среда, 28. мај 2014.

Mudrost predavanja

Predavanje je jednostavna, ali duboka mudrost popuštanja, umjesto opiranja životnom tijeku. Jedino gdje možemo iskusiti životni tijek jest sadašnji trenutak, stoga predati se znači bezuvjetno i bez suzdržanosti prihvatiti sadašnji trenutak. To znači otkloniti otpor prema onome što jest.
Vaše životno iskustvo naučilo vas je da stvari prilično često kreću nizbrdo. Upravo u takvim trenucima trebate vježbati predavanje, želite li otkloniti bol i patnju iz svoga života. Prihvaćanje onoga što jest odmah vas oslobađa poistovjećenosti s umom i tako vas ponovno povezuje s Bićem. Otpor je um.
Zapravo, predajući se, ne morate prihvatiti cjelokupnu situaciju, nego samo onaj sićušni djelić koji zovemo sadašnji trenutak. Primjerice, ako ste zaglavili negdje u blatu, nećete reći: Dobro, ostajem zaglavljen u blatu. Prepuštanje je izključivo unutarnja pojava. To ne znači da na vanjskoj razini ne smijete nešto poduzeti i promijeniti situaciju. Predavanje je unutarnje prihvaćanje onoga što jest, bez ikakvih ograničenja.
Ne morate prihvatiti neželjenu ili neugodnu životnu situaciju. Niti morate varati sebe i reći kako nema ničeg lošeg u tome što ste zaglavili u blatu. Nije tako. Vi potpuno shvaćate da se želite izvući iz blata. Tada pažnju sužujete na sadašnji trenutak, ne pridajući mu u mislima nikakve oznake. To znači da ne postoji prosuđivanje sadašnjeg trenutka. Stoga nema ni otpora, kao ni emocionalne negativnosti. Vi prihvaćate postojanje tog trenutka i radite sve ono što možete kako biste se izvukli iz blata.

Ne predate li se, vaš psihološki oblik, ljudski ego, postaje sve grublji zato što stvarate otpor prema sadašnjem trenutku i time stvarate jak osjećaj odvojenosti. U tom stanju, svijet oko sebe i ljude koje vas okružuju možete smatrati opasnim. Javlja se nesvjesna prisila za razaranjem drugih kroz prosuđivanje, kao i potreba za natjecajem i prevlašću. Čak i priroda vam postaje neprijateljem, a vašim opažajima i tumačenjima vlada strah. Mentalna bolest koju nazivamo paranojom tek je malo izraženiji oblik ovog normalnog, ali neučinkovitog stanja svijesti.
Zahvaljujući otporu, tvrd i krut ne postaje samo vaš psihološki oblik, nego i tjelesni. Napetost se javlja u različitim dijelovima tijela, a tijelo kao cijelina se steže. Slobodni protok životne energije kroz tijelo, koji je najvažniji za njegovo zdravo funkcioniranje, uvelike je ograničen. Rad na tijelu ili neki oblici tjelesne terapije mogu pomoći u obnavljanju protoka, ali ako u svakodnevnom životu ne vježbate predavanje, te stvari mogu vam pružiti samo privremeno olakšavanje simptoma, budući da uzrok – obrazac otpora – nije razriješen.
SMATRATE LI DA JE VAŠA ŽIVOTNA SITUACIJA NEZADOVOLJAVAJUĆA ili čak nepodnošljiva, samo predavanjem možete raskinuti nesvjesni obrazac otpora koji obnavlja takvu situaciju. U STANJU PREDAVANJA SASVIM JASNO UOČAVATE ŠTO TREBA napraviti i tada počinjete djelovati, radeći jedno po jedno, usredotočujući se samo na jednu stvar odjednom.
Kroz to što ne pružate otpor, kvaliteta vaše svijesti i, stoga, kvaliteta svega onoga što radite ili stvarate, neizmjerno se povećava. Na taj način nova kvaliteta vašeg djelovanja sama će se po sebi nadalje održavati.
Ako je vaša cjelokupna situacija nezadovoljavajuća ili neugodna, izdvojite taj trenutak i predajte se onome što jest. Tada promotrite obilježja situacije. Postoji li nešto što bih mogao napraviti da promijenim situaciju, da je poboljšam ili da se uklonim od nje? Ako je tako, poduzmite ispravnu akciju. Ne možete li poduzeti ništa i ne možete li se odvojiti od te situacije, tada je iskoristite kako biste još dublje zašli u predavanje, još dublje u sadašnji trenutak, još dublje u svoje biće.

OSJETITE LI IZNENADA VELIKU LAKOĆU, JASNOĆU I DUBOKI SPOKOJ, to je nedvojbeno znak da ste se uistinu predali.
Ulomci iz knjige Moć sadašnjeg trenutka u praksi, E. Tolle

Нема коментара:

Постави коментар