петак, 24. април 2015.

RSS

Arhive kategorija: Sta je ego?

EGO

Ego je zajednički termin za sve negativne aspekte ličnosti. Ego je skup negativnih energija i uticaja koje se manifestuju kada Više Ja nije, ili je samo delimično prisutno u vašem telu. On dozvoljava drugim negativnim energijama sa kojima dolazite u dodir da utiču na vas. Ego drži otvorena vrata vašeg doma.  On predstavlja suprotnost Višem Ja. On je način na koji delujete nesvesno. To je vaša osnova koja je vezana samo za svoje lične potrebe. Ego je čuvar vaših osnovnih potreba i on misli da je zadužen za vaš opstanak.  Više Ja radi sa pozicije ljubavi, a ljubav je materija koja sačinjava univerzum.  Ego deluje sa pozicije straha i on ne poznaje ljubav. On ne ume da voli zato što kada je ljubav prisutna, Ego je odsutan. Deluje sa pozicije straha zato što ništa drugo i ne poznaje. On pokušava da vas zaštiti od spoljnjeg sveta, ali jedino što radi je da štiti vaše negativne karakteristike i energije od uništenja. Jednostavno ne ume bolje.  Svako stanje koje ne podrazumeva potpunu svesnost znači da vas je Ego okupirao. To radi tako što privlači negativnu energiju iz vaše okoline. Ako se u vama nalazi nešto što mu pogoduje on će to iskoristiti da privuče negativno. To liči kao da vas neko napada.

EGO: SNALAŽLJIV, PAMETAN I PREVRTLJIV

Ego se često izjednačava sa onim što znamo kao – ličnost. Ličnost je skup svih vaših obeležja i stvari koje radite da bi vas okolina spoznala. Ličnost formira vaš identitet i to radi nesvesno. Ako ste domaćica verovatno se tako oblačite i provodite dane radeći ono što smatrate da domaćice rade.  Ako ste šef onda se verovatno oblačite i ponašate na način na koji smatrate da se šefovi ponašaju. Verovatno vozite i odgovarajući automobil. To je vaš identitet.  Ali vi niste vaš identitet. Niste ni vaša preokupacija, ni zanimanje. Ako promenite zanimanje opet vi ostajete – vi. Ako ste direktor firme, a sutra čistite ulice, ništa se neće promeniti po tom pitanju. To su samo odlike vašeg identiteta i one nisu vi. Ako promenite odlike, možda ćete izgledati drugačije vašim prijateljima, međutim vaša suština ostaje nepromenjena. Vaši stavovi idu sa vašim odlikama. Nema potrebe da diskutujete sa drugima o bilo čemu. Ako se vaše i mišljenje vašeg prijatelja razlikuju, neka bude tako. Kad se raspravljate onda pokušavate da promenite nečije mišljenje. To radite zbog toga što vaš Ego ima osobinu da druge izjednačava sa vama. Ako je svet kao vi, onda lažni veo kojim vas je Ego prekrio ne može da bude probijen. Nema suprotnosti. Ali ima ih ako ste spremni da čujete i tuđe mišljenje.  Kada previše učvrstite stavove oni postaju deo vas. U tom slučaju osećate potrebu da ih branite. Ali nema tu šta da se brani. Stavovi su samo grupa misli usmeranih u jednom pravcu. I ništa više. Ako promenite stav vi i dalje ostajete isti. Kada se raspravljate, borite se za stavove i pokušavate da nametnete nekom svoj način razmišljanja. Samo nepotrebno trošite energiju uz blagoslov Ega. Ovo radite da biste potvrdili da je ono što mislite tačno, jer ni sami niste sigurni u to.
Kakva god bila vaša ličnost ili stav, uvek ih možete po želji promeniti. Ego je ono što vas povezuje sa identitetom i sprečava bilo kakvu promenu. On je motivisan strahom i kao takav ne može da vidi ništa osim praznine kad identitet nije prisutan. On ne poznaje i ne može da upozna Više Ja i uslove koje ono donosi. Iz straha Ego se bori da vas zadrži tamo gde jeste. Strah koji on oseća je strah da nećete biti uspešni ako promenite zanimanje, da ste ranjivi ako se ne ponašate nasilnički, da nećete biti poželjni ako se no ponašate seksi.  Ako se poistovetite sa vašim identitetom onda imate ograničen pogled na svet – kao da posmatrate sa prozora vaše kuće. Ako želite da ispravno sagledate morate da posmatrate sa pozicija Višeg Ja. Tada ste se popeli na krov i vidik se dramatično proširuje – vidite sve ono što se dešava oko vas.  Možda vas je obuzela žudnja ili nezasita pohlepa. To je osećaj praznine koju ne možete ničim da popunite, osećaj velikog nezadovoljstva. Pohlepu možete da doživite i kao osećaj da niste kompletni. To je potraga za celinom i manifestuje se kao potraga za uspehom, slavom, pažnjom, potvrđivanjem od strane drugih. Možda tragate za sudbinskom vezom, uspešnijom karijerom ili kupujete nove igračke. U svakom slučaju to što pokušavate nikad neće doneti zadovoljavajuće rezultate. Ako opet pokušate, možda kupite drugi auto jer mislite da je bolji, možda promenite partnera jer mislite da vas sadašnji nije dostojan. Ova potraga je beskonačna i postoji samo jedno rešenje.  Žudnja i pohlepa nstaju samo onda kad vas je Ego obuzeo i kad ste odsečeni od Višeg Ja. Uredu je što tražite, ali nikada nećete naći rešenje osim u sebi. Okrenite se ka unutra, vaš put je blokiran Egom. On onemogućava jasnu viziju i treba ga odstraniti ako želite da budete kompletni. Kompletni ste samo kada ste povezani sa Višim Ja. Ova veza je korak dalje na putu ka Bogu. Jedina ljubav i potvrda za kojima tragate dolaze iznutra. Kada ih pronađete u sebi imaćete ih i spolja.
Ego ima čitav arsenal alata kojim vas sprečava da stupite u kontakt sa Višim Ja. On prebacuje odgovornost na druge tako da vi izgledate nepogrešivi. Ako ne grešite, nema šta da se ispravlja i stvari ostaju iste.  Ometa vas u unutrašnjoj komuikaciji. To radi na milion načina. Ĉini vas zauzetim i omogućava da potpuno ispunite svo vreme koje imate na raspolaganju. Te aktivnosti predstavlja kao životno važne. Možda previše radite. Možda imate potrebu da ste stalno u nečijem društvu. Možda ne možete da sedite u tišini pa puštate muziku dok vas ne ošamuti.  Ego vam odvlači pažnju pomoću televizije ili jednostavno tračevima. Blokira vas emocijom i požudom.

