понедељак, 18. август 2014.

Taisen Deshimaru: "Pitanja zen učitelju"
Naklada Antares
160 str., meki uvez
100,00
Taisen Deshimaru rođen je 1914. godine u Japanu. Još u svom djetinjstvu susreo sa učiteljem Kodo Sawakijem, odvažnim reformatorom i jednim od najznačajnijih zen učitelja 20 st. koji se vratio izvoru zena. Od njega je primio "pečat svijesti". U Pariz je stigao krajem 1967. godine kako bi u Europi zasadio sjeme zena... U laganom konverzacijskom tonu ova knjiga uvodi u tajne zena i budističke prakse. Kroz jednostavne primjere, odgovarajući na pitanja svojih učenika, Taisen Deshimaru ukazuje da se tajna sretnog života nalazi upravo ovdje i upravo sada.

Swami Vivekananda: "Bhakti yoga: Put ljubavi i predanosti

Bhakti Yoga' je stvarna i istinska potraga za Bogom, potraga koja počinje, koja se odvija i koja završava u ljubavi.  U najuzvišenijem smislu 'Bhakti' označava neprestanu i spontanu umnu usmjerenost k Bogu, bez obzira na sve okolnosti. 'Bhakti' podrazumijeva osjećaj zadovoljstva zbog kontakta s Bogom, znajući daje Bog najplemenitije među bićima. 'Bhakti' nije potaknuta željom da na tu ljubav bude uzvraćeno, već ispunjenje pronalazi u samom služenju putem ljubavi. U širem smislu 'Bhakti' uključuje sve djelatnosti koje pomažu u njezinom potpunom ostvarenju....



Ihvanus-Safa: «Razgovor čovjeka sa životinjama»

preveo Enes Karić
V.B.Z.
202 str., meki uvez
110,00
Ova poslanica sastavni je dio enciklopedije tajnog filozofskog saveza iz Basre pod nazivom Ihvanus-Safa, iz 10. stoljeća, i nedvojbeno predstavlja svojevrsni književno-filozofsko-duhovni spomenik islamske provenijencije. Njezini autori pokušali su opisati sva dostignuća znanosti toga vremena, osobito ona koja su od Grka - Euklida i Ptolomeja, Hipokrata i Galena, Aristotela i Platona - prenijeli, kao i ona od Sabejaca, da bi pomirili sva dostignuća znanosti s Kur'anom. Nastojali su da, u jednom iznimno sinkretičkom duhu, približe sve religije u traženju Boga, pa tako i ova poslanica sadrži i citate iz Starog i Novog zavjeta, jednako rabinske kao i kršćanske tekstove.

Gerd Gigerenzer: "Snaga intuicije: Inteligencija nesvjesnoga"

preveo Darko Polšek
Algoritam
248 str., meki uvez
129,00
Gigerenzer objašnjava zašto je naša intuicija moćno sredstvo kod donošenja odluka i pokazuje kako su naši pozitivni osjećaji zapravo rezultat nesvjesnog mentalnog. Istražujući različite odluke koje donosimo - kako odabiremo partnera, kupnju dionica ili liječenje... analizira kako ljudska bića donose odluke, izabiru i stvaraju stajališta, a sve na temelju instinkta - temeljena podjednako na istraživanju kao i na primjerima iz svakodnevna života.
Vrijednost ovakvih nesvjesnih pravila leži upravo u njihovoj različitosti od racionalne analize; oni u obzir uzimaju samo najkorisnije informacije umjesto pokušaja pojašnjavanja svih mogućih faktora.

Šime Stipaničev: «Ocean i sam: Preko Atlantika s bocom maslinovog ulja»

Profil International
268 str., meki uvez
179,00
Od Francuske do Brazila u dvadeset i sedam dana, sam, u nezamislivo maloj jedrilici (6,5 m), bez motora i komunikacije s vanjskim svijetom, ali s nezaobilaznom bocom svojeg tribunjskog maslinovog ulja... zaputio se naš poznati jedriličar Šime Stipaničev i s puta nam donio knjigu koja je istodobno i putopis i vodič za ustrajne i priručnik za odvažne. Uzbudljiva koliko i informativna, ova knjiga čitatelju nudi akciju, ali i razmišljanje koje stoji iza nje: sve što je potrebno da bi putovanje bilo potpuno.
Piše: izabrao Nenad Bartolčić

Нема коментара:

Постави коментар