UVOD U TANTRU


Tantra-joga – cjelokupna i duboka vizija realnosti
                 Često postoje tendencije sukobljavanja volje (askeze) i isključivanja iz osjećajnog, vidljivog svijeta, što je specifično za jogu, i sistematičnog korištenja ispoljenog u svim njegovim formama, što je specifično za tantrizam, ili drugačije rečeno sukobljavanja transcendencije i imanencije, nedualnog i dualnog. Ovaj kurs  tantra joge mogućava vam pomirenje ili usklađivanje ovih  pojmova, nudi orginalnu i interesantnu sintezu između Tantre i Joge. Na početku, ipak, moramo upozoriti na činjenicu, da konceptualni i praktični instrumenti, koje nam Tantra nudi, predstavljaju dvosječno oružje. Iako nam često pomaže u “bržem prodiranju kroz velo ignorancije”, također u nekim slučajevima može doprinositi zadovoljavanju, smirivanju i, također, pojačavanju psihomentalnih procesa, koji predstavljaju ego. Međutim, mi znamo da je neophodno osloboditi se od ega “prije nego što budemo mogli postići ostvarenje najvišeg Ja (ATMANA)”. Zato  moramo biti u unutrašnjem stanju “predaje oružja” a to i u trenutku kada ga koristimo. To je ono što Tantra naziva “neaktivnost u aktivnosti” čija je srednja osa neprestana pažnja ili svjesnost. Tantra nam pomaže shvatati da se aspekt nedokučive mistrije sastoji u tome da realnost obuhvata ili sadrži nas, a mi obuhvatamo ili sadržimo nju, bez bilo kakvog prekidanja i u potpunosti.
Prije nego što počnete…
                Ovaj kurs je prvi korak na putu postepenog uviđanja u TANTRA JOGU, naročito njenih seksualnih aspekta, tako kako su bili predavani u tantričkim školama Indije, Kašmira i Tibeta.
                Za ovaj kurs nije potrebna bilo kakva prethodna priprema niti druga znanja, počećemo sa veoma jednostavnim informacijama i vježbama, polako prelazeći na tehnike kompleksnije i jače. Informacije su u skladu sa osnovnim učenjem beskonačne mudrosti ove planete proizilazeći iz njenog centra duhovnosti, iz ŠAMBALE.
                 Osnove koje ćete tokom kursa dobiti su određene samo za ličnu potrebu. U vrijeme tokom kojeg budete željeli isprobati efikasnost ovog sistema praktikujte jedino tehnike naučene ovdje i jedino na način na koji sa vam bile pokazane. U duhovnosti neki nespretni ekperimenti ili nejasne prepostavke često mogu završiti nekim problemima, nekad i tragedijom, i zato vam savjetujemo, da u ovome ne rizikujete. Sve što se na ovom kursu naučite bilo je provjereno mnogim godinama prakse i ustanovljeno kao naprosto sigurno. Dakle, ovdje vam nudimo “utaban put”.
                Zauzmite prema TANTRI veoma ozbiljan stav jer TANTRA nije niti površan romantizam (u banalnom smislu riječi) niti slobodno bezobzirno zadovoljavanje a pogotovo prostota. Tantra je nauka o ličnom razvoju, koja vas suočava sa osnovnim pitanjima o čovjeku, životu i svemiru. Zato se pažljivo usmjerite na to što radite, otvorite sami sebe učenju, razumijevanju i trasformaciji. U suprotnom slučaju rezultati će biti skoro neprimjetljivi i vrijeme ovdje provedeno će biti beskorisno, ako ne shvatite u čemu je u stvari TANTRA.
TANTRA (osim drugog) govori o seksu. U ovom kursu će biti uvedeno mnogo informacija (bilo usmeno ili pismeno), vježbi i tehnika, koje će se baviti ovom temom. Ništa manje, ovdje neće dolaziti do bilo kakvih seksualnih praktika tokom časova. Ipak, zbog sastava kursa, atmosfera ponekad može biti erotična i rado bismo pojasnili naš stav odmah na početku:
A. Cilj ovog kursa nije podsticanje ili nasuprot tome zabranjivanje odnosa između učasnika ovog kursa. To su izričito lične stvari.
