петак, 26. септембар 2014.

MAHAVATAR BABAJI


babaji

                   MAHAAVATAR BABAJI

Paramahansa_Yogananda
Paramahansa Yogananda
Mahavatar Babaji je indijski svetac kome su ime dali Lahiri Mahasaya i njegovi učenicikoji su ga sreli izmedju 1861. i 1935. Neke od tih susreta je opisao Paramahansa Yogananda u knjizi Autobiography of a Yogi (1946), uključujući opise Yoganandih susreta sa Mahavatar Babajijem.
Još jedan prikaz iz prve ruke je dao Sri Yukteswar Giri u svojoj knjiziThe Holy Science. Svi ovi prikazi su opisani u raznim biografijama ličnosti  koje spominje Yogananda.
220px-Babaji
Mahavatar Babaji – crtež u knjizi Autobiography of a Yogi, koji je naručio Yogananda i temeljio na vlastitom opisu susreta sa Babajijem.
Pravo ime Mahavatara Babajija, kao i njegov datum rodjenja nisu poznati, pa je poznat isključivo po imenu koje mu je dao Lahiri Mahasaya. “Mahavatar” znači “veliki avatart”, a “Babaji” znači “štovani otac”. Neki od tih susreta su uključivali više od dva svjedoka—a oni koji su sretali Mahavatar Babajija se slažu da je u pitanju ista ličnost.
uciteljilahirimahasaya
Lahiri Mahasaya
Mahavatar Babaji je Lahiri Mahasayi prilikom susreta rekao da je njegov guru iz prošlosti, te ga potom upoznao sa Kriya Yogom i uputio Lahirija da poduči ostale. Lahiri je htio ostati sa Mahavatarom Babajijem, koji mu je umjesto toga rekao da mora podučavati Kriya Yogu i da se “Kriya Yoga sadhana treba širiti medju narodima svijeta kroz njegovo (Lahirijevo) prisutstvo u svijetu.”
Prema predaji Babaji je bezvremena, a prema navodima Swamija Pranabanande je krajem 19. vijeka bio 500 godina star. Yogananda navodi da nitko ne zna Babajijevu dob, porodicu, mjesto rodjenja, pravo ime i druge detalje “drage srcu analitičara.” babaji shiva
Mahavatari žive u neprestanoj punoći svijesti svoje božanske prirode, kao primjer onoga što je čovječanstvo u mogućnosti. Većina avatara je smrtna i ostavljaju svoja tijela na kraju zemaljske misije. Nekolicina postiže Soruba samadhi (fizičku besmrtnost). Oni su uvijek sveprisutni. Zadržavaju sjećanja svojih prošlih fizičkih inkarnacija ali se njihova vizija proteže van vremena i prostora s onu stranu izvora kreacije. Pojavljuju se kad je potrebno, inače ostaju skriveni od svijeta. Jedna takva inkarnacija je Babaji, Božanski otac, rodjen 203 A.D., dječak Nagaraj, što znači “kralj zmija”. Iniciran je u tajne kundalini yoge od drevnog Siddhasa Agastya Rishija. Potpuno zaokupljen intenzivnim prakticiranjem yoge tokom osamnaest mjeseci ostvario je besmrtnost. Babaji je veliki majstor yoge koji danas živi u Himalayima, ponekad nazivan i Kriya Babaji Nagaraj, Mahavatar Babaji ili Shiva Baba.shiva-784x1024
Njegovo tijelo nije ostarilo još od njegove šesnaeste godine, kada je pobijedio smrt i postigao vrhovno stanje prosvjetljenja. Adi Shankaracharya (788-820.n.e.) u poznatoj pjesmi opisuje Babajija, svog gurua: “Pogledaj, ispod banyan drveta sjede vremešni učenici oko svog mladolikog učitelja! To je uistinu čudno! Učitelj ih podučava samo kroz tišinu, što je samo po sebi dovoljno da riješi sve njihove sumnje” (Sri Ramakrishna Math, 1969, str.25-26).prije više od šezdeset i pet godina su teozofi, svećenik C.W. Leadbeater i dr. Annie Besant, također opisali izuzetno biće koje bi moglo biti nitko drugi do Babaji:
“Tamo je stajao ‘Mladić od šesnaest ljeta’, Sanat Kumara, ‘Vječno Djevičanski mladić’, novi vladar Zemlje koji je došao u svoje kraljevstvo sa svojim Učenicima, tri Kumara, sa svojim Pomoćnicima oko sebe; bilo je tu trideset moćnih Bića, velikih izvan zemaljskih shvaćanja, ipak u uskladjenom poretku, odjeveni u uzvišena tijela koja su stvorili pomoću Kriyashakti – prva okultna hijerarhija, grana jednog raširenog Banyan drveta, rasadnik budućih Adepta, središte cjelokupnog okultnog života.” (Leadbeater.1969str.299).
Tokom proteklih četrdeset godina nekoliko je knjiga, počevši s Autobiografijom jednog yogija Paramahanse Yoganande, napisane 1946. godine, ukazalo na velikog duhovnog majstora Babajija, koji stoljećima živi na himalajskim planinama, povremeno se ukazujući nekolicini sretnika. Yoganandin guru, Sri Yukteswar, je rekao da je Babajijevo postignuće toliko veličanstveno da se čak ne može ni zamisliti. (Yogananda, 1969, str.305). Yogananda je izjavio da je Babaji “Maha avatara”, ili veliki avatar . (Yogananda, 1969, str.305-306). “Avatara” je sanskrtska riječ koja znači “silazak” ili inkarnaciju Boga u ljudskom liku. Takodjer je okarakterizirao “siddhase” kao one koji su postigli majstorstvo nad smrću. O Agastyi je izvještavao kao o avataru Južne Indije, čudotvorcu koji živi još od pretkršćanskog doba sve do sadašnjeg vremena, i zahvaljujući kome postoji znatna količina literature na tamilskom jeziku (u navedenom djelu str.305-306). Agastya pripada “Tradiciji osamnaest Siddhasa”, glasovitoj medju ljudima tamilskog jezika u južnoj Indiji.

Нема коментара:

Постави коментар