PET NAČINA NA KOJE EGO UTIČE

Kada tumačite energiju koja vas okružuje radite to pod uticajem Višeg Ja – ljubavi ili pod uticajem Ega – straha. U svakom momentu možete da promenite način tumačenja, tako što ćete promeniti vrstu uticaja. Kada se energija tumači ona se i menja, u zavisnosti od predznaka koji vas karakteriše.  Vi ste energija koja vibrira na određenoj frekvenciji. Što je frekvencija viša, lakše je i Višem Ja da utiče na vas. Ako je niža onda na scenu stupa Ego.  Kada privlačite više energiju nižeg tipa to se odražava na vaše energetsko stanje i snižava vašu vibraciju. I tako u krug, slično privlači slično.  Kada ste ljuti tada privlačite bes iz okoline. Kada ste ljuti, i osoba u vašoj okolini postaje ljuta. To izaziva još više besa u vama i dodatno vam smanjuje vibraciju. Sada imate nezgodnu situaciju sa mnogo besa. Ovaj bes može da ostane u vama danima i da izazove nove nevolje.
Ego može da utiče na vaše tumačenje događaja i tako da izmeni energiju, snižavajući joj vibraciju. Može i da privuče energiju koja je već niske vibracije. Energija ne mora da bude striktno povezana sa ljudima. Ima energije koja jednostavno postoji iz više razloga, ponekad je vezana za fizičko mesto a ponekad jednostavno postoji sama po sebi.  Sve vaše misli ostaju žive kao energija. Neke od misli ostaju aktivne tako što vas uznemiravaju. Misli ostaju stalne jer su energetska tvorevina. One se ne mogu uništiti, imaju svoj vlastiti život i on se odvija na astralnom planu. Astralni plan je svuda oko nas ali na različitoj frekvenciji i zbog toga nismo svesni njegovog postojanja. Energija misli obično sakuplja energiju koja je slična po svojoj prirodi i stvara misaone oblake koji povećavaju svoju veličinu i zapreminu, sve dok ne naiđe vetar i oduva ih. Vetar u ovom slučaju su energije drugačije prirode. Muzika i zvuk su odličan način da promenite energiju okruženja. Na primer zvona u crkvama su jedan od najboljih načina da se energija pročisti. Kad snižavate svoju vibraciju besom, ovi oblaci mogu da uđu u vaše energetsko polje i da bes dodatno pojačaju. Ego drži vrata otvorenim. Ego ima pet različitih načina da vam snizi frekvenciju. Ego privlači energiju koja je negativna i ona se može kategorizovati kao:

