уторак, 26. мај 2015.


Lekcija 13 – Meditacija - buđenje tihog sjemena

Napomena: Za potpune lekcije, s dodacima, vidi Yoganijeve knjige AYP Easy Lessons for Ecstatic Living .
napisao: Yogani
datum: nedjelja, 16. studenoga 2003. 12:08
Tvoj um ima prirodnu sposobnost da bude tih. Kada to postane, dolaziš u kontakt sa svojim genijem. Albert Einstein je rekao da su mu u trenucima tihe meditacije došle ideje koje su ga je dovele do teorije relativnosti. Mozart je čuo sonate i simfonije kako odjekuju u tihim prikrajcima njegova uma. Sve što je morao učiniti bilo je zapisati ih. Znamo da je Isaac Newton otkrio zakone gibanja i gravitacije dok se opuštao pod drvetom jabuke. Je li mu zaista pala jabuka na glavu, nitko ne zna, ali nema sumnje da je njegov tih um dao blago znanja. Mogli bismo navesti još primjera, ali dobili ste ideju. Tih um ima veliku kreativnost. No, to nije sve. Tih um je miran, blažen i zdrav, i te kvalitete zrači kroz osobu na okolinu. Ljudi koji znaju njegovati tih um ne samo da su u kontaktu sa svojom unutarnjom kreativnošću, već oni zrače i mladenaštvom i optimizmom koji utječu na svakoga u blizini. Oni imaju "dobre vibracije".
Ranije smo govorili o svijesti (svjesnost - promatrač) i objektivnom svijetu (objektu promatranja). Suštinska priroda naše svijesti je blažena tišina. To je ono što je iza uma, ono što se iskusi kada um postane tih. To je beskonačno skladište upravo spomenutih kvaliteta, kraljevstvo onoga kojega znamo kao Boga, uvijek ovdje unutar nas samih. To je razlog zašto je objavljeno u Psalmima, "Budi tih i znaj da sam Bog." Da bi pristupio božanskom sve što trebaš znati je kako biti tih.
Meditacija je proces sustavnog dopuštanja umu da se stiša u određenim razdobljima svakoga dana. Radeći to svakodnevno preko više tjedana, mjeseci i godina, tišina, svjesnost, postupno postaje sve očitija dok je um aktivan, a mi ne meditiramo, i svjetovni život je obogaćen. Kroz meditaciju, odnos između svijesti i svijeta se postupno mijenja. To je proces yoge, spajanja. To je prvi korak. Jednom kada blažena tišine postane svakodnevno iskustvo, mogu se raditi mnoge druge stvari kako bismo je poboljšali i proširili. No, da se tako izrazim, prvo moramo uspostaviti bazu u svjesnosti, probuditi tiho unutarnje sjeme onoga tko smo.
Spomenuli smo da um ima prirodnu sposobnost da postane tih. U dubokoj meditaciji koju ćemo ovdje vježbati, mi ćemo iskoristiti tu njegovu prirodnu sposobnost. U stvari, u svim praksama koje će se podučavati ovdje (a ima ih podosta), mi ćemo koristiti tvoje prirodne sposobnosti. Ideja je da ti pokažemo kako koristiti darove koje već posjeduješ. Mi ćemo samo dodati posebne poluge, tu i tamo, kako bismo aktivirali tvoje prirodne sposobnosti. Ostatak će biti na tebi. Ako primjenjuješ ono što naučiš, i ustraješ u tom, jedan dan ćeš znati da si stroj za vječno blaženstvo, sposoban za iskustva daleko izvan zamišljanja uma. O da, stvarno jesi. Meditacija je prvi korak.
Misli dolaze u um otkako se probudimo ujutro, pa sve dok ne zaspimo noću, a onda ih još dolazi tijekom sanjanja. Ipak, kažemo da um ima prirodnu sposobnost da bude tih. Kako?
Da to učinimo, koristit ćemo misao. Ne bilo koju misao. Posebnu misao koju zovemo "mantra". Koristit ćemo određen način na koji ćemo misliti ovu mantru, a koji dopušta umu da napravi ono što um lako čini ako mu se da prilika, da se smiri.
