уторак, 26. мај 2015.


Lekcija 65 – P&O - Hipofiza i epifiza

Napomena: Za potpune lekcije, s dodacima, vidi Yoganijeve knjige AYP Easy Lessons for Ecstatic Living .
napisao: Yogani
datum: petak, 02. siječnja 2004. 14:09
Novi Članovi: Preporuča se da počnete čitati arhiv od početka (prva lekcija je "Čemu ova rasprava?"), budući da su prethodne lekcije preduvjet za ovu.
P: Kada prakticiram sambhavi prema danim uputama, osjećam kao da nešto povlačim gore u mozak, a sasvim dolje seksualne senzacije, kao što si i rekao. Ima li taj odnos veze s hipofizom i epifizom?
O: Odlično je to što osjećaš vezu između sambhavi i donjeg dijela. Događa se nešto dobro. Nema sumnje da su hipofiza i epifiza uključene u proces ljudske duhovne transformacije. Kralježnični živac prolazi blizu svake od njih, a sambhavi direktno utječe na njih. Za tjedan ili dva, naučit ćemo još jednu naprednu praksu joge pod nazivom "kechari". Ona također utječe na hipofizu i epifizu, kao i na mnoge druge aspekte naše fiziologije i neurologije.
Epifiza je smještena u centru glave, blizu mjesta na kojem kralježnični živac skreće prema čelu. Ako usmjeriš prste prema glavi iznad otvora za uši, u ravnini sa sljepoočnicama, točno ćeš ciljati u nju. Hipofiza je smještena između sljepoočnica, iznad nazalnog dijela ždrijela, iza kostiju. To je ogromna šupljina koja se prostire iznad tvog mekanog nepca.
Buđenje ekstatične vodljivosti u kralježničnom živcu budi vezu između epifize i hipofize, a to je u skladu s otvaranjem trećeg oka, s otvaranjem unutarnjeg vida. To je kompleksan proces koju uključuje čitav živčani sustav. Jednoga dana znanost će otkriti svu biokemiju uključenu u ljudsku transformaciju na putu do prosvjetljenja.
Zasad je za nas najbolje "ostaviti pod haubom" te zakučastosti, baš kao i u slučaju sa čakrama koje smo spomenuli u jednoj od prijašnjih lekcija. U suprotnome, riskiramo da se previše ne upetljamo u unutrašnje detalje i izgubimo fokus na jednostavnu proceduru naše prakse kojoj je u cilju otvaranje živčanog sustava do iskustva božanskog.
Naša pažnja u naprednim praksama joge na glavnim je sredstvima za upravljanje koja utječu na našu kompleksnu unutrašnju mašineriju, pokrećući naš živčani sustav i svu našu biologiju na višu razinu funkcioniranja - a oni pak, prirodno, potiču dalje razvoj čiste blažene svjesnosti i ekstatičnih iskustava u našem svakodnevnom životu.
Ako si liječnik, biolog, neurolog ili jednostavno znatiželjan, sve će ti ovo biti vrlo fascinantno. Ako poželiš istraživati unutrašnji rad procesa prosvjetljenja, najbolje bi bilo to činiti izvan vremena meditativne prakse. Za vrijeme leta, bolje se držati glavnih komandi. A nakon prakse, nakon što si sletio na pistu, reflektiraj o unutrašnjoj mašineriji koliko te volja.

Guru je u tebi.
Napomena: Za detaljne upute o mudri sambhavi, vidi Yoganijevu knjigu Asanas, Mudras and Bandhas .

Нема коментара:

Постави коментар