четвртак, 14. август 2014.

4 vježbe protiv nezadovoljstva

U današnje je vrijeme teško pronaći osobu koja će reći da je posve zadovoljna svojim životom jer je industrija za mase koncipirana na vječnoj gladi za nečim novim, dakle, na nezadovoljstvu postojećim. No trajno nezadovoljstvo ukazuje na to da nešto nije u redu s onim kako živimo, i da moramo mijenjati stvari. Ono je alarm da nismo na putu koji smo odabrali za sebe u ovome životu...

Nezadovoljstvo - poziv na buđenje

Često ne znamo što je u korijenu nezadovoljstva i tražeći odgovor udaramo na mnogo površnih stvari, ljutimo se na prijatelje ili partnera zbog gluposti, iritira nas bezvezan komentar u prolazu, osjećamo se umorno zbog oblačnog vremena...
Nezadovoljstvo je izazov, crveno svjetlo, mokra krpa, poziv na buđenje. Taj nas osjećaj zove da istražujemo što je to u nama i oko nas što je pošlo krivo i što možemo učiniti da se vratimo na svoj istinski, davno odabrani put. U tom smislu, nezadovoljstvo je prilika, gotovo blagoslov, za one koji će osluhnuti, zastati i pitati se – što ne valja?

Ako ste već došli do te točke da ste zastali i pitali se: “Što se događa? Zašto sam nezadovoljna?” sljedeće bi vam vježbe mogle pomoći na putovanju do same srži svoga bića.

1. Pronađite balans

Često smo od dobronamjernih ljudi čuli savjet “nemoj biti tako nezadovoljna”, uz napomenu da moramo biti zadovoljni sa stvarima onakvima kakve jesu. Međutim, da bismo pronašli svoj balans i uravnotežili emocije, moramo osjećaju nezadovoljstva pridati jednaku težinu i važnost kao i osjećaju zadovoljstva. Ne možemo ga zatomiti i ignorirati.
Vizualizirajte veliku vagu. U lijevu posudu na vagi ubacite dragulje koji simboliziraju osjećaj zadovoljstva, desno stavite kamenčiće koji simboliziraju osjećaj nezadovoljstva. Zamolite svoje više Ja (Boga, univerzum...) da vam pomogne izbalansirati tu vagu kako bi se našla u savršenoj ravnini. Jednom kad to izvizualizirate, iskoristite moć daha. Duboko udahnite upravo ovu impresiju savršeno izbalansirane vage, zadržite dah kako bi se ona sjedinila s vašom energijom, i izdahnite s osjećajem kako su sada obje emocije integrirane u vaše biće i jednako su neutralne.

2. Pronađite kompas

Katkad nam se dogodi da završimo neki posao i čak dobijemo pohvalu za njega, no duboko u sebi osjećamo nezadovoljstvo. Čini se da nismo na pravom putu. Ova vježba treba nam pomoći da pronađemo svoj kompas.
Zatvorite oči i povežite se u sebi s osjećajem nezadovoljstva, dopustite mu da vas posve preplavi. Potom se sjetite situacije koja je prouzročila to nezadovoljstvo i tada taj osjećaj nezadovoljstva pretvorite u svog saveznika. Neka vam nezadovoljstvo pokaže unutrašnjim slikama gdje ste mogli iskoristiti više svoga potencijala. Moguće je da će vam na um pasti neočekivana misao, da će vas naglo preplaviti novi osjećaj, ili pak da ćete fizički osjetiti neku promjenu. Dopustite svakoj promjeni da se dogodi. Otvorite se svemu što vam šalje vaše više Ja.

3. Pronađite svoju slobodu

Osjećaj nezadovoljstva često je praćen osjećajem da nismo ispunili očekivanja. Ta očekivanja najčešće nam je nametnuo netko “izvana” - roditelji, partner, kolege, prijatelji. Ta naoko neispunjena očekivanja izbacuju vas iz ravnoteže i javljaju se kao osjećaj nezadovoljstva. Ovom vježbom trebate se osloboditi vanjskih utjecaja i uspostaviti unutarnju ravnotežu koja će vas dovesti do mira i zadovoljstva.
Zatvorite oči i povežite se s osjećajem nezadovoljstva. Sjetite se situacije, povoda tome. Posve se udubite u taj osjećaj. Zamolite svoje više Ja da vam ukaže na to s kojom je osobom povezan taj osjećaj i energija koja narušava vašu unutrašnju ravnotežu. Koja god osoba vam padne na pamet, nemojte s njom voditi unutarnji monolog i rasprave. Samo recite da vam ta energetska spona više nije potrebna i da opraštate i sebi i njoj te idete dalje bez tog osjećaja. Potom duboko dišite i sa svakim izdisajem izbacujte lošu energiju, osjetite kako vam je pri srcu sve lakše. Sa svakim udahom udišete sve više slobode i vraćate svoj energetski prostor i balans.

4. Pronađite svoje bogatstvo

Tijekom života često pomislimo da ono što jesmo i što radimo jednostavno nije dovoljno da budemo sretni. To rezultira energetskom blokadom koja nas priječi da se otvorimo stvarnom bogatstvu koje pruža život. Ovu blokadu otklonite sljedećom vježbom.
Zatvorite oči, osjetite nezadovoljstvo koje svoj korijen vuče iz osjećaja “nikad nije dovoljno”. Potom iznad sebe zamislite nebo noći, prostranstvo univerzuma, veličinu i beskraj i zvijezde u toj tmini. Širom raskrilite ruke i budite spremni primiti bogatstvo iz univerzuma. Gledajte kako, kao u bajci, zvijezde padaju prema vama i tvore zlatni plašt. Posve ste ogrnuti bogatstvom univerzuma. Ostanite neko vrijeme u tom lijepom osjećaju.
Ako volite zapisivati, pišite dnevnik i svakodnevno navedite barem tri stvari na kojima ste zahvalni toga dana.

5. Pronađi svoju ljepotu

Naša je duša izabrala upravo naše tijelo da u njemu živi dok je na Zemlji. Ipak, mnogi su nezadovoljni svojim tijelom, uspoređuju se s nametnutim idealima, nabrajaju što im se sve ne sviđa na njima. Uspijemo li i ovdje osjećaj nezadovoljstva uporabiti kao kompas do stvarnog razloga našeg stanja, prepoznat ćemo vrijedne poruke koje nam šalje tijelo. Vježba koja slijedi treba nam rasvijetliti put do zdravlja i vitalnosti.
Zatvorite oči i vizualizirajte sami sebe, kao da stojite ispred zrcala. Dopustite osjećaju nezadovoljstva da vas odvede do onog dijela tijela koji u vama izaziva loše osjećaje. Npr. ne sviđaju vam se bedra. Osjetite taj loš osjećaj i potom od bedara zatražite oprost i zahvalite ih što dobro funkcioniraju, nose vas kroz život i svakodnevno vam služe. Osjetite kako je do njih doputovala vaša zahvalnost i potom ih zamolite da vam pošalju poruku koju nose za vas. Možda vam žele reći da se premalo krećete i da moraju nositi previše kilograma. Blagoslovite svoja bedra i obećajte da ćete učiniti sve što možete da im pomognete i unesete promjenu u svoj život.
Mirta Lijović

Ostali članci

Нема коментара:

Постави коментар