недеља, 9. новембар 2014.

Energeia, životna sila, Aristotelov termin, koji u doslovnom prijevodu označava “postojanje – u – radu” nešto je sasvim drugo nego što smo naučili. Bergson ju definira kao “životni zamah”. Ovaj zamah (pokret) je svrsishodno preobražavanje oblika u vremenu, koje vidimo u cijeloj prirodi, i ustanovljavamo ga kao stvaranje života. Osnovna konstitutivna svojstva prirode razlučena su na tri osnovna nivoa vibracija, na gune. 
Sattva guna doslovno znači suština. Ona izražava sve uravnoteženo, uzvišeno, nezavisno i čisto, njena je priroda dobra i svjetlosna. Ona je u svijesti najprisutnija kao sposobnost razlikovanja. Radjas guna je strast za učešćem u aktivnostima i u borbi usljed vezanosti za prethodna djela. Poistovjećenje (prijanjanje, identifikacija) je njegova glavna odlika. Tamas guna je tama, ona se suprotstavlja aktivnosti i odražava inerciju kao glavnu odliku.
prana
Neravnoteža vibracija, koja se ispoljava djelovanjem tri gune, postoji u samoj osnovi prirode, uzrokuje sve kretanje u njoj, kretanje koje se ispoljava kao čista životna energija ili prana. Prema učenju Gurđijeva i njegovim Zakonu broja tri i Zakonu broja sedam, da bi se spirala djelovanja guna (3 sile) uzdizala potrebno je svjesno izazivati šokove. Na svakom višem nivou, kvaliteta energije (prane) je sve finija, svjetlija, lakša, brža. Ako, pogledamo koncept uzdizanja kao piramidu, to uzdizanje po nivoima smanjuje površinu osnove piramide, koja predstavlja uvjetovanost života utjecaju 4 elementa, tj Generalnog Zakona (ili Zakona Slučajnosti). Sve manje smo uvjetovani vanjskim utjecajima, sve manje prijanjamo, sve smo više slobodni vlastitim mislima, osjećajima i djelovanjem (voljom) kreirati vlastitu “realnost”. Dolazi do sažimanja vremena i prostora, stvari se odvijaju sve brže i brže, sve bliže i bliže, sve više se pokazuje činjenica da je sve ustvari jedno (sve-jedno) i dolazi do daljnjeg procesa oslobođenja od vanjskih uvjetovanosti. Životnu energiju, dakle, pokreće potreba za sazrijevanjem iskustva o mogućnostima i svrsi postojanja, odnosno za sazrijevanjem svijesti o postojanju u nezavisnosti od vremenskog trajanja i oblikovanja prostora (“iluzija vremena i prostora – hologram”). U jednoj točki, kad se svijest toga, konačno, prisjeti, u točki koju Kastaneda zove Zbirnom točkom, stvara se osovina koja preuzima upravljanje životnom energijom. Svijest upravlja kretanjem energije. Samo je pitanje čija. Vlastita ili neka druga. Prisjetimo se da je Tesla, na pitanje kako upravlja strujom u svojim istraživanjima, izjavio da “razgovara sa strujom”. U slučaju izostanka vlastite svjesti (vlastite osovine) o upravljanju energijom, najbolje što nam se može desiti da je ta osovina koja upravlja energijom, prirodna. Pogled kroz prozor, jasno govori da je ta prirodna osovina, davno zamjenjena nečim drugim.
Dakle, vlastita životna energija struji svim našim tijelima, na raznim nivoima i raznim kvalitetama, raznim frekvencijama i proizvodi razne rezonancije i razna polja. Ta polja, pored čulnog i fizičkog nivoa stvarnosti, zahvaćaju i druge, finije nivoe, koje prepoznaje i eksperimentalna fizika pod drugim imenima i pretpostavkama. Energetska polja se preklapaju, rezoniraju, privlače se ili odbijaju, i tvore cijeli svemir. Kolika je “važnost” finijih energetskih polja, pokazuje činjenica, koju su objavili i main-stream znanstvenici, da bi kompletna fizička materija Svemira, kad bi se sažela, dala fizičku količinu objekta veličine jabuke.
