среда, 12. новембар 2014.

ne)skriveno (ne)znanje



Puni naziv bloga bi izgledao ovako: "NESKRIVENO NEZNANJE, NESKRIVENO ZNANJE, SKRIVENO NEZNANJE I SKRIVENO ZNANJE" Nešto sam kombinirao u glavi pa tako nekom rekoh upravo kao što sam ovdje napisao a onda se iznenadih kako me pogledaše! :)
16.04.2005.

ČAKRE - ILUZIJA ILI STVARNOST ?

Kontao sam i kontao i nista nisam skontao po pitanju cakri. Naredni tekst sam par puta poceo da citam ali nikada nisam zavrsio u cjelini. Nekada davno sam ga negdje pokupio sa neta i pomislio da sam probio granice univerzuma. Naravno razocarao sam se i tada jer nista nisam shvatio. Evo i sada nemam posebno sta dodati na ovo ali rekoh mozda nekome bude upotrebljivo i zanimljivo da procita dok ovamo Seherzada (kako me nazvase) oplete tekst oko zavrzlame-iluzije o vremenu kao i sto sam obecao. Malo, malo, samo malo strpljenja....  Usput pogledajte sadržaj postova  mozda je nesto i gotovo.


STA SU CAKRE?
Cakre su energetski centri - vrtlozi koji se nalaze se u eteru - eteralnom dijelu tijela i veza su izmedju suptilnog i grubog materijalnog tijela. Nad-dusa se nalazi u visini anahata cakre (predjelu srca). Cakra znaci krug, ili presjek 3 glavna kanala prane.
To su nefizicki 'organi' i oni pretvaraju sirovu energiju u upotrebljive oblike energije razlicitih vrsta. Cakre same za sebe ne sadrze nikakvu energiju. Sirova energija povlaci se iz planete uz pomoc minornih cakri u nogama i rukama, i uvodi se u osnovni sistem cakri.
Cakre su prikacene na spinalnu zicu i nervni sistem preko odredjenih zlijezda i nervnih ganglija. Sistem cakri je veoma slozen. Postoje 3 glavne, 4 velike i preko 300 malih cakri u ljudskom tijelu. Takodjer, postoji i nekoliko nefizickih cakri koje se nalaze van tijela. Detaljna mapa sistema cakri i njihovih veza koristena je hiljadama godina u Istocnom misticizmu , medicini i akupunkturi. Sistem cakri je povezan sa svakom psihickom sposobnoscu, bez izuzetka. Koja god psihicka sposobnost da je u pitanju, metod usavrsavanja ili terminologija koja se koristi da je opise, sve se radi na isti nacin, kroz stimulaciju cakri. Nemoguce je pokazati neku psihicku sposobnost bez prethodne stimulacije cakri.
Vecina ce odbiti ovo gore navedeno, tvrdeci kako nikad nisu radili nista sa energijom ili cakrama pa ipak imaju psihicke sposobnosti. Postoje mnogi nacini da se usavrsite, ali oni svi direktno ili indirektno stimulisu sistem cakri. I ne zaboravimo prirodne sposobnosti. Mnogi ljudi su rodjeni sa prirodno aktivnim cakrama, pa su im zbog toga jake psihicke sposobnosti.

Glavne cakre su:
1. Osnovna cakra-Mhuladhara (izmedju anusa i genitalija) Povezana je s bazicnom zivotnom energijom i adrenalinom. Kontrolira vazne zivotne reakcije.,
2. Splin cakra- Svadhisthana u nervom centru u predjelu iznad spolnih organa (ili ispod pupka) -lotos sa 6 latica. Povezana je sa zadovoljstvom i osjetilima.
3. Solarni pleksus cakra- Manipura u zivcanom centru iznad pupka - plexsus solaris - lotos sa 10 latica. Kontrolira dotok energije u sve unutarnje organe ispod dijafragme i povezana je sa gusteracom.
4. Srcana cakra - Anahata (u centru grudi) lotos sa 12 latica. Povezana je sa srcem, grudima i plucima.
5. Grlena cakra- Visuddha (u osnovi grla), u dnu vrata u blizini stitnjace - lotos sa 16 latica. Povezana je s misljenjem kao i s komunikacijom i govorom.
6. Ceona cakra -Ajna (u sred cela), poznatija pod nazivom trece oko - lotos sa 2 latice. Povezana je s glavom, ocima i uopsteno sa percepcijom. Na dubljoj razini povezana je s nasom unutrasnjoscu i fizioloskim razumijevanjem.
7. Krunska cakra- Sahasrara (celo - tjeme iznad kose) - sjediste pozitivnog pola Visnua - lotos sa 1000 latica. Otvara se prema gore i ne djeluje samostalno vec ovisi o ispravnom djelovanju drugih cakri kako bi uopste dobila mogucnost razvoja. Sahasrara je prvobitno ishodiste vremena, prostora, energije, mase i materije. Ona nije ishod ili izvor u vremenu ili prostoru. Ona je neprouzroceni uzrok svih uzroka. Tu nema ni ima ni nema, ni tu ni tamo, ni sad ni onda…

