четвртак, 14. август 2014.

Zanimljiv članak o moola mantri, koja je u toj formi nađena u Rig Vedi … hvala !
Kod nas, u Sant Mat, ne uvežbavamo ovu mantru, nego imamo nešto drugo kao formu mantre … ovo je simran … zbir zaštitnih svijetih riječi protiv obmame uma, za jačanje svijesne koncentracije i za meditaciju na Svijetlo.
Ipak pogledajmo suštinu Gayatri mantre:
Om bhur bhuvah svah,
ovo se odnosi na prožimanje Božanskog Svijetla nad nižim, srednjim i višim Nebom … ovdje gdje živimo kao duše je u biti Okean triju materijalnih svijetova i u kojeg dolazi Božansko Svijetlo iz čistog stanja duha, kao Sunce, koje daje Život svim bićima na svih razinah postojanja u tim materijalnim svijetovima (materija, astral i kavzal).
Ona duša koja se može uzdiči iznad svih tih svijetova, dođe do višeg regiona vidječi samo Svijetlo svih Svijetlosti i slušajuči odjek skrivenog Zvuka. Ovaj Zvučni tok je vibracijska suština iza Svijetlosti Izvora kao Om … to se tada čuje kao A-U-M prolazeči iz nepoznatog smjera i posvuda. Slušajuči odmeve Aum i videnje Svijetlosti je najviše što može se postiči sa yogu, putem meditacije na iskustvo Brahme.
Postoji priča kako je Brahma putovao po širnom Okeanu tražeči izvorno Biće, Otaca svega i prvog Kreatora zbog traženja prosvijetljenja i svetog pogleda, darshana. Otišao je virlo “visoko”, slijedeči trag Svijetlosti i skrivenog Zvuka, te tamo je dugo meditirao, slušao ono što je dolazilo iz nevidljivog, nesvahtlivog Izvora u kojeg nije mogao kročiti. Prva Kosmička Majka (Avidya ili Shakti) se je zabrinula zbog njegovog dugog odsustva i zbog kašnjenja u planiranom stvaranju nižih svijetova. Stvar je u tom, da samo kod Brahme su bile vještine kreacije materije. A Majka Shakti pa je imala dar, sposobnost kreacije života u različitim formama i iz Nje su izašle sva prva Božanstva, Brahma, Višnu i Šiva. Njena Moč i sposobnost kreacije je iznad svega u tom Okeanu svijetova, a Ona bez Brahme ne može stvoriti osnovu za život u nižim svijetovima. Dakle, tada iz sebe je skupila nešto genskog materiala i se spojila sa inteligentno dušu, stvoriši kopiju nalik na sebe. Ovoj prvi kčerki je dala ime Gayatri i to je božica sa blistavu inteligenciju, koji je bila prva zadača potražiti ono što je tražio Brahma. Tako se božica Gayatri sa blagoslovom Majke poda za slijed Brahme i ga posle dugog putovanja kroz različite podsvijetove pronađe u najvišem regionu, na rubu Okeana, kod nedostižnog Izvora od kuda je izlazio čista vibracija Aum i Svijetlo. Tako se sretneta dvije božanstvo i sjedeči skupa gledajuči u taj nedostižni Izvor Svijetla i Zvuka Aum. Kasnije Gayatri razgovara sa svojim “bratom” Brahmu, prenoseči želju Majke za spust dolje kod Majke i nastavak kreiranja podsvijetova Okeana.
Dakle, Gayatri mantra ima neke veze sa ovim što sta vidjela Brahma i Gayatri gledajuči u obličje Izvora, što prosvijetljuje Um i ga drži u radosti, u savršenom miru kad sjediš i ne radiš ništa … meditirajuči Nanj, na Om. Ono što je tražio Brahma pa je bilo zapravo još živi pogled i blagoslov prvog Tvorca, Boga Otaca, t.j. svijeti pogled (darshan!) koji briše teške utiske u umu i napuni srce. Na žalost gledajuči “Sunce” ovo nije našao i nije bio zadovoljan, da bih se onda morao vratiti kod Majke “praznih rukiju”. Tad se je Gayatri domislila plana kako podržati tu Brahminu želju kod Majke Avidye i se opravdati za kašnjenje u stvaranju podsvijetova. Ovo je že več druga priča i nema veze sa ovu Gayatri mantru.
Mogu pa reči, da je ovo stara mantra i odslikava nešto što je bilo na početku vremena stvaranja Univerzumov. Prva Božanstva (Shakti, Brahma, Višnu i Šiva) su bila određena za sprovodjenje plana prvog Tvoraca, a tako da ga nisu mogla vidjeti … nego osječajuči Svijetlo Izvora i slušajuči Aum, znado kroz sopstven Um za potrebne ideje i načine sprovodjenja u djelo, jer samo Svijetlo Izvora u obliki prane može pokrenuti um i podržati tijelo. U biti ne radijo ništa drugo kao da “mislijo” u skladu sa Izvorom, kadkad savjetjujejo i pomažeči naprednimi dušama na Putu, višim božanstvima i s time održavajo sve podsvijetove u tom Okeanu.
Ko zna kakva je sada situacija sa višimi božanstvima, Močima koji upravljajo sa životom u materijalnim svijetovima? :)
Pozdrav!

Evo vam nešto divno (oni su, inače, poštovaoci Guru Nanak-a):http://www.youtube.com/watch?v=bXgdoSSfMDk&feature=related
a oficijelna stranica im je:
http://www.snatamkaur.com/web7.html
Uživajte!

Нема коментара:

Постави коментар