prana1Zadovoljstvo i zdravlje izraz su kvalitetnog protoka životne energije (prane). Nepravilni oblici prirode sa puno zakrivljenosti i detalja, također olakšavaju protok te energije, sa izuzetkom piramide, koja je jedini pravilni oblik koji pozitivno centrira tokove (grč. Piros-vatra i amid-u središtu). Ujednačeno i kvalitetno disanje, također pozitivno djeluje na kruženje životne energije. Isto tako i hrana. Kada pogledamo učenje Gurđijeva i njegov Zakon broja sedam primjenimo na “proizvodnju” energije, vidimo da on kao izvore energije prepoznaje hranu (koja se prirodno razvija u energiju do kraja, šokovi u spirali odvijanja proizvode se nesvjesno, disanjem i utiscima), zrak (koji se razvija u energiju samo polovično, jer je drugi šok potrebno osvijestiti i svjesno proizvesti) i utiske (koji se uopće ne razvijaju u energiju jer im nedostaju oba šoka). Gurđijev uči kako je prvi svjesni šok – samopromatranje i samopamćenje, tj. prisutnost u sebi u svakom trenutku a drugi svjesni šok – transformacija utisaka, čim ružniji i teži utisak iz okoline, transformirati u ljepši i lakši utisak u sebi, tim je proizvedena energija veća. Postoje sigurno i druge metode šokova kojima se iz ljudskih tijela na svim razinama proizvode ogromne količine životne energije, ali neke od tih metoda su uzurpirali razni paraziti koji se njima hrane. O tome najjasnije govori Michael Tellinger u svojim predavanjima kako se koriste ljudska tijela za sakupljanje energije. Osobno mi vibrira da se cijelokupna “borba” odvija za tu, životnu energiju, koju proizvode vozila u kojima naše duše stjeću iskustva u ovom hologramu. Jer bez te energije, nema ni uzdizanja duša, a svakoj je dato upravo onoliko koliko joj je potrebno. Drugim riječima, prvo što je potrebno je potpuno demehanicirati vlastito postojanje i obratiti pažnju na kradljivce energije na svim razinama.
Oči su jedan od najznačajnijih otvora kroz koje struji životna energija. Ta energija snažno cirkulira kroz živčane završetke ili erogene zone (seksualna energija je jedna od najjačih a potpuno se izbacuje iz sistema, nesvjesno i mehanički – nije ni čudo što hologram stalno šalje sublimirane poruke o seksu, jer je to jedna od najjačih energija kojom se sistem napaja). Životna energija formira energetsko polje oko fizičkog tijela, auru. Svjesnija i zreliji čovjek ima snažniju i bolju auru, jer je naučio štititi svoju energiju od kradljivaca a i proizvodnja mu je sve produktivnija. Djelovanje aure, osim samim zračenjem, prenosi se i putem fizičkog kontakta, tjelesnim tekućinama, dahom i naročito, glasom, odnosno zvukom. Rezonancije energetskih vibracija zvuka i namjere, pažnje, volje, Ljubavi i sl, ukoliko se promatraju kao djelovanje tri gune ili tri sile ili Tria Prima, vjerojatno bi dovele do ostvarivanja onog Teslinog proročanstva da će ljudi jednog dana, sami proizvoditi energiju.
U kretanju energije (prane) lako se prepoznaje djelovanje sila (guna). Ona je u stanju Tamas-a tamo gdje otiće, gdje život nestaje hlađenjem, sušenjem, raspadom (eksplozijom). Zato se i energija koju nam “daje i prodaje” hologram/matrica, bazira na proizvodnji eksplozijama. Energija u Radjasu je stanje dinamićčke izmjene i cirkulacije u cilju izlječenje ili uobičajenog ritma postojećeg stanja i sprečavanja raspada (sustav se vrti u krug). Gunu Sattva, čovjek neposredno doživljava u blistavom sjaju osmjeha zdravog djeteta koji ispunjava blaženstvom sve oko sebe (jel tu možda jasnije zašto se djeca otimaju i maltretiraju od strane ekipe koja poznaje kako cijela stvar funkcionira, a previše su lijeni da bi sami koristili tu gunu za proizvodnju te, najfinije energije?). Nadalje, sttavičko stanje energije dolazi do izražaja u svakom pozitivnom i optimističkom ulaganju vlastite energije prema nekom cilju ili drugom čovjeku, bez ikakve sumlje i zadrške, bez očekivanja rezultata i povrata (neprijanjanje ili vanjsko uvažavanje – Gurđijev), dakle sa Ljubavlju. Jedino takve akcije su uvijek uspješne. Sve je međuljudske odnose i cjelokupno ponašanje čovjeka moguće razumjeti u svjetlosti cirkuliranja energije (prane), nenog kretanja i razmjene (vidi film Celestinsko proročanstvo) u kojem je odlučujuči zakon kompenzacije i ravnoteže suprotnih stanja ili polova (kao yin i yang), koj djeluje zajedno sa zakonom rezonancije (“Kad dvoje postane jedno, a jedno sve, reći ćeš planini da se pomakne i planina će se pomaknuti”). Rezonanciju jasnije primaju svjesniji ljudi, pa zato mogu neposrednije doživjeti u sebi (“u srcu”) tuđa stanja i osjećaje. Zato mogu i svoju energiju darovati ugroženima.
