четвртак, 18. септембар 2014.

Ta čarobna ostrva Gvadalupe

Pet ostrva u Karipskom moru nude svakome po nešto: od aktivnog vulkana, tirkiznog mora i plaža sa peskom u oker, braon, crnoj i roze boji do pešačenja, ronjenja i ribolova sa lokalnim stanovništvom .
Ta čarobna ostrva Gvadalupe

Koliko god na prvi pogled delovala daleko jer se nalaze čak u Karipskom moru i skupo pošto je reč o egzotičnoj destinaciji, iz prestonice Srbije put ostrva Gvadalupe možete krenuti svakog dana. Po redu letenja koji važi od 28. marta, avion za Pariz sa beogradskog aerodroma poleće u 9.20 sati i na aerodrom Šarl de Gol stiže u 12 sati. Zatim treba nastaviti putovanje osmočasovnim letom sa pariskog aerodroma Orli do Pointe à Pitre-a u 15.10 sati koji po lokalnom vremenu stiže na Karipska ostrva u 17.30. U povratku avion poleće u 17.10 sa Pointe à Pitre aerodroma, sleće na Orli u 7 ujutru, a naredni let za Beograd sa Šarl de Gola je u 13 sati. O cenama i ostalim informacijama informišite se u Air Franceu.

Kad god da stignete na ova predivna ostrva, na aerodromu ćete biti dočekani ti-punčom i zvucima lokalne biguine muzike. Ljubazno stanovništvo učiniće sve da budete zadovoljni boravkom kod njih i da se u Srbiju vratite puni utisaka. Za odmor možete da izaberete jedno od pet ostrva: Basse Terre, Grande Terre, La Désirade, Les Saintes ili Marie-Galante. O najvećem Basse Terre-u obično se priča kao o bogatom i raskošnom ostrvu jer njime dominira aktivni vulkan La Soufrière (1.467 metara). Ono je planinski masiv prekriven tropskim šumama koje se prostiru na oko 17.000 hektara, a koje su isprepletane stazama za pešačenje, vodopadima, parkovima. Turisti koji odluči da ovde provede odmor prvo će privući pažnju plaže od šljunka i peska u oker, braon, crnoj i roze boji. Huk vodopada u šumi i „galopiranje“ kristalno čiste vode niz kaskade na rečicama, mnoge turiste istog trenutka povuče da se okupaju u ovom raju prirodnih lepota. Rakuni su maskote ostrva koji će vas tokom posete rado „upoznati“ sa rođacima  agutijima, bizamskim pacovima i mungosima. Na ovim ostrvima nema zmija.

Dva ostrva kao krila leptira

Basse Terre i Grand Terre su razdvojena Slanom rekom, a ako ih pogledate na geografskoj karti uočićete leptira čija su dva krila upravo ova ostrva. Nasuprot svom „blizancu“, Grand Terre čini nizijski deo sa plažama tipičnim za karipski prizor uz nepregledne plantaže šećerne trske. Duge plaže od belog peska duž obale pravo su mesto za sunčanje, kupanje i odmaranje, a ušuškane lagune u tirkiznom moru - za sportove na vodi.

Na treće ostrvo La Désirade možete stići avionom za 15 minuta i odmah po sletanju prepustiti se šetnjama, vožnji bicikla ili skutera. Ostrvo je drugačije od ostalih, duguljastog je oblika, sa plažama od belog peska koje su zaštićene dugačkim koralnim sprudovima. Karakterišu ga mir, jednostavnost i autentičnost. Ovde se obavezno prijavite za jednodnevnu ekskurziju do pravog raja u okeanu, La Petite Terrea. Les Saintes se sastoje od 9 ostrvaca od kojih su samo dva naseljena: Terre de Haut i Terre de Bas. Na petom „delu“ arhipelaga Marie Galante obavezno se osunčajte i okupajte na najpoznatijoj plaži od belog peska West Indies.

Četiri glavna programa na ostrvima Gvadalupe su: plavi, zeleni, kulturološki i turizam ukusa. Plavi čine posete akvarijumima i muzejima, plovidbe brodovima, ekskurzije na moru, otkrivanje novih plaža, iznajmljivanje čamaca, ribolov sa profesionalnim ribolovcima, ronjenje, džet-ski, jedrenje… U okviru zelenog su: jahanje, kanjoning, pešačenje, posmatranje arhipelaga iz vazduha, ekoturizam, golf, poseta nacionalnim parkovima i druženje sa životinjama.

Popust za udate dame

Kada je reč o smeštaju, možete da birate između hotela, vila, bungalova, apartmana... Hoteli u lancu Des Hôtels et des Iles podeljeni su u četiri kategorije: šarm, slobodno vreme, otkriće i luksuz. U jednom od „šarmantnih“ hotela Le jardin Malanga koji se nalazi na ostrvu Basse Terre noćenje košta od 133 evra po osobi (www.jardinmalanga.com) dok je La Toubana Hôtel & Spa nešto jeftiniji, pa možete da prenoćite za 84 evra.

Ovaj hotel ima i posebnu ponudu za mlade bračne parove, kada se cena za dame umanjuje za 30 odsto. Uslov je da ponesete venčani list i rezervišete hotel tek devet meseci nakon venčanja. U hotelu St. Georges (tri zvezdice) dvokrevetna soba košta 90 evra. Za razliku od hotela, izuzetno povoljnije cene smeštaja su u vilama, bungalovima, studijima i apartmanima. U vili Chez Gisele et Phipippe (Kod Žizel i Filipa) šest osoba može provesti sedam dana za 1.133 evra, dok će u vili sa četiri zvezdice Le domaine du vieux Môle dnevno platiti 194 evra, uz uslov od minimum četiri noćenja.



Tekst: Nenad Blagojević Foto: Guadeloupe islands tourist board

Pogledajte galeriju slika

Нема коментара:

Постави коментар