среда, 17. септембар 2014.

Plesom slave život

Komentara 
Indijanci iz plemena Javanava svakog avgusta u selu Matum u Amazonskoj prašumi organizuju festival Mariri u slavu života. Oni od 1933. žive u rezervatu u brazilskoj državi Akra. Punih pet dana oni slave svoj način života plešući, ali i priređujući živopisne plemenske obrede.

Ovi domoroci žive istim načinom života kao i njihovi preci pre 12.000 godina. Oni govore svojim autentičnim jezikom, nose tradicionalnu odeću i oslikavaju lica i tela u skladu s tradicijom. Organizovanje ove svetkovine prenosi se s generacije na generaciju. Igre su zanimljive i simbolične.
Festival Mariri privlači stotine ljudi iz raznih zemalja. Turisti se rado priključuju slavlju ovog indijanskog plemena.

Muškarci svakodnevno idu u lov s lukovima i strelama koje sami prave. Uglavnom love divlje svinje i ribu. U ribolovu se služe raznim biljnim otrovima. Uzgajaju banane, kukuruz, pirinač, slatki krompir, papaju, ananas i šećernu trsku.

Iščezla plemena

Mnogi urođenici iz oblasti Amazona imaju kontakt sa spoljašnjim svetom već 500 godina, ali mnogi izbegavaju susret sa ostatkom civilizacije i žive u izolaciji. U Brazilu danas, prema nekim podacima, postoji oko 896.000 Indijanaca u 238 plemena. Većina urođenika je tokom perioda od pet vekova iščezla, uglavnom zbog izloženosti bolestima i nasilju.
 Zanimljivosti Ples Javanava Pleme Matum Amazonska prašuma Festival Mariri AkraBrazil Domoroci
Povezane vesti:

Нема коментара:

Постави коментар