петак, 24. април 2015.

RSS

Arhive kategorija: Vede

Vedska matematika

Vede su poznate kao najstarije pisano znanje na zemlji. One obuhvaćaju znanje i vještine iz svih područja kako nematerijalnog (metafizičkog ili duhovnog) tako i materijalnog (trenutnog, prolaznog) područja života. To je znanje koje nije nastalo na klasično koncipiran način induktivnim i deduktivnim metodama, već znanje koje je u posjedu čovječanstva, univerzalno znanje koje su drevni sveci na višim razinama svijesti kanalizirali i omogućili daljnje prenošenje na generacije sve do danas. Postoje četiri Vede: Rg, Yajur, Sama i Atarva, one sadrže četiri Upavede: Ayurveda, Gandharvaveda, Danurveda i Stapatyaveda, a osim toga i šest Vedanti. Stapatjveda je područje arhitektonskog i strukturalnog ljudskog okruženja i svih vizualnih umjetnosti. U ovu Vedu ukomponirana je i matematika.
Ovo znanje nakon toliko mnogo godina hibernacije, iznašao je i predstavio zapadnoj civilizaciji Jagdguru Swami Sri Bharati Krsna Tirthaji Maharaja, Puri (1884.-1960.) vrlo obrazovan i duhovno genijalan lik. Pedesetih godina prošlog stoljeća on je obilazio svijet i u svojim predavanjima ljudima predstavljao mudrost i dubokoumnost Vedske matematike. Znanje koje je višegodišnjim proučavanjem Veda predstavio svijetu, iznio je i u svojoj knjizi Vedic Mathematics ili “Sixteen Simple Mathematical Formulae from the Vedas”.
Iz naziva možemo vidjeti da je on čitavo matematičko znanje iz Veda koncipirao u šesnaest kratkih, ali vrlo snažnih sutri iliti formula. Ove formule mogu se primijeniti u svim područjima matematike, astronomije i u praktičnom svakidašnjem životu.
Sutre na jedinstven način skraćuju postupke izvođenja kako jednostavnih matematičkih operacija tako i složenijih matematičkih postupaka algebre, geometrije, trigonometrije, infinitezimalnog kalkulusa itd.
Zbog činjenice da se Vede podrazumijevaju kao cjelokupni i najstariji spis na Zemlji, smatra se da je cjelokupna današnja matematika izgrađena na samo malom dijelu matematike iz Veda, ostali dio ostao je zanemaren. Zamislite koliki je kapacitet još ostao za proučiti i koliko bi to samo donijelo novih ideja na području matematike pa time i drugih znanosti. Bitan sastojak sutri nije samo njihova sposobnost skraćivanja matematičkih postupaka, već i njihova sama ideja koja stvari na bitan način pojednostavljuje, iza čega se može uvidjeti njihova nepregledna dubina.
Fascinantno je pratiti kako matematički postupci koji u klasičnoj matematici zauzumu čak i 42 reda, u vedskom postupku riješeni su u svega dva. I mnogo drugih zapanjujućih primjera koji očaravaju svojom jednostavnošću i kreativnošću.
Istraživanja su pokazala da vježbanjem Vedske matematike postaju aktivne obje moždane polutke- i ona intuitivna i ona racionalna, a time raste i broj moždanih stanica što vam daje veću efikasnost i potiče vašu kreativnost i otvara mogućnost sagledavanja problema sa više nivoa. Zbog svoje jednostavnosti pristupačna je svim generacijama.
PREUZMI PDF:

 
Ostavite komentar
Objavljeno od strane  na februar 5, 2011 in Vede
 

Нема коментара:

Постави коментар