недеља, 17. август 2014.

Vedska poljoprivreda čini zemlju sve plodnijom

Namera koju je Mahariši imao kada je zasnovao viziju zdravog i održivog načina proizvodnje hrane može poslužiti kao zvezda vodilja svim budućim generacijama farmera, vrtlara i zaljubljenika u prirodu.
vedska_poljoprivreda_cini_zemlju_plodnijom_1.jpg
Način na koji su drevni narodi obrađivali zemlju možda ipak možemo smatrati naprednijim od savremenog, uprkos postojećoj tehnologiji, mehanizaciji i znanjima iz hemije i biologije.
Današnja poljoprivreda je industrijska, za sobom ostavlja pustoš i uništava zemlju. Biljne kulture se modifikuju kako bi izdržale tretiranje raznim hemijskim supstancama, biodiverzitet se smanjuje, pčele polako nestaju, a mi ljudi polako ali sigurno sve više počinjemo da ličimo na neki oblik virusa, umesto na božanska bića. U ovakvom vremenu oživljavanje drevnog znanja o pravilnom odnosu prema zemlji i poljoprivredi predstavlja nasušnu potrebu.
Vedska organska poljoprivreda, koju je na svetlost dana ponovo izneo čuveni indijski guru Mahariši Maheš Jogi (Maharishi Mahesh Yogi), ne samo da je naprednija i održivija u odnosu na modernu već ide dalje i u odnosu na rigorozne standarde organske poljoprivrede. Koristeći drevne vedske tehnologije, farmeri se uzdižu do više svesti i uče se životu u skladu sa zakonima prirode.
U tom procesu neka od postojećih znanja koja se serviraju na poljoprivrednim fakultetima padaju ničice kao sulude teoreme. Tehnologija upotrebe zvukova, koja se u vedskoj poljoprivredi koristi za buđenje unutrašnje inteligencije biljaka kako bi proizvele obilje plodova, predstavlja naprednije znanje od svih dosadašnjih metoda koje se koriste u konvencionalnoj poljoprivredi. A ta tehnologija potiče iz vremena od pre 5.000 godina.
Namera koju je Mahariši imao kada je zasnovao viziju zdravog i održivog načina proizvodnje hrane može poslužiti kao zvezda vodilja svim budućim generacijama farmera, vrtlara i zaljubljenika u prirodu.
"Mi ćemo osnovati Vedski poljoprivredni univerzitet kako bismo predstavili znanje Prirodnog Zakona i znanje o nutritivnom i po zdravlje blagotvornom učinku hrane koja je prirodno gajena.
Čitav proces razvoja biljke, od semena pa do listova, cvetova i plodova, stimulisan je lepim melodijama i muzikom, kao i sezonskim uticajima sunca, meseca, planeta, zvezda, i uopšte svim kvalitetima okoline u kojoj ta biljka raste. Ovo je već dokazano kroz raznovrsna svetska naučna istraživanja. Da bismo sve to izveli, iskoristićemo pomoć vedskih eksperata iz Indije, čije tradicionalne melodije i vedske recitacije proizvode najjači efekat", napisao je Mahariši povodom izlaganja svoje vizije.
Da ovako prelepo i korisno znanje postane dostupno i u našoj zemlji potrudili su se Fond organske Srbije i Savez za transcendentalnu meditaciju Srbije, organizujući seminar vedske organske poljoprivrede u Beogradu. Seminar je strukturisao dr Piter Svon koji je tokom mnogih godina radio s Maharišijem na projektima vedske organske poljoprivrede i u tom procesu temeljno istražio osnove proizvodnje hrane. Mnogi projekti na kojima je dr Svon radio zahtevali su od njega da razvije sveobuhvatno razumevanje o tome kako biljke dobijaju svoju hranu, šta je hemijsko-industrijsko uzgajanje uradilo zemljištu i biljkama i kako se organski uslovi mogu ponovo uspostaviti. On je shvatio da bašte i oranice dele iste sisteme prehrane koji pripadaju većim ciklusima u okruženju, i ako razumemo ove sisteme, mi možemo razviti prirodne i jednostavne metode kojima će baštovanstvo i poljoprivreda postati laki i samoodrživi.
Dr Svon je podučavao novi metod poljoprivrede u preko 11 zemalja, i njegov cilj je da prikaže fundamentalne principe naučnog organskog uzgajanja kako bi se omogućio prelaz ka istinski održivim vedskim zajednicama širom sveta.
    Sensa

Нема коментара:

Постави коментар