недеља, 17. август 2014.

Core Energetics stiže pokretom i dodirom do srži bića

Dobro je poznato da se svi emotivni i psihički problemi energetski beleže u našem telu. Ipak, kada radimo na sebi, uglavnom se zadržavamo na analiziranju postupaka, snova i misli, a nedovoljno pažnje posvećujemo telesnim stanjima. Core Energetics je prvi zapadnjački psihoterapeutski pristup koji polazi od tela, ali se tu ne zaustavlja, već nas povezuje sa dubokim i nesvesnim delovima naše ličnosti.
Krajem juna 2014. godine u Novom Sadu je boravio doktor Valid Dau (Walid Daw), poznati psihoterapeut i osnivač švajcarskog Core Energetics Instituta, koji u tom gradu predaje u školi Core Development Energetic. Sa njim smo razgovarali o ovom jedinstvenom pristupu, koji je sedamdesetih godina prošlog veka patentirao Džon Pijerakos (John Pierrakos). Pijerakos je bio učenik Vilhelma Rajha, sarađivao je i sa Aleksandrom Lovenom, takođe Rajhovim sledbenikom, a na kraju se odvojio i kreirao jedinstveni program koji je nazvao Core Energetics. Ovaj pristup predstavlja miks energetskog rada i rada na razvijanju svesnosti, a na njegovo kreiranje, osim Rajhovog učenja, veliki uticaj imali su Karl Jung i Džonova supruga Eva Pijerakos, koja je kanalisala sistem poznat kao Pathwork.
Core Energetics je energetski orijentisan pravac telesne psihoterapije, a glavne oblasti na koje se fokusira jesu interakcija i harmonija između tela, duše i duha. Proces Core Energeticsa istražuje vezu između ova tri neodvojiva dela ljudskog bića i na specifičan način nastoji da pomogne osobi da upozna sebe, otvori nove vidike, integriše potisnuta iskustva i podigne odgovornost prema sebi.
Doktor Dau nam je objasnio da u Core Energeticsu postoje tri osnovna načela. Prvo je da čovek funkcioniše po psihosomatskom principu, odnosno da su telo i um individue neodvojivi. Drugo je da sposobnost isceljenja dolazi iznutra, iz samog čoveka, i da ništa van nas nema moć da nas isceli. Za razliku od alopatske medicine, u kojoj izlečenje zavisi od lekova, u CE postoji verovanje da je ono što može da nas izleči već prisutno u nama. Treće je da "svi oblici postojanja formiraju jedinstvo koje se kreće ka kreativnoj evoluciji, kako celine tako i njenih nebrojenih delova" (Pijerakos).
"Opšte zdravlje individue karakteriše uravnoteženi tok energije kroz pet osnovnih nivoa bića: telo, emocije, um, volju i duh. Energija o kojoj je ovde reč u kineskoj medicini se zove či, u indijskoj prana, a Rajh ju je nazivao orgonska energija. Pijerakos je, zapravo, prvi naučnik sa Zapada koji je napravio simbiozu između energije, spiritualnosti, fizike i psihijatrije. Kada energija teče jednako i neometano, čovek je zdrav i funkcioniše kako je za njega optimalno. Kada je slaba ili blokirana, zdravlje je ugroženo, a naročito su na udaru delovi tela u kojima postoji višak ili manjak životne energije. Svaki disbalans u energiji utiče ne samo na telo već i na psihu i rezultuje u karakternoj strukturi ličnosti, koju su Rajh i Loven podelili na pet tipova: šizoidna, oralna, mazohistička, psihopatska i rigidna."

    Нема коментара:

    Постави коментар