четвртак, 14. август 2014.

Značenje mantre soham

Mantre su, ukratko, svete riječi. Tisućama godina recitiraju se i pjevaju pri izvođenjima obreda, iako se mogu izgovarati i bez njih ne gubeći snagu. Učinkovite su zbog moći zvuka skrivenog u njima. Uglavnom služe dvjema svrhama: ispunjenju želja i izbjegavanju ozljeda

Razlika između mantre i molitve

Drevno znanje može nam pomoći da pronađemo zvukove koji su dobri za nas. U vedskom sustavu mišljenja i vjerovanja mantre, zvukovi, najjače su sredstvo kojim postižemo željene rezultate. Postoje mantre za sve, bez obzira na to želite li ozdraviti, naći partnera ili steći novac. Mantra se razlikuje od molitve jer se cilj ne postiže vjerom, nego usmjeravanjem zvuka, odnosno vibracije, energije u određenom smjeru. Cijeli svemir i sve u njemu nastaje na taj način, usmjeravanjem energije.

Soham, mantra utkana u naše postojanje

Osim najpoznatije mantre om, još se jedna bijamantra smatra svetom: soham. Prema jogi, ta je mantra vječna i njen zvuk potiče prvi udah tek rođenog djeteta. Njen zvuk prati svaki naš dah, pa je na neki način utkana u ljudsko postojanje. Međutim, moderan način života uzrokuje neravnotežu između nas i prirodnog ritma toga univerzalnog zvuka. Mantru je stoga potrebno koristiti kako bismo povratili sklad.
Kada udišemo, životna energija ulazi u nas, a kada izdišemo izbacujemo ono nepotrebno. Zvuk „so“ koji se pojavljuje kada udišemo znači „to“, samo postojanje koje ulazi u nas i postaje jedno s nama. Kada izdišemo, stvara se zvuk „ham“ koji označava „ja“. Ponavljanje mantre soham znači „ja sam to“, shvaćanje da je svatko od nas jedno sa svime ostalim, da postoji samo Jedno, jedna vrhovna svijest, vrhovna stvarnost i da smo mi to.
Ivan Palijan

Нема коментара:

Постави коментар