B. Učesnici su upozoreni od pokušaja prelaženja lične granice ostalih, bilo da je to govorom ili ponašanjem, koje se može smatrati kao “izazovno”.
Svaka provjerena žalba, koja se tiče kršenja jedne od više navedenih tačaka, imaće za posljedicu definitivno isključenje sa kursa TANTRE.
  Ovdje bismo rado naveli, da se viši duhovni nivo kod ljudskih bića ispoljava prije svega plemenitošću, uzvišenošću (prefinjenošću), srdačnošću, iskrenošću, prijateljstvom, ljubavlju, blagošću, unutrašnjom čistoćom i ljepotom.
Informacije sadržane u štampanim materijalima su ponekad veoma koncentrisane i zato preporučujemo – naročito ako niste bili prisutni na usmenom objašnjenju određene teme – da dobijene informacije temeljno pročitate i to nekoliko puta. Bilo kad pronađete dio u kojem ne razumijete u potpunosti smisao danog ili vam se čini nejasan ili nepregledan, obratite se molim vašem instruktoru, koji će vam se veoma rado posvetiti i dani dio vam objasniti.
Ako ste se na ovaj kurs prijavili sa ciljem rješavanja specifičnih problema (koji se tiču na primjer zdravlja, seksa, psihe i slično), veoma preporučujemo da o tome popričate sa svojim instruktorima (javno ili privatno, to zavisi na vama), tako će vas mnogo bolje voditi cijelim kursom.
Organizatori obavezno žele biti informisani prije početka kursa o bilo kakvim mogućim psihičkim problemima bilo kojeg učasnika tako da u bilo kojem slučaju nebi došlo do oštećenja strane učasnika tokom učenja. Ako ovo ne bude poštovano, ne može biti očekivana odgovornost od strane organizatora.
Neka je ovaj kurs doprinos svakome ko želi spojiti ljepotu života sa čistom i dubokom duhovnošću. Dobro došli!
Šta je tantra joga?
U Sanskritu riječ TANTRA znači tkanina iliistezanje, produžavanje. Nastala je sastavljenjem TAN – natezati i TRA – čuvati, paziti u tajnosti.
Tantrama se, također, nazivju određene vrste orjentalnih duhovnih tekstova i nauka u njima obuhvaćenih. Tantrički tekstovi – dakle Tantre – a njih je mnogo, nekoliko stotina (prave Tantre, Šive, Agame, Višne, Samhite, Šakta Nigame itd.), napisane su u određenom “kodiranom jeziku” i bez usmenog objašnjenja kvalifikovanog GURUA ostaće mnogo njihovih poruka nejasnih i tajna značenja će promaći. Šta više, mnogo od ovih tekstova su još uvijek nisu prevedeni, tajni tantrički spisi leže zaboravljeni pod naslagama praha ili sakriveni u privatnim bibliotekama i zbirkama. Sve ovo, posebno ako smo svjesni ogromne raznovrsnosti i propletenosti tantrizma, skoro ne omogućava stvaranje jasne i kratke definicije tantre. I zato radije izabiramo put detaljnijeg opisivanja nekoliko osnovnih, karakterističkih crta tantričkog sistema.
 Karakteristične crte tantrizma
1. TANTRA JOGA nudi alternativan, praktičan i individualan put (SADHANU) za oslobođenje, prevazilazeći put vedski. Ovdje je na mjestu reći da je tantrička SADHANA pristupačna svim ljudima, nazavisno na njihovoj kasti, socijalnom položaju, uzrastu, polu ili načinu života.
