петак, 15. август 2014.


Joga — upoznavanje sebe


Teorije u svetu ima više nego dovoljno, ali je prakse premalo. Yoga se spoznaje samo yogom i ako želite da se vratite u vlastitu celovitost Yoga Novi Sad Vam želi dobrodošlicu na vežbe od 3. septembra.
Svi smo, manje ili više, svesni da imamo minimalnu ili gotovo nikakvu kontrolu nad  životom, zdravljem i srećom. Previše toga se u našim životima  odvija naizgled samo po sebi. Svest o tome da nemamo istinski uticaj na brojne aspekte ni svoje ni kolektivne sudbine je jedan od najmoćnijih uzročnika stresa, agresije i depresije koji potpuno slobodno haraju svetom. Takvo stanje pojedinca i društva širom otvara vrata brojnim  psiho-somatskim poremećajima, osećanju bespomoćnosti, čak i besmisla.
Ono što nam je istinski neophodno za zdrav i harmoničan život je razumevanje uzroka i posledice. Sposobnost razumevanja utemeljena je u sposobnosti komuniciranja. Yoga je nauka komuniciranja sa stvarnošću.
Samo ime yoga, izvorno znači sabranost, celovitost, jednota. Vežbe yoge omogućuju da naučimo da komuniciramo sa stvarnošću svoga tela, svoga daha, svoga nervnog sistema, svojih emocija i svoga uma. Vežbanjem yoge prvo otkrivamo, a potom uklanjamo slabost, krutost i nemir koji nas ograničavaju fizički, energetski, psihički i mentalno. Većina naših slabosti započinje fizičkom zapuštenošću.
Fizičko telo nosi sve druge nivoe bića i njegova slabost, krutost, nemir i napetost plodno su tlo za sve druge slabosti. Yoga savršeno poznaje čoveka i njegovu celokupnu strukturu omogućujući nam da se prvo družimo i upoznamo sa svim elementima vlastite konstitucije. Otkrivanjem uzročno-posledičnih veza u sebi otkrivamo da značajno možemo uticati na kvalitet svog celokupnog života. Vežbe jačanja, istezanja, uvrtanja, obrtanja i opuštanja tela nam postupno i bezbedno otkrivaju veličanstveno polje komuniciranja i prihvatanja sebe, počevši od fizičke ravni kao najprepoznatljivijeg dela ličnosti. Potom je znatno lakše i bezbednije osvestiti i uravnotežiti suptilnije, a time i moćnije aspekte bića poput daha, psihe i svesti.
Vežbe opuštanja, ovladavanje disanjem i tehnike meditacije  oživljavaju i jačaju sve vitalne funkcije, otvaraju energetske tokove, vraćaju psihičku ravnotežu, samosvest i samopouzdanje. Tako revitalizovan čovek postaje kreativni centar kvaliteta i punoće vlastitog života.
Teorije u svetu ima više nego dovoljno, ali je prakse premalo. Yoga se spoznaje samo yogom i ako želite da se vratite u vlastitu celovitost Yoga Novi Sad Vam želi dobrodošlicu na vežbe od 3. septembra.
Slobodan Milićević Ćići

Нема коментара:

Постави коментар