субота, 15. новембар 2014.


Dakle, hoćeš da budeš pisac?

Miloš Pistolić, 23 juni 2013.


Share this   
Nije ni čudo! Vrhovni impuls svakog čoveka je osmišljavanje sveta koji ga okružuje i uobličavanje sopstvene pozicije u tom svetu. Pisanje je samo produžetak iskonske potrebe da se izađe na kraj sa neumitnim protokom vremena – da se vremenu da kraj i početak.
Kako je i pokazano u anegdoti sa neimenovanim poznatim piscem, tajna pisanja je vrlo prosta. Naime, na seminaru na kome je pomenuti pisac bio gostujući predavač pojavili su se mladi i stari, iskusni, ali i manje iskusni autori, početnici, željni njegove mudrosti. On se pojavio na bini, stupio pred publiku i rekao: „Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju. Pretpostavljam da ste ovde svi došli iz istog razloga. Pa šta čekate? Idite kućama i pišite!“
Biti pisac podrazumeva jednu, i samo jednu radnju – pisanje. Sve ostalo su stvari same po sebi nebitne po sam proces pisanja, ili od njega neodvojive. Nekoliko je pojmova koji se često pominju u vezi sa pisanjem – prvenstveno inspiracija, a odmah zatim i tehnika, originalnost, ili čak genijalnost. 
Potrebno je demistifikovati ove pojmove, kako bismo došli do čistog, neometanog skribomanskog ludila!
Inspiracija je prvi pojam koji treba razotkriti. Svaki put kada pomisliš da ne možeš da pišeš zbog nedostatka nadahnuća, seti se i svih onih trenutaka u kojima je inspiracija došla, bila tu, i otišla, bez prianjanja na belinu papira. Kako bi rekao Čak Klouz, poznati umetnik: „Inspiracija je za amatere – mi ostali se samo pojavimo i prionemo na posao.“
Inspiracija se često javlja i u toku samog pisanja; pisanje je samozačinjući i samounapređujući proces. Samo mu je potrebna ona početna iskra, čin nepomirljive odlučnosti. Zato treba pisati stalno. Svaki dan, bez propusta. Nije bitno šta – dnevnik, duga pisma, pesme, mejlove. Bilo šta što služi odašiljanju reči u svet. Ovaj i ovakav vid discipline je kod pisanja najvažniji.
Kao vežbu koja bi demonstrirala na delu jedno ovakvo viđenje uradi sledeće:
  • Nađi kuhinjski tajmer, ili telefon koji ima tajmer. (Običan kuhinjski tajmer je možda bolji, zato što će služiti samo jednoj svrsi, a to je merenje vremena, a samim tim će nas uvek podsećati na čin pisanja.)
  • Podesi tajmer na pet minuta.
  • Iz sledećih grupa pojmova odaberi jednu.
  1. Drvo, drvoseča, gnezdo
  1. Beg, cirkus, akrobata
  1. Pohod, besmrtnost, fontana
  1. Otmica, avion, Sibir
  1. Tajfun, vulkan, odmor
  1. Deda Mraz, vila, otkriće
  1. Zamak, suncokret, Francuska
  1. Vukodlak, mesečina uhođenje
  1. Izgnanstvo, profit, stric
Kada uključiš tajmer počni da pišeš. Za pisanje važe sledeća pravila:
  • Piši najbrže što možeš, bez preteranog promišljanja.
  • Počni pisanje jednom od tri reči iz grupe koju si odabrao.
  • U drugoj rečenici iskoristi još jednu reč iz grupe.
  • Do kraja obavezno iskoristi i treću reč.
  • POSEBNA NAPOMENA: sada, pre samog pisanja, umesto grupe koju si sam odabrao, uzmi grupu koja je odmah posle nje u nizu. Ovo je najvažnija stavka, nemoj je zaobići!
Vreme, sad!
----------------
Sada kada si vežbu završio, velika je verovatnoća da ćeš bar u maloj meri biti zadovoljan rezultatom, iako si radio grupu reči koju nisi sam odabrao. Dakle, zaključak je da je inspiracija veoma podložna dresuri; ona je uvek tu da nam služi.
Ako se ikad nađeš u situaciji u kojoj te dnevna (makar petominutna) seansa pisanja dočeka bez ikakve ideje, otvori prvu knjigu ili novine koje ti se nađu pri ruci, i odaberi tri nasumične reči. Muza će brzo naučiti da dolazi na zakazane sastanke, čim je budeš naučio da je tako najbolje i za tebe i za nju.
Sada kada znamo da je inspiraciju moguće najdobronamernije pogurati, videćemo da ni stvar tehnike niti sadržine nije mnogo komplikovanija. Najbolji put do savladavanja tehnike je radnja koja je ogledalo pisanja, a to je čitanje. Čitaj, čitaj mnogo, i čitaj raznovrsno! Uči zanat iz uspeha najboljih i propusta svih onih malo lošijih. A kada stigneš do pisanja sopstvene knjige, napiši upravo onakvu knjigu kakvu bi želeo da pročitaš.
hesse demian coverSama sadržina dolazi odasvud. Ako želiš da budeš pisac, budi pisac u svakom trenutku. Jedi kao pisac, vozi se autobusom kao pisac, vodi ljubav kao pisac, spavaj kao pisac. Gledaj, slušaj i osećaj kao pisac. Izvežbaj svoje oči da vide, a ne samo gledaju. Upij svet u sebe i propusti ga kroz vrh pera. Čak iako ne planiraš da budeš pisac, pisanje je najbolji trening za bolje razmišljanje.Proces pisanja je najbrži način da poboljšaš svoje razmišljanje, zato što je pisanje, vrlo očigledno, razmišljanje na papiru.
Kada je reč o građi, možemo se pozvati na onaj stari savet, koji je često pogrešno protumačen – piši o onome što znaš. Ovaj savet ne podrazumeva samo događaje, kako se najčešće misli. On podrazumeva osećanja i unutrašnje doživljaje. Piši o besu, tuzi, povređenosti, olakšanju, požudi, blaženstvu. Piši o svemu onome što si ikada duboko proživeo i osetio.
Originalnost će doći sama onda kada se otklone sve smetnje sa puta, kada se samosvojni glas probije napolje. Svako je stvoren za nešto što je jedinstveno; potrebno je samo ukloniti sav višak da bi se od neobrađenog dijamanta dobio najlepši (i najpostojaniji) ukras. Kada se stigne do same suštine, svi su originalni. Ne postoji ni jedna druga osoba na celom svetu koja je upravo ti! Nikada nećeš znati da li te nešto čini srećnim dok ne probaš.
A sada, piši!
Drugi deo teksta pročitajte OVDE

Autor teksta: Miloš Pistolić, diplomirani profesor književnosti i stalni član književnog društva „Orfisti“.„Orfisti“ se bave diskutovanjem o književnosti, podsticanjem i (srdačnim i dobronamernim) komentarisanjem svih vidova pismenog stvaralaštva. Na književnim skupovima ljudi različitih dobi i obrazovnih profila donose svoje književne radove koje čitaju u grupi. Svi posetioci skupa učestvuju u diskusijama sopstvenim spisateljskim iskustvom.
Napomena: Radi lakšeg čitanja, u tekstu je korišćena terminologija u muškom rodu, koja se podjednako odnosi i na ženski rod.
Share this   

Da li i ti veruješ da možeš da postigneš sve što hoćeš? Pokušaj, pa ćeš se uveriti da možeš.
- See more at: http://www.kreiranje-uspeha.com/index/200/1043/#sthash.Syh4gPd9.dpuf

Нема коментара:

Постави коментар