понедељак, 12. јануар 2015.

Babaji


babaji     Art by Robert Hupko
Mahavatar Babaji je indijski svetac kome su ime dali Lahiri Mahasaya i njegovi učenici koji su ga sreli izmedu 1861. i 1935. Neke od tih susreta je opisao Paramahansa Yogananda u knjizi  Autobiografija jednog Jogija uključujući opise Yoganandih susreta sa Mahavatar Babajijem. Još jedan prikaz iz prve ruke je dao Sri Yukteswar Giri u svojoj knjizi The Holy Science. Svi ovi prikazi su opisani u raznim biografijama ličnosti koje spominje Yogananda.
Pravo ime Mahavatara Babajija, kao i njegov datum rođenja nisu poznati, pa je poznat isključivo po imenu koje mu je dao Lahiri Mahasaya "Mahavatar" znaci "veliki avatar", a "Babaji" znaci "poštovani otac". Neki od tih susreta su uključivali više od dva svedoka a oni koji su sretali Mahavatar Babajija se slažu da je u pitanju ista ličnost.
Mahavatar Babaji je Lahiri Mahasayi prilikom susreta rekao da je njegov guru iz prošlosti, te ga potom upoznao sa Kriya Yogom i uputio Lahirija da poduči ostale. Lahiri je htio ostati sa Mahavatarom Babajijem, koji mu je umesto toga rekao da mora podučavati Kriya Yogu i da se Kriya Yoga sadhana treba širiti medu narodima sveta kroz njegovo (Lahirijevo) prisutstvo u svetu.  Prema predaji Babaji je bezvremena, a prema navodima Swamija Pranabanande je krajem 19. vijeka bio 500 godina star. Yogananda navodi da niko ne zna Babajijevu dob, porodicu, mesto rođenja, pravo ime i druge detalje.

Нема коментара:

Постави коментар