петак, 2. јануар 2015.

Božji kod – Greg Brejden (nastavak)

NESA NOVEMBAR 16, 2013 0
Božji kod – Greg Brejden (nastavak)
U ovoj izvrsnoj i revolucionarnoj knjizi, Greg Brejden predstavlja svoje otkriće do kojeg je došao napustivši uspešnu karijeru u aeronautičkoj i odbrambenoj industriji da bi se posvetio intenzivnom dvanaestogodišnjem proučavnju najsvetijih i najslavnijih tradicija čovečanstva.
U proleće 1990. godine napustio sam uspešnu karijeru višeg dizajnera kompjuterskih sistema u aeronautici i odbrambenoj industriji da bih svo svoje vreme mogao da posvetim razvoju i iznošenju takvih načela zajedništva. Iako moje istraživanje nije okončano, otkrića koja su opisana na ovim stranicama čine celovit i logičan skup informacija.
Knjigu sam podelio na tri različita, ali povezana dela: u prvom delu je dat istorijski pregled i opisan kontekst zbog kojeg je poruka skrivena u našem telu važna za naš život; u drugom delu je opisano otkriće i prevod koda; u trećem delu se razmatra prilika koju nam ta poruka pruža: sada možemo da iscelimo razlike koje dele naše porodice i naš svet.
bozji kod 3dSvako čita ovu knjigu na svoj način. Nekim ljudima je važno da pre čitanja znaju suštinu knjige kojoj će posvetiti vreme i energiju: žele da saznaju ono najvažnije. Drugi više vole da se autorove ideje polako razvijaju pred njima, kao da su na putovanju, verujući da će ih on na kraju odvesti do nečeg korisnog. Sledeća uputstva bi trebalo da vam pomognu u čitanju ove knjige u skladu sa vašim ličnim sklonostima.
Prvi deo postavlja pozornicu za sve čitaoce; opisuje na koji način je naša žudnja da saznamo ko smo oblikovala istoriju sveta. Definisali smo sebe razlikama, što nas je odvelo do progona i inkvizicije, svetih ratova i genocida. Istovremeno, najrazvijenija nauka u istoriji omogućila nam je da u traganju za razumevanjem toga kako se svi zajedno uklapamo u plan stvaranja pogledamo sve do ivice našeg Sunčevog sistema, a sada i izvan njega. Uprkos čudesnom napretku koji je tehnologija postigla u prethodnom veku, ironija našeg doba je što tek treba da otkrijemo ko smo mi zapravo.
U trećem poglavlju je detaljno objašnjeno kako su neki od najstarijih zapisa iz prošlosti pokušali da odgovore na najstarija pitanja čovekove egzistencije. Počevši od tajanstvene „izgubljene” Knjige Adamove, pa do gnostičkih spisa iz Nag Hamadija, jasno je da su oni koji su zapisali te drevne spise čeznuli da svoja otkrića podele sa budućim pokoljenjima. Ovo poglavlje se završava predstavljanjem knjige iz judeističke tradicije, koja se smatra najstarijom i najtajanstvenijom, a to je Sefer jecira ili Knjiga stvaranja.
Za čitaoce koji bi želeli da tačno znaju kako molekuli DNK mogu da se pročitaju kao jezik koji je moguće prevesti, u drugom delu knjige se detaljno opisuju pozadina i istorijat otkrića i iznose brojne pojedinosti u vezi s njim. U četvrtom poglavlju sam iskoristio neke nagoveštaje iz Sefer jecire da bih otkrio skrivenu vezu između drevnih elemenata – vatre, vazduha i vode – kao i njihovih direktnih ekvivalenata u današnjem jeziku hemije – a ta međusobna povezanost je dala iznenađujuće rezultate. Dok četvrto poglavlje otkriva skriveni odnos koji spaja drevna uverenja sa modernim, peto poglavlje, „Otkriće”, primenjuje tu snažnu povezanost i u njemu nastavljamo putovanje u tajne alfabeta i skrivenih kodova. Neverovatno otkriće koje svodi slova i elemente na zajednički numerički imenitelj omogućava nam da uporedimo „jabuke sa jabukama”, odnosno najstarije zapise o postanku sa današnjom naukom. U šestom poglavlje se otkriva kako drevno Božje ime, koje je zabeleženo pre više od 3500 godina, oblikuje samu osnovu na še DNK!
