај 2014.

AURA

Eterično tijelo: kalup zdravlja

Čovjeka, kao multidimenzionalno biće, s više tijela – koja su povezana s fizičkim tijelom, a istovremeno su na svojim razinama samoopstojna - danas potvrđuje fizika: eterično tijelo tajna je vitalnosti našeg života.

 
Činjenicu da ljudi, osim fizičkog, imaju i druga tijela (eterično, emotivno, mentalno...) znale su drevne civilizacije, a konačno ih mjeri i priznaje moderna, ultranapredna znanost i tehnologija.Zahvaljujući ubrzanju frekvencije i buđenju svijesti, sve je više ljudi svjesno kako nisu samo svoje fizičko tijelo: znaju, ili makar intuitivno osjećaju, da njihove misli, osjećaji i duh imaju također svoje „tijelo“ koje je, na neki čudesan način povezano s fizičkim. 
Najpoznatije, i najrazvikanije tijelo je – astralno, odnosnoeterično. Ono predstavlja prvi, najniži sloj ljudske aure, a funkcija mu je da daje snagu i vitalnost fizičkom tijelu, koje je stvoreno prema njemu. Ono ima istu građu kao i fizičko tijelo, uključujući sve anatomske dijelove i organe, a sastoji se od konačne strukture linija snage, ili energetske matrice, na temelju koje su oblikovana tjelesna tkiva i organi. Energoterapeutkinja Barbara Ann Brennan i dr. John Pierrakos promatrali su, koristeći visokoosjetilnu percepciju, biljku te ustanovili kako biljka projicira matricu energetskoga polja lista prije njegovoga rasta, a list zatim raste u tu već postojeću formu. Struktura eteričkoga tijela slična je mreži, i u stalnom je kretanju. Prema viđenju vidovnjaka, iskre plavičastobijelog svjetla kreću se uzduž energetskih zraka kroz čitavo gusto fizičko tijelo.
Eterično tijelo proteže se od 6 mm do 5 cm izvan fizičkoga tijela. Njegova boja varira od svijetloplave, do ljubičaste i sive. Sve čakre ovoga sloja iste su boje kao tijelo - njihova se boja kreće od plave do sive – a izgledaju poput vrtloga od svjetlosne mreže, baš kao i ostali dio eteričnog. U njemu se mogu uočiti svi organi fizičkoga tijela, ali formirani od tog treperavoga plavkastoga svjetla. Ta struktura stvara osnovu za rast stanica tijela koje rastu uzduž energetskih pruga eteričke matrice, stvorene kao temelj za rast stanica.
U njemu su, tako, razne energije, oblici ki-ja (prane) te subatomske čestice, od kojih su najsuptilniji kvarkovi. Poput fizičkog tijela (oblikovanog prema njegovom kalupu), u njemu su brojni energtski kanali (nadiji ili meridijani) te čakre, povezane s endokrinim žlijezdama. 
Kada bi netko promatrao izolirano eterično tijelo, izgledalo bi poput čovjeka stvorenog od plavkastog, treperavog svjetla, premreženog zrakama poput Spidermana.
Eterično tijelo (tijelo u stanju između materije i energije) predstavlja prvi, najniži sloj aure: neoteozofi su ustanovili kako je u neposrednim kontaktom s fizičkim tijelom, jer je služilo kao kalup prema kojem se materijalno tijelo formiralo. Ono svojim radom održava materijalno tijelo i povezuje ga s „višim“ tijelima, odnosno višim slojevima aure.
O njegovim funkcijama pisali su mnogi značajni majstori i iscjelitelji – suvremenijeg datuma, kao što su Madame Blavatsky i Annie Besant te vedski vidioci koji su ga zvali „omotom od prane“ (prana-maya-kosha) podučavajući da tehnike disanja koje pune cijeli sistem tijela pranom (životvornom energijom) djeluje iscjeljujuće na eterično tijelo, a time i na cijeli sustav tijela.
U novijem vremenu, često se umjesto naziva eterično tijelo upotrebljava naziv astralno tijelo, ili astralni dvojnik: kaže se da je ono povezano s fizičkim tijelom srebrnim užetom koje, prekinuto, izaziva smrt čovjeka. To potvrđuju mnogi vidovnjaci koji su, u trenucima nečijeg umiranja, vidjeli kako se odvaja srebrna nit između tijela i njegovog „dvojnika“.
O dvojniku su svjedočili i zapisi starog Egipta, koji su pripremajući čovjeka za smrt upravo pisali upute o putovanju eteričnog tijela, a sanskritski pojam za fizičkim okom nevidljivog dvojnika je linga sarira.
Rudolf Steinter, osnivač antropozofije, povezivao e eterično tijelo s eteričnim formativnim silama univerzuma te kao takvo, tumačio čovjekovom vezom između njegova tijela i duše. Slično je smatrao i Max Heindel koji je u svojim rozenkreucerskim spisima objašnjavao kako j eterično tijelo vitalno jer prima životvornu energiju iz sunca te iz prirode te je prenosi fizičkom tijelu koje je, atom po atom, savršena njegova preslika. Ono što su okultisti i vidovnjaci stoljećima govorili, potvrdila je i Kirlijanova fotografija, koja pokazuje akupunkturne meridijane i točke kako teku eteričnim tijelom.
Svi životni oblici imaju eterično tijelo – ima ga sve što je živo. Ništa ne može opstati bez njega jer ono hrani fizičko s vitalnom energijom nužnom za preživljavanje. Astralne sile kroz njega djeluju na zemaljski život i prenose ki (životvornu energiju). U teozofskim učenjima, postoje bića koja imaju samo eterično tijelo: Deve, koje žive na različitim planetama solarnog sistema (kao planetarni anđeli), u samom Suncu (kao sunčevi anđeli) te na zemlji i zemaljskim oblicima gdje rukovode procese prirodnog rasta. Njihov oblik se u legendama prikazivao u naličju sličnom ljudskom, a zadržali su se u ljudskoj svijesti kroz priče o duhovima prirode – Elementalima – koji se pokazuju kao patuljci, vile, salamanderi...
Budući da je presudno za čovjekovu vitalnost i zdravlje, eterično tijelo korisno je aktivirati i čistiti. To se postiže vježbanjem pranayama, chi kunga ili tao vježbi. Čišćenje blokada u tom tijelu osjeća se kao povećano zdravlje na fizičkoj razini, te rast duhovnosti.
Dea Devidas

Нема коментара:

Постави коментар