2. TANTRE su prevođene kao učenje koje najviše odgovara ljudima u doba KALI JUGE, tamne ere u kojoj trenutno živimo. KALI JUGA se često povezuje sa vijekom željeza iz grčke mitologije ili sa vijekom vuka (Ragnarokom) iz sjeverne Edde, koji imaju isti značaj. Tantra je u ovim vremenima, kada duhovnost pada i čovjek se beznadežno trudi vratiti se nazad, posljednji i najbolji put za postizanje oslobođenja. Ovo je tvrdio i Šri Juktešvar, čuveni učitelj Joganande, koji čitav svoj život živio kao prosti monah.
3. TANTRA ima jasno određenu metafizičnu osnovu, koja je shvaćena dosta nedualno. Intelektualno shvatanje ili znanje, nažalost, se ne smatraju kao dovoljni. Ovdje je potreban direktan, lični doživljaj, omogućen jedino djelovanjem ŠAKTI, sile, intenzivne energije. Pojam ŠAKTI, ženska energija, prožima cijeli tantrički sistem.
 4. TANTRA je u toku sa svjetskim dešavanjima i ciljevima, šta više, stavlja ih na isti nivo sa duhovnim ciljevima i priznaje ih kao potpuno važeći cilj praktikanta. Njihova pomoć leži u mogućnosti promjene adepta u nad-čovjeka koji se, ne samo oslobađa od svjetskog ropstva postizanjem prosvjetljenja, već je istovremeno sposoban kontrolisati ovaj svijet i njegove skrivene sile, isto kao što je to u mogućnosti i samo Apsolut ili Bog. Ovo, naravno, obuhvata korištenje raznih tantričkih metoda i praktičnih sposobnosti, počinjući od astrologije, liječenja, parapsihologije, alhemije i završavajući magijom. Mnogi od pisanih tekstova se bave opisom nadljudskih sposobnosti, paranormalnih sila (SIDDHI) i putevima za njihovo postizanje. Pomenuti spisi, ništa manje, predstavljaju elemenat između magije i duhovnosti.
5. Pogled tijela kao na hram duha predstavlja predivan preokret u pogledu na njega. Time se ne smatra skoro obožavajući pogled na tijelo, što je poznato u današnjem svijetu, već pogled na tijelo kao na instrumenat, na neophodnu pretpostavku za duhovni razvoj.
6. TANTRA neprestano naglašava značaj odnosa između makrokosmosa (svemira) i mikrokosmosa (ljudskog tijela) prateći analogiju: “Šta je ovdje, to je svugdje, šta nije ovdje, nije nigdje”. Ukoliko smo shvatili ovu činjenicu, možemo shvatiti zašto je HATHA JOGA neizbježan i sastavni dio u tantričkim školama, sistemima, čiji ciljevi nisu niti “odlično zdravlje” niti “ugodan život”, kako ljudi sveopšte smatraju.
7. TANTRA podučava raznovrsne joginske tehnike koje služe za pretvaranje životinjskih osobina i instinkta, izvođene sa ciljem stvaranja uzlaznih tokova i tendencija unutar tijela, kroz energetske kanale NADIJE, preko energetskih središta – ČAKRI. Ovaj čin se uobičajeno naziva “buđenje KUNDALINI”. U skladu sa JOGOM, obrađena je suptilna fiziologija u kojoj je mikrokosmos tijela poistovjećen sa makrokosmosom.
8. TANTRA naglašava metafizički i praktičan značaj ženskog principa. Žena, ŠAKTI, predstavlja za tantrike univerzalnu Silu, svezivajuću i oslobađajuću energiju, skrivajuću i otkrivajuću, osljepljujuću i objašnjavajuću. Svijet je njena igračka – i, također, njeno ogledalo. I zato se ovdje susrećemo sa čistim i iskrenim pogledom na ženu i proživljavanjem žene; tantra je možda jedini duhovni put, koji daje potpunu jednakost između muškarca i žene, i to na svim nivoima.
