TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Prastari tekst bi mogao riješiti kozmičku misteriju

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Znanstvenici su otkrili da bi antički tekst o „crvenom raspeću“ – koje se moglo vidjeti na britanskom noćnom nebu prije više od 1.200 godina – mogao objasniti tadašnje misteriozno povećanje radijacije.
Fenomen iz 774., godine poslije nove ere je najvjerojatnije bila neprepoznata eksplozija super-nove koja bi mogla objasniti misteriozan maksimum elementa ugljika 14 koji je otkriven u godovima japanskog cedra iz tog doba, ovu informaciju je objavila tiskovina Nature prošli tjedan.
Jonathon Allen – docent biokemije na Univerzitetu Kalifornije u Santa Cruzu – je čuo za otkriće čudnovatog maksimuma u nivou ugljika 14 unutar godova drveća, za koji se smatra kako je nastao zbog visoko energetskog praska radijacije u višim dijelovima atmosfere.
Pa ipak, jedini poznati razlog koji bi mogao uzrokovati nastanak tolike količine ugljika 14 bi mogle biti gigantske solarne baklje i eksplozije super nove, no do sada znanstvenici nisu mogli naći povijesni zapis o istome niti su bile otkrivene anomalije u godovima drva.
Allen je svoju potragu započeo s internetom: „Tražio sam podatke uz pomoć Googla, izgleda da je to bilo sasvim dovoljno.“
„Znao sam da će podatke iz toliko daleke povijesti biti teško naći, jedini zapisi koji postoje iz tog vremena su religijske knjige i kronike koje su spominjale kraljeve i kraljice, ratove i događaje u prirodi.“
Njegovo pretraživanje interneta o zapisima iz osmog vijeka odvelo ga je do Anglo-saksonskih kronika na koje je nabasao u online knjižnici Sveučilišta Yale koja je sadržavala povijesne i sudske spise, u njima je otkrio zapise o „crvenom raspeću“ koje se pojavljivalo na pradavnom nebu nakon zalaska Sunca.
„Odmah sam pomislio da se radi o nekakvom zvjezdanom događaju.“
Astronomi su izjavili kako su impresionirani Allenovim otkrićima.
„Zapis sugerira da je objekt viđen na zapadnom dijelu neba neposredno nakon zalaska Sunca,“ Geza Gyuk, astronom iz Planetarija Adler u Chicagou je rekao slijedeće: „To bi značilo da se objekt kretao iza Sunca (gdje ga se ne može vidjeti) jer Zemlja orbitira oko Sunca. Blijeda prikaza ovog objekta koja je bila vidljiva kroz sumaglicu sumraka je dodatno objašnjenje zašto nitko drugi nije primijetio „novu zvijezdu,“ i zašto nitko drugi nije stvorio zapise o događaju.
„Brojne super-nove su ostale tajna za astronome ili jednostavno „nedostaju“ iz povijesnih zapisa,“ rekao je Gyuk. „Nebo je veliko, a povijesni zapisi nisu tako dobri i detaljni.“