2 tajne harmoničnog života

Poraz je samo reč. Reč kojom počinje pobeda. Tome nas uči harmonija - anđeo aprila: da je svako naše iskustvo vredno i važno u hodu ka sreći.
2_tajne_harmonicnog_zivota.jpg
Harmonija je uzvišena simfonija u kojoj se svi tonaliteti našeg života, svi ritmovi, sve melodije slivaju u jedno i zaboravljaju na svoju raznorodnost i različitost...
Harmonija je trijumfalni susret svekolike životne raznolikosti. To je sabirna tačka u kojoj svi tonovi naše realnosti, možda pojedinačno nepotpuni, nedovršeni, čak neprijatni, udružuju i udruženi stvaraju sklad višega reda. To je skladno sazvučje svih naših tonova.
To je skladno i stabilno ušće svih naših tokova, bili oni lelujavi i krivudavi ili stameni i puni glamuroznog samopouzdanja... Kada bi svakoga dana svoga života bili svjesni da stalno tečemo ka harmoničnom ušću i da ono što duboko doživljavamo kao problem u nekoj višoj oktavi može zazvučati kao blagoslov, bili bismo istinski srećni.
Srećni su oni koji su svjesni relativnosti svakog tonaliteta. Srećni su i oni koji su svjesni relevantnosti svakog tonaliteta. Svako naše iskustvo, bio to bol ili radost, teškoća ili lakoća, razočaranje ili očaranost, privremeno je i podložno promjeni. Svako naše iskustvo istovremeno je izuzetno vrijedno i važno. Svako naše iskustvo tek kada izadje iz svoje pojedinačnosti, tek kada sklizne na mjesto koje mu pripada u šarolikom mozaiku našeg života, dobija svoj puni smisao i postaje dio harmoničnog poretka.
Harmonija je mjesto u kome totalitet svih mogućnosti, svih elemenata, svih scenarija nalazi svoj smiraj. Harmonije nema bez totaliteta. Ako isključimo bilo koji element, scenario, mogućnost iz našeg iskustva - nikada nećemo dosegnuti harmoniju. Kao što se u prirodi harmonično smjenjuju dan i noć, listanje i opadanje lišća, plima i osjeka... Tako harmoniju našeg života čine usponi i padovi, krize i blagoslovi, prepreke i proboji...
Harmonija je zato kraljica inkluzije, ako i najmanji element nedostaje, prave harmonije nema... Kada je naš unutrašnji svijet u harmoniji, onda smo u harmoniji sa svime oko nas. Harmonija nas prati kao sjenka gdje god krenuli, šta god radili, harmonija nam se vraća kao eho uzvišenog sklada kojim sami zračimo, koji šaljemo u spoljašnji svijet. Harmonija je tako beskrajni niz koncentričnih krugova koji izvire iz našeg duboko uravnoteženog centra.
U srcu harmonije svako iskustvo spoznaje svoj smisao, svoj viši potencijal i nalazi svoj mir. Zato se, inspirisani andjelom ovog mjeseca, zapitajmo svakog aprilskog dana što je viši smisao drame koju možda upravo proživljavamo, koja nas potresa i izmješta iz temelja i kako ono što nas ovog trena uzdrmava može zvučati u svojim višim tonaliltetima.
Tekst: Snežana Radusinović, facilitatorka Igre transformacije
Više informacija o Igri transformacije možete naći na adresi www.transformisi.me.