prana2Energija nemože ostati na istom nivou, zato što nije materija već samo postoji. Ako se kreativno ne kreće naviše, ona će se prepustiti spontanom propadanju, odnosno širenju ka onim bićima gdje će se moći preobraziti do svjesnog ishoda. Tu je nebitno da li je taj svjesni ishod Sattva guna ili možda Tamas. U fizici je taj termin poznat kao entropija. To je umiranje koje oslobađa prostor za novi život. Umiranje (eksplozija) zvijezda. U mikrokosmosu (jer sve je “kako i na nebu, tako i na zemlji”) odnosno čovjeku i njegovom iskustvu, greške i stradanja drugih služe nam kao iskustvo i opomena za vlastitu ispravnost, ili, energetski, dio njihove rasute životne energije prešao je na nas (zašto ratujemo? Jasnije?) Svatko tko je dospio do duhovnog probuđenja zna da je iza sebe imao barem jednog davatelja energije, nekog čovjeka čija je sudbina (ili karma) bila da služi kao prenositelj energije, makar i kroz informacije, ili pak cjelokupnim djelovanjem. Pravilo je da se, kad dođe do dovoljne koncentracije energije, odnosno životnog iskustva pred probuđenje, taj davatelj povlači, često i umire. Kako je ta osoba najčešće čovjeku bila najbliža i najdraža, tada nastupa “tamna noć duše” najtamniji trenutak pred svitanje novog sunca probuđenja. Ta je zakonitost opisana kao opća težnja prirode da posluži oslobođenju Duha čovjeka, a ona to čini najuspješnije kroz pojedine ljude, “žrtvujući” pritom druge (naravno samo na razini fizičkog tijela) kao “baterije” ili osnovu piramide, bez koje bi cijeli sistem bio nemoguć. U tom kontekstu bi trebalo osjetiti unutrašnje vibracije na temu masovnog “probuđivanja”. I Gurđijev uči da je takva pojava iluzija, jer bi cijeli Svemir kolabrirao, odnosno piramida bi se srušila.
Prenošenje ili darivanje životne energije, radi sazrijevanja onog suštinskog u čovjeku jest Ljubav. Mržnja i strast (koju su nam prodali pod “ljubav” jer je selektivna) samo su dva pola iste uslovljenosti i neznanja o stvarnostima samog bića. Ljubav rođena iz svijesti oba ova pola nadilazi, kao i naklonost i odbojnost, ona je iznad svjetlosti i tame preobražaja bića. Dva stupa postaju jedan. Uz njega se valja popeti. Jedinstvo Ljubavi i Svijesti u slobodnoj volji (opet tri) jedino je mjerilo čovjekove zrelosti i stvaralačke slobode u djelovanju (“postojanje – u – radu”).
prana4Jasan je zaključak. Energija i Svijest nisu različiti, energija (postojanje) samo je grublji izraz Svijesti koji postojanju osvjetljava smisao. Sva bića i sve stvari svjesne su sebe kao takve, znaju da postoje. Zato i mogu služiti interesima Duha, u čijem se postojanju događa najveće sažimanje energije svijesti. I zato, nemojmo se čuditi ljudima koji to shvaćaju i razgovaraju sa kamenjem, grle drveće i poštuju životinje. Zato budimo zahvalni onima koji su tu da bi nas naučili, da bi nam dali energiju, bez obzira na kojoj su stepenici piramide, jer bez njih, ni mi nebi bili tu gdje jesmo. Svjest – energija – oblik tri su vida stvarnosti koja se mogu razumjeti kao gune i nerazdvojni su u svakom djelovanju. One su jedno isto, ali u različitim vibracijama i odnosima.
Zato se energija samo u prisustvu uma, pod njegovim utjecajem, ponaša kao materija i poseban oblik. I pod tim utjecajem postoji sve što vidimo. Zato um može djelovati na materiju. Zato djeluje Zakon privlačenja. Zato svi prosvjetljeni ljudi govore da je Svemir u nama, da smo svi jedno i da nismo različiti od Boga. Prosvjetljen čovjek je sam Bog. Amen.
by: Vedran

Нема коментара:

Постави коментар