PODIZANJE ENERGIJE
Potrebno je da pronadjete vrijeme i mjesto koje vam obezbjeduje maksimalno opustanje i na kojem necete biti uznemiravani.
Tiha soba bez puno predmeta u njoj koji bi vam odvlacili paznju je idealna.Sjedite ili lezite, uradite vjezbe opustanja, ocistite um svjesnim disanjem.Svijest fokusirajte na stopala. Upotrijebite ruke da biste izvukli energiju iz stopala, kroz noge do osnovne cakre. Zamislite da zahvatate energiju i provlacite je kroz tijelo i vazduh kroz pluca.
Pokusajte da zamislite da su vam ruke u nogama i unutar tijela dok ovo radite.
Koristite svjesno disanje kao pomoc u dizanju energije. Unosite energiju u sebe kad udisete a drzite je u mjestu kad izdisete. Radite ovo povlacenje energije u osnovnu cakru bar nekoliko minuta. Vjerovatno u pocetnim fazama necete osjetiti nesto dok ovo radite, ali nemojte se obeshrabriti. Cak i ako nista ne osjetite, ipak uvlacite neku energiju u sebe ovom vjezbom. Kolicina energije koja je unesena u tijelo ce se povecavati sa usavrsavanjem vjezbi.
Od stopala, preko nogu do osnove je prirodni put energije koja tece kroz vas. Ova energija ce stimulisati cakre, pa ce one proizvoditi iz ove osnovne energije razne druge oblike energije.
Cakre su nefizicki centri, pa vam zato treba nefizicki centar da biste ih stimulirali. To postizete fokusiranjem svijesti na mjesto gde se ona nalazi, i koriscenjem uma za manipulaciju time. Potreban vam je lokalizovan, mentalni efekat otvaranja cakri kako biste je stimulirali. Pomjeranjem tacke svijesti na mjesto cakre, i izazivanjem mentalnog efekta otvaranja, vi direktno stimulisete cakru.
Uradite vjezbe podizanja energije prije stimulacije. Koristite svjesno disanje - udisaj je uvlacenje energije, a izdisaj zadrzavanje.


Kako stimulirati cakre ?

1. OSNOVNA cakra :Podignite energiju osnovne cakre. Koristite imaginarne ruke da je otvorite. Uvucite energiju u osnovnu cakru. Ponovite ovo sedam puta.
2. SPLIN cakra: Povlacite energiju iz stopala, kroz osnovnu cakru, pa dalje do splin cakre. Onda otvorite Splin cakru. Ponovite to tri puta, pocevsi od stopala.
3. SOLARNI PLEKSUS cakra: povlacite energiju iz stopala, kroz osnovnu i splin cakru, pa dalje do cakre Solarni pleksus, pa je otvorite. Ponovite ovo tri puta, pocevsi od stopala.
4. SRCANA cakra: Provlacite energiju kroz prethodne cakre, sve do srcane, pa je onda otvorite. Ponovite tri puta pocevsi od stopala.
5. GRLENA cakra: Provlacite kroz sve prethodne, otvorite grlenu, i ponovite tri put od stopala.
6. CEONA cakra: Kao kod prethodnih - provucite energiju kroz ostale cakre, otvorite ceonu, pa sve to tri puta ponovite od stopala.
7. KRUNSKA cakra: Provucite energiju do krunske cakre kao u prethodnim vjezbama, pa otvorite cakru. Ova cakra je mnogo veca od drugih . Ponovite ovo dva puta od stopala.
Jako je vazno da ne naprezete misice tokom ovoga. Mozete medjutim, osjetiti neko naprezanje, ali to nije osjecaj misicne prirode, vec su to nervne ganglije koje reaguju na stimulaciju cakri. Ova pojava je normalna.
Osnovna ili Mhuladhara cakra je veoma vazna i za pocetak pokusajte nju prvu stimulisati. Ova cakra je prolaz za kundalini energiju. Ako ova cakra nije dovoljno otvorena, energija ne moze uci ni u druge. Dakle, najvise paznje i jaku koncentraciju posvetite osnovnoj cakri, bar dok pocinjete sa vjezbama.
Provjerite svoje misice, ako ima neke napetosti u njima tokom dizanja energije i stimulacije cakri, iznova i nanovo se opustajte ako je potrebno. Vasi misici ce prirodno pokusati da odgovore na protok energije. Zapamtite, to je sve mentalno, a vase tijelo treba da bude potpuno smireno i opusteno.