Zapravo, bilo koja misao se može koristiti za meditaciju, što su opširno pokazali istraživači tijekom posljednjih trideset godina. No, htjeli bismo koristiti određenu misao, onu koja ima određene vibracijske osobine, koja proizvodi određeni učinak u živčanom sustavu. To je također misao koju možemo poboljšati kako naša praksa napreduje, no više o tome kasnije. Mantra s kojom ćemo početi je ova:
... AJ EM ...
Nećemo se usredotočiti na značenje AJ EM tijekom meditacije. Nema sumnje da ona ima svoje sveto značenje, posebno u židovsko-kršćanskoj tradiciji te da ima sličnosti sa svetim zvukom drugih tradicija. Zvuk je ono što nas zanima, ne značenje. Zvuk je ono što ćemo koristiti, unutra. Tražimo duboku vibracijsku kvalitetu zvuka kada se učinkovito koristi duboko unutar uma i živčanog sustava. Možda su ovi duboki učinci unutar ljudskog bića razlog zašto je AJ EM cijenjen stoljećima. Usredotočit ćemo se na ispravno korištenje mantre u praksi meditacije. Tada ćemo imati najbolje rezultate.
Evo kako ćemo je koristiti:
Nađi mirno, udobno mjesto gdje možeš sjesti, po mogućnosti s naslonom. Želimo ukloniti nepotrebna ometanja. Samo sjedni i opusti se negdje gdje možeš zatvoriti oči dvadeset minuta bez prekida.
Nakon što se smjestiš, polako zatvori oči. Primijetit ćeš misli, tokove misli. To je u redu. Samo ih promatraj, i nemoj da te ometaju. Nakon otprilike minute, nježno uvedi misao ... AJ EM ... i počni je lagano i bez napora ponavljati u svom umu. Ako ti um odluta na druge misli, s vremenom ćeš shvatiti da se to dogodilo. Nemoj da te to zabrinjava. To je prirodno. Kada shvatiš da ne ponavljaš mantru, samo joj se nježno vrati. To je sve što trebaš učiniti. Lagano ponovljaj mantru, tiho unutra. Kada shvatiš da ju ne misliš, lagano joj se vrati. Nije cilj da se ostane na mantri. Cilj je slijediti jednostavan postupak mišljenja mantre, gubljenja mantre, i vraćanja na nju kada je izgubimo. Nemoj se opirati ako manra postanje manje uočljiva. Mišljenje mantre ne mora biti s izraženim izgovorom. AJ EM se doživljava na mnogo različitih načina u umu i živčanom sustavu. Kada joj se vratiš, vrati se na razinu koja je ugodna, bez naprezanja, kako bi dobio jasan ili nejasan izgovor.
Ovaj postupak ponavljaj dvadeset minuta, a zatim, zatvorenih očiju, uzmi nekoliko minuta za odmor prije nego ustaneš.
Ova praksa se radi dva puta na dan, jednom prije nego što počneš svoj dan i jednom prije počinjanja večernjih aktivnosti. To je najbolje učiniti prije jela, jer probava može ometati proces meditacije. Obveži se činiti to nekoliko mjeseci. Daj procesu neko vrijeme da proradi. Bit ćeš zaprepašten rezultatima, i željet ćeš nastaviti ići dalje sve više i više.
To je dovoljno za sada.
U sljedećim lekcijama, ići ćemo u više detalja o procesu i posljedicama meditacije. Nakon toga, počet ćemo raditi s jednom drugom prirodnom sposobnošću koju svatko od nas ima, s našom sposobnošću da koristimo dah kako bismo pokrenuli tišinu u nama s beskrajnom ekstazom.
Pogledaj lekciju 106 za pitanja i odgovore o mantri i disanju u meditaciji.

Guru je u tebi.
Napomena: Za detaljne instrukcije o Dubokoj meditaciji, vidi Yoganijevu knjigu Duboka Meditacija .

Нема коментара:

Постави коментар