четвртак, 14. август 2014.

Tri vrste ljepote prema ajurvedi

U kakvom su odnosu vanjska, unutarnja i trajna ljepota?
Holistička, sveobuhvatna, ajurvedska definicija ljepote glasi: „Roopam, gunam, vayastyag, iti shubhanga karanam“, ili u prijevodu „Vanjska, unutarnja i trajna ljepota rezultat su sretnog djelovanja svih dijelova tijela.“
Roopam je tako fizička ljepota, ona koja je vanjski odraz našega zdravlja. Sjaj naše kose, blistavost zuba, lijepi i čvrsti nokti ili blistav ten odraz su zdravog života, dobre probave, zdrave prehrane i, općenito, odraz su našeg stila života.
Gunam je unutarnja ljepota, ona koja crpi snagu iz duhovnog bogatstva koje pronalazimo u sebi. Mnogi će stoga zaključiti kako je vanjska ljepota zapravo odraz unutarnje ljepote i da, to je djelomice točno, ali još je točnije to da zapravo vanjsku ljepotu nije uopće moguće postići bez unutarnje.
Vayastyag je trajna ljepota, ona koja ne prati životnu, kronološku dob, nego izvire iz odnosa naše vanjske i unutarnje ljepote. Ako vodimo računa o svom mentalnom, duhovnom i tjelesnom blagostanju, tada ne samo da ćemo izgledati mlađe nego ćemo se i osjećati tako.
Da bismo izgledali i osjećali se lijepo, treba stoga poslušati preporuke koje ajurveda daje, a koje sežu u sve segmente života i zadiru u sve razine našega bića: duhovne, emocionalne, mentalne, senzorne i fizičke. Na tom putu spajanja unutarnjeg i vanjskog pomažu nam pravilna prehrana, začini, bilje i njegova pravilna upotreba, vježbe, meditacija te dnevni ritam prilagođen nama i potrebama naše mentalno-tjelesne konstitucije. 
Koji ste konstitucijski tip prema ajurvedi provjerite ovdje
Senka Kušer Mijić

Нема коментара:

Постави коментар