Koje su prednosti muškog a koje ženskog mozga

Posted by  on in Zajednica
Antroplog Helen Fišer u svom govoru "Zašto volimo, zašto varamo" na TED prezentovanju, jako je lepo objasnila razlike i prednosti mozga oba pola.
Mi smo - da citiram Teda Hughesa, "Mi smo poput dva stopala. Potrebni smo jedno drugome kako bi krenuli napred."
Ženska veština je da brzo pronađu pravu reč, a osnovna artikulacija raste prema sredini menstrualnog ciklusa, kada nivo estrogena doseže vrhunac. Ali i u menstrualnom periodu su bolje od prosečnog muškarca. Žene znaju govoriti.
Čak i na mestima kao što su Indija i Japan, gde se žene nisu brzo pomicale u regularnom tržištu rada, ulazile su u novinarstvo. Mislim da je televizija poput globalne logorske vatre. Sedimo oko nje i ona oblikuje naše umove. Gotovo uvek, kada sam na televiziji, producent koji me zove, koji pregovara o čemu ćemo govoriti, je žena. Solženjicin je jednom rekao,"Imati velikog pisca je imati drugu vladu."
Danas su 54% pisaca u Americi žene. To je jedna od mnogih karakteristika koje žene imaju i koje su donele na tržište rada. Poseduju neverovatne ljudske veštine, veštine pregovaranja. Jako su maštovite. Sada znamo za moždane sklopove za maštu, za dugoročno planiranje. Imaju sklonost da budu mrežni mislioci. Zato jer je ženski deo mozga bolje premrežen. Nastoje skupiti više podataka kada misle, spremaju ih u mnogo kompleksnijem uzorku, vide više mogućnosti i ishoda. One su sadržajni, sveukupni mislioci, ono što ja zovem mrežnim misliocima.
Muškarci nastoje - u proseku - rešiti se onoga što smatraju stranim, usredsređuju se na ono što rade, i razmišljaju korak po korak. Oba načina su savršeno dobri načini mišljenja. Trebamo ih oba da bi se kretali napred. U stvari, ima puno više muškaraca genija na svetu. I takođe puno više muškaraca idiota na svetu. Kada muški mozak dobro radi, on radi izvanredno dobro. I ono što mislim da radimo je da se krećemo prema kolaborativnom društvu. Društvu u kojem talenti oba pola postaju shvaćeni, cenjeni i zaposleni.

Izvor: TED
Last modified on
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9