One koji se pitaju kako bi uopšte jedna jedina poruka mogla da nešto promeni u današnjem svetu, pozivam da nastave da čitaju treći deo knjige koji se bavi tim pitanjem. Posle rasprave u drugom delu o istoriji, nauci i prevodu poruke koja je zabeležena u našim ćelijama, sedmo, osmo i deveto poglavlje bave se značenjem te poruke u našem životu. Dok nas sedmo poglavlje upoznaje sa posledicama koje ima zapisano Božje ime u telu svakog ljudskog bića, osmo i deveto poglavlje opisuju ulogu koju bi takva poruka mogla da odigra u premošćavanju razlika koje prete našem opstanku.
Tako se, recimo, u devetom poglavlju opisuje metod razrešavanja sukoba koji primenjuju neki urođenički narodi i koji se zasniva na zajedničkoj viziji budućnosti. U toj i sličnim tradicijama, vizija postaje zajedničko tlo, mesto početka ili povratka kad se učini da su razlike između ljudi nepremostive. Ključno je to što je zajednička vizija iskustvo koje spaja i koje učesnici ne mogu da poreknu. U ovom delu knjige iznosim tvrdnju da bi iskustvo prepoznavanja Božjeg imena u telu svakog čoveka moglo da posluži za razrešavanje sukoba većeg obima. Takav pristup bi mogao da bude posebno koristan u sukobu koji se zasniva na verskim i etničkim razlikama.
Da li je Božji kod knjiga koja je zasnovana na istraživanjima ili naučni rad i zašto sam odabrao ovakav pristup? Očigledno je da se ova knjiga bavi velikim brojem čvrsto ukorenjenih i veoma ličnih uverenja. Ograničena je svojim obimom i ne može da se pozabavi svakom implikacijom koda koji je zapisan u našim ćelijama. Iz ovog razloga sam odlučio da se usredsredim na moć kojom poruka može da premosti razlike i donese mir našem svetu. Počevši od složenih pitanja terorizma, pa do četiri hiljade godina duge borbe oko teritorija na Bliskom istoku, od očekivane propasti planetarnih eko-sistema do sve veće količine oružja za masovno uništenje, pitanja koja nas dele kao pojedince, porodice, religije i države dostigla su ogromne razmere, a odluke je teže donositi nego ikad pre.
Kad su odgovori nejasni, a situaciju je teško rešiti, to se uglavnom dešava zato što ne posedujemo sve potrebne informacije, odnosno jer nešto nedostaje. Sve veći broj dokaza sugeriše da je baš to slučaj kad su u pitanju najkontraverzniji problemi današnjeg vremena. Kad imamo sve informacije, odluke postaju potpuno jasne, a pravac delovanja očigledan. Na kraju bi moglo da se desi da otkrijemo da su sve današnje krize samo simptomi jednog, dubljeg problema. Svaka od kriza sa kojima se suočavamo postavlja potpuno isto pitanje:
Kojim „merilom” merimo cenu naučnih i političkih odluka u izgradnji sveta budućnosti?
Opipljiv, proverljiv i univerzalan znak poruke koja se nalazi u samoj osnovi života daje nam nepobitan dokaz da se iza našeg postojanja krije viša inteligencija. Činjenica da smo „sastavljeni” od same poruke govori da smo deo jednog sveobuhvatnog plana. Naš odnos prema toj inteligenciji je faktor koji sada mora biti uzet u obzir u svim odlukama u vezi sa naukom, ratom i mirom, a to su odluke koje predstavljaju osnovu našeg puta u budućnost.
Predmet ove knjige po svojoj prirodi prevazilazi granice nauke i duhovnosti. Od najstarijih opisa našeg porekla do najnaprednijih naučnih otkrića, sve nam ukazuje na to da rešenje izazova našeg doba moramo da tražimo izvan načina razmišljanja koji ih je i stvorio. Spojivši mudrost prošlosti sa naukom budućnosti stvaramo moćne nove instrumente uz pomoć kojih bismo mogli da rešimo probleme svog vremena. Istovremeno, pred nama se otvara novi prozor kroz koji možemo da nazremo tajnu sopstvenog nastanka.
Kao što je to slučaj sa svakim naučnim otkrićem, bilo je potrebno preneti informacije na tačan način koji bi bio razumljiv široj javnosti. Kad sam 1990. godine započeo rad na ovom projektu, neki stručnjaci su mi savetovali da materijal iznesem iz perspektive naučnika. Međutim, to bi značilo postepeno iznošenje otkrića, što bi dovelo do odlaganja objavljivanja ove knjige i poruke za nekoliko meseci, a možda i godina. (Tako je, na primer, objavljivanje veoma važnog istraživanja numeričkih kodova u Bibliji na hebrejskom jeziku odlagano šest godina, koliko je bilo potrebno da ga stručnjaci procene.)