OSJECAJI 
u vasim cakrama mogu varirati, u zavisnosti od stepena aktivacije - vasa koncentracija, prirodna sposobnost ili umijece opustanja mogu uticati na to. Oni mogu varirati od osjecaja njezne topline, lokalizovanog pritiska, njeznog pulsiranja itd. Sto su osjecaji potresa jaci to je i cakra aktivnija. Ako stavite ruku na cakru dok je ona aktivna, mozete zaista osetiti pulsiranje. Neke od cakri kada su aktivne mogu izazvati cudne lokalizovane osjecaje:
Osnovna cakra: mozete osjetiti blagu toplinu ili zujanje, kao da ste dugo vozili bicikl. Kada radi dobro, osjeticete njezno ili jako kucanje na mjestu cakre.
Solarni pleksus: moze nekad da izazove nestanak daha, ali to vremenom i vjezbom prolazi. Bitno je da ne panicite i pokusate ostati fizicki sto smireniji .
Srcana cakra: Ona je zasluzna za neka osjecanja koja mogu da budu jaka i zastrasujuca. Kada je jako aktivirana osjeticete kao da vam srce radi u nekom nevjerovatnom ritmu. To je zaista jak osjecaj. Pokusajte da ignorisete ovo kad vam se dogodi, jer vam ne moze nauditi. Bez panike -ne pojacava se aktivnost srca, vec cakre. Znam da je lakse reci - ignorisi, nego to uciniti, ali vjezbom se sve moze postici. Ovaj osjecaj je mnogo jaci u pocetnim stadijumima ucenja. Mislim da je to zbog manjka energije koji dolazi u cakru. To lici na brzo pumpanje ali bez dovoljno vazduha. Kada je srcana cakra potpuno operativna, osjecamo je ovako: Stavite jednu ruku na grudi,tako da vrhovi prstiju budu na sredini grudi iznad cakre. Lupajte prstima po grudima, u skladu sa ritmom srca. Ubrzavajte to lupkanje dok god to prsti mogu da izdrze.
Grlena cakra: Kao da imate nevjerovatnu gomilu osjecanja u grlu.
Krunska cakra: Kada je potpuno aktivna, osjecaj je kao da vas njezno masira hiljadu toplih, mekih prstiju unutar vrha glave, iznad kose, pa se taj osecaj prosiruje na celo. Osecaj je razlog za Budisticki izraz 'Hiljadu lotosovih latica'.
Mozete osjetiti jake promjene u nekim cakrama a skoro nista u drugim. Koncentrisite se tada na one koje najmanje osjecate, i na taj nacin cete tako uravnoteziti protok energije kroz sistem cakri.
Ako nemate ravnoteze tokom projekcije, neaktivne cakre mogu oboriti projekciju. Zato je vrlo vazno aktivirati neaktivne cakre.


ZATVARANJE CAKRI
Poslije svakog rada sa cakrama, vrlo je bitno zatvoriti ih, pogotovo ako ste osjetili jak protok energije i aktivnosti u cakri.
Ako ostavite cakre otvorene, gubitak energije je neminovan. To moze da izazove zamor ili cak zdravstvene probleme.
Da bi ih zatvorili, jednostavno obrnite proceduru sve dok osjecaj ne prestane. Vase mentalne ruke zatvaraju cakru i odvode energiju. Sto vise aktivnosti osjecate to morate potrositi vise vremena da bi ste naucili da ih zatvorite. Ako ipak nesto osjecate poslije zatvaranja, neka fizicka aktivnost ce vam pomoci da ih zatvorite.

Нема коментара:

Постави коментар