понедељак, 12. јануар 2015.


Bindu

Bindu

Bindu, izvor kreacije, je izvan domena konvencionalnog iskustva, tako da i tantrički tekstovi vrlo malo govore o njemu. Reč BINDU znači “kap ili tačka”. Pravilniji naziv bi bio BINDU VISARGA – što znači “padanje kapi”.  Bindu je predstavljen mladim mesecom i belom kapi koja označava nektar što kaplje u višudi čakru. To je krajnji izvor iz koga se sve stvari manifestuju i u koji se sve stvari vraćaju.
Bindu se smatra izvorom kreacije ili tačkom gde se jedinstvo po prvi put razdvaja na mnoštvo individualnih formi. Ovaj aspekt bindua se može pronaći u sanskritskom korenu BIND sto znači “razdvojiti ili podeliti”. Bindu podrazumeva tačku ili centar bez dimenzija. U nekim sanskritskim tekstovima on je označen kao ĆIDGANA - ono što ima koren u bezgraničnoj svesti. Bindu se smatra kapijom ŠUNJE, stanja praznine - stanje čiste, apsolutne i nepodeljene svesti. Bindu je nedokučiva fokusna tačka u kojoj se dve suprotnosti, beskonačnost i nula, punoća i praznina spajaju.
Bindu visarga je povezan sa visudi čakrom na isti način na koji su manji centri digestivnog sistema povezani sa manipurom i centri urogenitalnog i reproduktivnog sistema sa svadištana i muladara  čakrom. Bindu  i višudi su povezani preko mreže nerava koji protiču unutrašnjim delom nosne duplje i prolaze kroz lalana čakru koja se nalazi kod resice na mekom nepcu. Zato, kada se buđenje dogodi u višudi ono se istovremeno odvija i u binduu i u lalani. Smatra se da deset parova lobanjskih nerava koji izviru duž moždane peteljke iz jezgra ili centra s kojima su spojeni u stvari vode poreklo iz ovog sićušnog centra, tako da su celokupni sistemi za vid miris, sluh i ukus samo manifestacije bindua. Po tantričkoj tradiciji u najvišim centrima gornjeg dela mozga postoji malo udubljenje ili jama koja sadrži u sebi kap tečnosti. U centru te kapi nalazi se malo uzvišenje ili tačka slična ostrvcetu u jezeru. U psihofiziološkom sistemu ova mala tačka se smatra za bindu visargu.  Tačno na tom mestu  indijski brahmini nose perčin. Mada se taj običaj održao do danas , njegova prvobitna svrha je potpuno zaboravljena. Pošto je perčin bio čvrsto vezan razvijala se neprekidna svest o postojanju ove tačke, a i da se održi kontakt sa bindu visargom.
Istraživači na polju medicine nikada nisu anatomski utvrdili postojanje ove minijaturne strukture u mozgu. Bez obzira na to,  postojanje bindu tačke treba uzeti u obzir. U molekularnoj biologiji, suština bindua se može pronaći u  DNK i  RNK molekulima od kojih svaki sadrži kompletan genetski materijal za celokupan organizam. Moć tačke ili bindua je poznata misticima tekom cele istorije čovečanstva. U tantri svaki bindu, svaka čestica manifestovanog postojanja se smatra centrom moći ili šakti.
U tantričkim spisima simbol bindua je mlad mesesc u vedroj noći. Ovaj simbol ima višestruko značenje. Mladi mesec označava da je bindu u uskoj vezi sa kalama - fazama meseca, kao i endokrine, emocionalne i mentalne promene čoveka. Noćno nebo u pozadini simbolizuje beskonačnost sahasrare iznad bindua. Medjutim, sahasrara se ne može potpuno doživeti sve dok postoji individualnost. Bindu je takodje predstavljen u gornjem delu simbola OM,  to je mala tačka iznad mladog meseca. Medjutim bindu je odvojen od tela simbola što označava da je transcendentalan i izvan okova prirode. Bindu visarga pripada sedmoj ili najvišoj loki SATJAM, nivou istine, i takodje pripada kauzalnom telu ili ANANDAMAJA KOŠI. Kažu da se sa probudjenjem bindu visarge čuje kosmički zvuk Om.

Via Tantretika

muladharaSvadhisthanaManipuraAnahataVisudhaAjnaSahasrara

Нема коментара:

Постави коментар