1. Intelektualna.

2. Emocionalna.

3. Seksualna

4. Energija vezana za pokrete.

5. Energija instinkta.


Intelektualna energija

Ego vas napada energijom intelekta i to radi u vašem umu. Napada vas na veoma jednostavan način. Izaziva to da previše razmišljate i analizirate. Umesto da bude neometan i smiren, vaš um bruji od misli. Ne zastaje da se odmori ni za momenat i ovaj neprekidni roj misli vam ne dozvoljava da dođete u kontakt sa Višim Ja. U stanju povećane pažnje možete da primetite ovaj proces i činjenicu da volja slabo utiče na uobičajeni tok misli. Ali um je vaš i možete ga koristiti kao alat. Možete da analizirate vaše želje i da uz pomoć volje usmerite misli u određenom pravcu.  Kada vas Ego napada intelektualno, tada misli rade prekovremeno. Sve sa čime dođete u kontakt postaje predmet razmišljanja i analize.  Um ne uspeva da se odmori.  Kad ste napadnuti na ovaj način vi previše analizirate. Bezbroj puta pokušavate da dođete do zaključaka ali oni su uvek isti. Analizirate stvari iz raznih uglova da biste bili sigurni. Ovo može da potraje nedeljama i uvek da vodi do istog zaključka, ali i dalje niste sigurni u odluci.  Kada niste inficirani uticajem Ega, zaključke i odluke donosite odmah, ali ipak ponovite par puta jer ste možda nešto propustili. Ovo možda potraje i čitav sat, ali tada ste slobodni par nedelja da uživate u životu.

Emocionalna energija

Energija emocija je veoma moćna. Ona vodi u akciju jer predstavlja skup misli koje su grupisane. Kad vas Ego napadne emocionalnom energijom to možete da osetite u tri energetske tačke ili čakre: srčana, čakra solarnog pleksusa i sakralna (krsta, niži abdomen). Srčana čakra je locirana u sredini grudi, solarni pleksus iznad pupka i sakralna čakra ispod pupka.  U ovim tačkama možete da osetite energiju emocija. Emocije deluju kao oblak i blokiraju kontakt sa Višim Ja. Njihova energija je veoma jaka i može ostati u vama zauvek, privlačeći slične energije. Kad ste emotivni ova energija vas osvaja bez svesnog uticaja. Izaziva provale besa ili uzbuđenja bez mogućnosti da kontrolišete događaje. Omogućava vam da budete tužni i u najsrećnije vreme, izaziva nerazumno ponašanje koje je vezano za ljubomoru.

Seksualna energija

Seksualna energija je najjača. To je vrsta životne snage koja protiče kroz svako živo biće. Ego vas napada tako što izaziva požudu. Požuda je seksualna aktivnost koju možete da osetite u predelu prepona. Ego privlači energiju ovog tipa i kao u slučaju emocija, zaokuplja vas i onemogućava kontakt sa Višim Ja. Ova sirova seksualna energija hrani požudu. Ona ne zavisi od ljubavi i privlačnosti. Požuda potiče iz spoljnog izvora i ona vas zaslepljuje i kontroliše. Ljubav potiče iznutra i ona je seksualna energija koja je jača od požude, ali vam dozvoljava da vidite i razmišljate. Ljubav dolazi kada izražavate osećanja prema nekome.  Požuda je energija koja vas tera da imate odnos sa nekim na poslu. To je energija koja pokreće pornografsku industriju. Ako ste muško i gledate žene na ulici sa požudom to znači da vas je Ego napao. Ako ste žensko i hvatate muške poglede, Ego vas napada uz pomoć požude.

Energija pokreta

Kada Ego napada centar za kretanje, on animira delove tela da se nehotično pokreću, na primer kada lupkate prstima ili zviždućete. Ego ispunjava mentalnu prazninu terajući vas da nešto radite i da ne stupite u kontakt sa Višim Ja. Kod nekih ljudi se to primećuje kao nemir ili nemogućnost da mirno sede.

