петак, 24. април 2015.

Putovanje na ljudski pogon: kako je jedan novinar obišao 15000 kilometara oko Sredozemlja

Pomeranje sopstvenih granica je jedan od najvećih izazova, ali i zadovoljstava za koje je potrebno mnogo volje, hrabrosti i izdržljivosti. Za Hjua Kingstona, novinara i sportistu iz Australije, to je životni stil od kog ne odstupa još od mladalačkih dana...
putovanje_na_ljudski_pogon_kako_je_jedan_novinar_obisao_15000_kilometara_oko_sredozemlja_1
Avanturista u duši, Hju Kingston se uputio na jednogodišnji put oko Mediterana i na njemu će veslati, hodati, skijati i voziti bicikl čime će testirati svoje fizičke i duhovne kapacitete, ali će ovom akcijom u saradnji sa organizacijom "Save the children" i pomoći mnogim mališanima iz ugroženih područja.
Moje letovanje na Adi Bojani obeležio je nesvakidašnji susret sa ovim čovekom snažnog duha i ogromne energije, koji se uputio na put oko Sredozemlja tokom kog će obići 20 zemalja, upoznati nove kulture, ali i ostvariti lične i poslovne ciljeve koje je sebi postavio. Dok su me na obali mora zapljuskivali talasi pored mene je stao veliki i dobro opremljeni kajak sa australijskom zastavicom na svom zadnjem kraju.
Njegov vlasnik, kasnije ću saznati Australijanac Hju Kingston, veselo je započeo konverzaciju, objasnivši mi da dolazi iz Turske, iz Galipolja odakle je krenuo pre tačno 65 dana! To je tek početak avanture Mediterr annee, jer je Hju zapravo krenuo na put od gotovo 15 hiljada kilometara oko Sredozemlja, i to koristeći isključivo sopstvenu snagu ("human powered journey"). Na dvanaest meseci tokom kojih će veslati, pešačiti, skijati i voziti bicikl Hju se odlučio kako bi sakupio novac za fondaciju Spasimo decu ("Save the children") i tako pomogao mališanima širom sveta koji su pogođeni ratnim sukobima.
Hju Kingston je po profesiji novinar, ali kao sportista i zaljubljenik u prirodu uspeo je da poveže sve svoje strasti, pa tako piše i izveštava o temama vezanim za očuvanje životne sredine. Dok putuje po planinama, pustinjama, obalama mora ili dok veslajući plovi rekama on zapisuje svoje utiske i zapažanja koje objavljuje u nekoliko australijskih magazina, a od materijala koji je do sada napisao priprema i knjigu.
U destinacije koje je do sada obišao, i na kojima se borio sa prirodom, ali i sa samim sobom, ubrajaju se Indija, Timor, Pakistan, Uganda, Bocvana, Mongolija i mnoge druge. Ovog puta rešio je da obiđe Mediteran i da na jedinstven način upozna kulture 20 zemalja kroz koje će proći tokom svog jednogodišnjeg poduhvata.

Нема коментара:

Постави коментар