9. Važno je i posvećivanje sa mističnim karakterom riječi i njihovim elementima. Postojanje, takvo kakvo jeste, je u suštini sačinjeno od zvuka i njemu odgovarajućim naknadnim materijalnim pojavama. Ovo saznanje je bilo spojeno sa sanskritskom abecedom, što je naknadno donijelo razvoj često korištenih kratkih fraza bez konkretnog smisla, poznatih pod imenom MANTRA i BIDŽA. MANTRE su prema TANTRI jedan od nejefikasnijih instrumenata i zato se na njih odnosi ili se o njima govori u većem dijelu tantričkih tekstova i tajni (čak 60 % tantre).
10. Za izražavanje i postizanje metafizičkih principa korišteni su i drugi instrumenti – geometrijske slike (JANTRE), simbolična izražavanja (MANDALE), gesta (MUDRE), određene metode meditacije (DHYANA), vizualizacije, obožavanje itd.
11. Tantričko učenje je podjeljeno na mnogo nivoa, prema tome za koga je određeno. Tradicionalni tekstovi koriste podjelu ljudskih bića u tri osnovne grupe: “božanske” osobe (DIVYA), koje međutim u sadašnjem vremenu skoro ne postoje, dalje “herojske” osobe (VIRA), koje su najpovoljnije za inicijacije u tantričke tajne – ali i njih je malo – i kao posljednje su PASHE ili “obični” ljudi, kojih u    našem tamnom vremenu postoje čitave mase. Tantra govori da su jedino heroji (VIRE) oslobođeni od straha, mržnje i smiješnog stida spremni dobiti skup tantričkih tajni ili inicijacija, dok ostali dobijaju sami primjerenu SADHANU (praksu), koja će ih, međutim, postepeno dovesti do herojskog stanja biti ili postojanja.
12. TANTRA se ne bavi previše teologijom ili “osnovama dobrog ponašanja”. Veoma često su tantrički tekstovi pisani sa uveličavanjem i pretjerivanjem. Da bi se riješili uskogrudnih aspiranata, koristi se simbolički jezik: “maziti njedra svoje sestre” na primjer znači probuditi energiju KUNDALINI ŠAKTI u ANAHATA ČAKRI, ili “smjestiti LINGAM (penis) u pećinu majčinstva” označava buđenje osnovne prve ČAKRE itd..
13. Većina tantričkih smjerova su ŠIVAISTIČKI zahvaljujući neobičnim aspektima ŠIVE koji je kao Svevišnji Androgin Strašan i Dobrotvoran, Uništitelj i Stvaraoc.
14. Tantra naglašava potpunu neophodnost inicijacije sposobnim duhovnim vođom ili učiteljom (GURU) i neprestano praćenje njegovih (ili njenih) savjeta za duhovni razvoj. Ovo je razlog zašto tantrički tekstovi koriste određenu terminologiju neshvatljivu za neupućene, jer je “ključ” za shvatanje usmeno objašnjenje predano od GURUA.
15. U TANTRI je često moguće vidjeti kako se dopunjava božanska i ljudska bit, aspekti te iste, veličanstvene realnosti.
16. Realnost se može i još dalje dijeliti, što se prije svega predstavlja simbolizmom riječi i brojeva koje vode do mističnog znanja baveći se dahom i tattvama (suptilnim elementima), spojenim sa prastarim alhemijskim procesima SIDDHI i kultivacijom tijela HATHA JOGINA.
    Potrebno je definisati osnovne pojmove da bismo mogli shvatiti šta je Tantra. Neki od njih su već bili “otkriveni” naukom, ostali se za sad smatraju izmišljotinama. Ako želite od ovog kursa imati što veću korist, važno je da ne odbacujete tvrdnje ovdje uvedene, niti da sa njima saglasite, sve dok ih sami ne isprobate.
Isto je pogrešno odbaciti tvrdnju kao i primitu je, ukoliko je niste isprobali.
Također, važno je shvatiti da je intelektualno shvatanje dobro, ali je, ipak, beskorisno ukoliko nije uvedeno u praksu. Tek kada u praksi isprobate ideje predstavljene u ovom kursu, postićete shvatanje koje će se roditi iz vašeg vlastitog iskustva.