Neki drugi su me podsticali da pribegnem jednostavnijem pristupu. Verovali su da bi trebalo izostaviti veliki broj prikaza, grafikona, beleški i napomena da bih što pre podelio poruku sa širom javnošću. Razmatrajući ove iskrene savete date od srca, odlučio sam da pokušam da primenim ono najbolje od oba ova pristupa i stoga vam nudim knjigu koja predstavlja „zlatnu sredinu”.
Spajajući veliki broj različitih pravaca istraživanja od kojih se sastoji ovaj rad, pokušao sam da publici predstavim otkriće u obliku priče, a ne izveštaja. Uključio sam i napomene o istraživanju koje je omogućilo nastanak knjige. Ovakav pristup mi je omogućio da otkrića iznesem na odgovoran i prikladan način. Istovremeno, dao sam sve od sebe da smanjim broj naučnih izraza i dugačkih objašnjenja da bi ritam i tok priče bili zanimljivi širem krugu čitalaca. Nadam se da sam uspeo da na taj način napišem smislenu knjigu koju je zadovoljstvo čitati.
Ipak, uz sve to, nema sumnje da će neki delovi knjige biti pomalo zamorni i pisani na više naučan način od drugih. Tako, na primer, četvrto i peto poglavlje bave se detaljima povezanosti hemijskih procesa u našem telu i drevnog hebrejskog jezika. Za one čitaoce koji odluče da preskoče te delove zbog njihove težine, na kraju svakog poglavlja nalazi se kratak rezime.
MOĆ BOŽJEG KODA
S obzirom da ćemo nastaviti da usavršavamo svoje razumevanje materije i života za buduća pokoljenja, pitanje sa kojim se sada suočavamo jeste pitanje ravnoteže između mudrosti i moći. Da li ćemo biti dovoljno mudri da bismo uravnotežili svoja naučna saznanja sa prirodnim silama pre nego što zloupotrebom sopstvene moći izazovemo nepopravljive posledice? Da li ćemo preživeti taj es učenja? U svojoj revolucionarnoj knjizi Hiperprostor, dr Mičio Kaku prihvata mišljenje pokojnog fizičara Hajnca Pagelsa o našem trenutku u istoriji. Naime, Pagels je početkom XX veka prokomentarisao otkrića na polju svetlosti, energije i života i rekao da moramo da pronađemo „moralni i politički poredak kojim ćemo da uskladimo te sile, inače ćemo sami sebe da uništimo. Na ispitu će biti naša sposobnosti razumevanja i saosećanja”.
Izgleda da ne postoje očigledni modeli koji bi nam pokazali na koji način treba da se bavimo silama prirode i Bogom. Iako smo u primeni svojih novootkrivenih moći zakoračili na nepoznato područje, u jedno možemo da budemo uvereni: sve lekcije koje smo dobili u ratovima, bolestima, prirodnim katastrofama, mržnji i patnji u proteklom veku mogu da se svedu na jednu jedinu poruku. Sve one nas uče da je život svetinja i da je sve svugde međusobno povezano. Ako budemo ostali verni onome što smo naučili, ako budemo poštovali princip života u svakoj odluci koju budemo doneli, onda ne možemo da pogrešimo.
Implikacije stava da je naša DNK poruka od neke više sile ogromne su, kontroverzne, osnažujuće, a, možda čak za neke ljude i opasne. Rezultat naše spremnosti da na taj način sagledamo svoju DNK otkriva nam, ni više ni manje, ključ za stvaranje trajnog mira u svetu i poziv da prihvatimo ulogu čuvara čudesnosti sopstvenog postojanja. U svetlu brojnih mogućnosti koje bi ovaj tekst mogao da otkrije, Božji kod je napisan sa jednim jedinim ciljem: jasno i jednostavno izložiti jedinstveni princip zajedništva koji prerasta svaku podelu ljudske porodice zasnovanu na međusobnim razlikama.
Našu situaciju je u jednoj rečenici sažeto opisala vizionar, futurista i arhitekta društva Barbara Marks Habard: „Danas moramo da izaberemo: ili svesna evolucija ili izumiranje zbog zloupotrebe sopstvene moći”. Ova knjiga govori o razlogu zbog kojeg možemo da poverujemo da imamo mogućnost da odlučimo i o moći kojom jedno jedino ime spaja našu globalnu porodicu uprkos svim razlikama koje se ponekad čine nepremostivim. Božji kod nije osmišljen kao jedino rešenje najvećih izazova nauke, tehnologije i mira u istoriji ljudske vrste. U vremenu kad se razlike jako naglašavaju, ova knjiga jednostavno predstavlja polaznu tačku.
Greg Brejden

Нема коментара:

Постави коментар