Energija instinkta

Instinkt je ono što daje automatski odgovor kada se nađete u opasnosti, kao begstvo ili vrištanje. Kad ste u ovom stanju, energija vas tera da uradite nešto što možda i nije najbolji izbor. Možda nekog udarite ili povredite. Ako delujete svesno možete nekog da obuzdate a da ga ne povredite. Kad ste u opasnosti možda ćete da vrištite i tako iskoristite energiju koja bi mogla i bolje da se upotrebi. Ako delujete svesno tada ćete da razmislite o situaciji i da odgovorite na način koji će vas odvesti na bezbedno. Kada vas Ego snabdeva sa energijom niste u stanju da delujete svesno. Delujete instinktivno.

KAKO DA SPREČITE UTICAJ EGA

U svakodnevnom životu Ego neprestano utiče na vas. Neke od energija koje Ego izaziva ne izgledaju kao problem. Ne sekirate se ako nedeljama razmišljate koji auto da kupite. Ne brine vas ako trideset puta dnevno imate misli o seksu sa nekim iz okruženja. Imate pedeset hiljada misli dnevno pa nekoliko zabludelih neće uticati na život.  Pogrešno! Svaki put kada dozvolite Egu da vam privremeno snizi vibraciju, dozvoljavate mu da vlada, što će se vremenom samo pojačati. On blokira svest i to vremenom dovodi do toga da vam kontakt sa Višim Ja sve više slabi. A Više Ja je ono što vas usmerava na životnom putu. Ego vas konstantno bombarduje sa mislima, emocijama ili požudom i onemogućava vas da vidite šta se stvarno događa.  Vi ne vidite ako prespavate život u mislima o onom što je bilo ili što će biti. To je uloga Ega, da sakrije istinu o postojanju Višeg Ja. Zaustaviti uticaj Ega podrazumeva da ga oslabite. To znači da će sve što preduzmete biti vaša svesna akcija.
Kada praktikujete tehniku povećane pažnje možete da primetite uticaje Ega. Videćete da je svaki uticaj nezavistan. Ovi događaji sadrže energiju u iskrivljenoj formi i oni su u stanju da potpuno zamagle stvarnost. Kada podignete svaku od ovih niskih energija, tada poništavate njihov uticaj. U tome je ključ: umesto da utičete na Ego u celini, utičite na njegove pojedine komponente. Povećana pažnja vam omogućava da podelite događaj na sastavne komponente i da ih onda poništite. Takođe ste u stanju da vidite energiju koja vas napada.  Drugačije rečeno, vidite misli i emocije koje nadiru u telo neposredno pre nego što se pojave i možete da ih zaustavite. Tako zaustavljate Ego.  Upotrebite volju. Volja ili svest moraju da se usmere ka onom što ste primetili. Nemojte da analizirate energiju koja vas napada niti da razmišljate odakle potiče jer ćete joj tako uliti više snage. Samo se usmerite na njeno zaustavljanje. Uzviknite „stop“ u umu. Možda ćete morati ovo da ponovite nekoliko puta. Dok ovo radite zamislite ljubičasti plamen koji sagoreva ono što hoćete da zaustavite i pretvara ga u energiju ljubavi. Ljubičasti plamen je spiritualni simbol koji se koristi u izmeni energije. To je alat koji ćete da koristite za podizanje vibraciju energije koja vas obuzima.  Što više ovo praktikujete to će delovati brže. Nije potrebno da žmurite. Tehnika se može izvesti i dok razgovarate ili vozite.  Na ovaj način vam se izoštrava pogled na svet i stvari postaju jasnije. To znači da primećujete mnogo više, vidite šta stvarno stoji u pozadini onoga što ljudi govore i rade. Zavirićete i u skrivene slojeve vaše ličnosti i saznaćete šta je to što vas motiviše da radite neke stvari.  Primena ljubičastog plamena je ponekad neophodna svakog minuta, kad god zalutate u mislima ili osetite emociju. Ovu tehniku možete da iskoristite i da se oslobodite neželjenih seksualnih misli. Uz to iskoristite i volju da misli uzdignete. Što više to radite, volja će biti snažnija a Ego slabiji. Slabljenje pritiska koji Ego vrši doprinosi čišćenju vaše energije. To znači da će svest zasijati i da ćete živeti život kakav on treba da bude. Tako ćete pronaći istinsko zadovoljstvo i pravi životni put vam se otvara.
Preuzeto iz knjige: „Iza ogledala“, Zoran iz Zemuna

Нема коментара:

Постави коментар