недеља, 9. новембар 2014.

Transcendirati znači prekoračiti, prevazići, nad, iza, iznad svih aktivnosti.
Duhvna praksa, meditacija znači tok profinjene pažnje. Kad meditiramo u našoj svijesti se događa aktivnost koja je iznad objektivne svijesti, prekoračujemo aktivnost u našoj svijesti. Zbog toga pažnja postaje sve profinjenija, to jest opaža sve finije razine aktivnosti svijesti, dok se konačno ne prekorači i najfinija razina mentalne aktivnosti.
Svijest tada ostaje potpuno čista, potpuno budna, i svjesna sama sebe. To je stanje čiste svijesti Koje još zovemo samadhi, atman, sebstvo, jastvo, promatrač, svjedok itd. To je stanje u kojem svijest više ne doživljava neke granice iskustva. U njoj nema aktivnosti, ona nije ničim ograničena, već doživljava samu sebe u svojoj neograničenoj prirodi.
To iskustvo je identično postojanju jednog polja (kvantna fizika ga zove jedinstveno polje). Ta razina čiste svijesti je prisutna u svemu, ona je u osnovi cijele kreacije. Karakteristike polja čiste svijesti i karakteristike jedinstvenog polja su iste. To polje je u odnosu prema samom sebi (samoodnosno). To znači svijest više nije objekt odnosa i ne uspostavlja se u odnosu na neki objekt opažanja. Ono je neograničeno i beskonačno To je ona razina života odakle priroda organizira sav život u cijelom univerzumu. To je razina života koju svatko u sebi nosi.
Mi koristimo samo 5% te kreativne snage. Da bi tu razinu svijesti mogli svjesno koristiti u našem životu, a to znači i sve njene kvalitete, i organizirajuću snagu moramo proširiti mentalni potencijal koji koristimo s 5% na 100%. Trebamo prekoračiti granice našeg iskustva—tehnikom meditacije, vježbom svjesnosti i sl.. U toku same prakse meditiranja, ono subjektivno što doživljavamo je da se mentalna aktivnost spontano umiruje. Dakle opažamo neke misli ili neke mentalne sadržaje i onda odjednom primjećujemo kako oni blijede i blijede i svijest ostaje sve više sama sa sobom. I zato ono subjektivno što doživljavamo je jako ugodan osjećaj, kao kad se vraćamo kući sa dalekog puta, jer vraćamo se sebi. Svijest se vraća sama sebi, oslobađa se svega onog što ona nije, to je jako ugodan osjećaj.
Što se više svijest smiruje pojedinac doživljava sve veću slobodu, širenje svijesti, veću ugodu, blaženstvo, unutarnje ispunjenje, više energije i više inteligencije. Istovremeno kako se smiruje mentalna aktivnost, odjednom spontano osjetimo da se disanje smirilo. Osjetimo da više ne osjećamo ruke, noge, a tijelo prelazi u stanje duboke relaksacije.

To je stanje budnog počinka, dublje je od sna, a ujedno ste potpuno svjesni i budni. To je sasvim drugačije stanje svijesti od onoga na što smo obično navikli poput fizičkog budnog stanja, sanjanja i dubokog sna.To je to četvrto stanje svijesti (turija) ili transcendentalna svijest, iskustvo budne smirenosti ili svjedoka. To je stanje dubokog odmora. Jutarnja meditacija ima svrhu da organizam oslobodi od preostalog umora, jer san u današnje vrijeme nije dovoljno dubok da oslobodi sav stres i nagomilani umor. Drugim riječima peremo organizam iznutra.
Možemo reći da riječ «Vede» u prevodu znači čisto znanje. A što je potpuno znanje ? To je rezultat kad se sve tri vrijednosti nađu zajedno, znalac, s objektom znanja kroz proces spoznavanja, u stanju kad je svijest čista, jedna, puna, kad je sama. Ali budući da je svijest, ona je svjesna. To je njena priroda. Iz te njene prirode svjesnosti ona sebe doživljava kao znalca, ali i samu sebe doživljava kao objekt spoznaje i samu sebe doživljava kao proces spoznaje. Tako tu nalazimo vrijednost trojstva, troje u jednom.
To je vječno jedinstvo, jedinstvo čiste svijesti. Koje se zbog svoje prirode pojavljuje kao troje i zatim dolazi do dinamike tog jednog i tog troje.
To je igra kreacije, buđenja, i stvaranje mnoštva Koje se potom izražava u vidu vibracija jedinstvenog polja, u vidu zvukova Veda-impulsa znanja iz kojih nastaje forma, nastaje cijeli univerzum.

Tako imamo slijed, Atman (sebstvo)—Veda— Univerzum, i stoga je Veda (znanje) prisutna u svakom čovjeku. Ona je već ugrađena.
Drugim riječima nije potrebno ništa drugo nego dovesti svoju vlastitu svijest u stanje jedinstva, stanju nedualnosti.
Meditacija daje iskustvo samoodnosnosti, ona nas oslobađa ovisnosti o bilo čemu vanjskome. Ostale tehnike ako imaju odnos s nečim što niste vi sami, na primjer odnos s simbolima, guruom, kozmičkom energijom i sl. Sve te tehnike da bi opravdale svoju svrhu kao prvo moraju samu metodu transcendirati, svoj vlastiti postupak kako bi došle do izvora.Svi oblici, forme kao posrednici su na kraju smetnja. Dok u meditaciji vi ste u kontaktu sa izvorom. Taj izvor je čista svijest, znanje, sebstvo-učitelj, koji nam je dostupan svakog trena bez posrednika. Učitelj nam je razina čiste svijesti. Ono što nam treba je budnost, dovoljna budnost da možemo prepoznati «vidja» znanje. Kontakt s njom nas budi, budi našu svijest i znanje-vede tada samo dolazi, jer to i jeste naša prava priroda izvor izvora
Transcendentno Stanje, jedino istinito, prikrivaju ego i njegove tvorevine, um, tijelo i svijet, baš kao što zmija prikriva konopac. Zato se proglašava da su nestvarni sami po sebi – da je element stvarnosti u njima Sebstvo. Oni koji žele sami spoznati stvarnost Stvarnog, moraju se okrenuti od svijeta, prihvaćajući učenje da je on nestvaran, i potraže Istinu unutra, u Srcu (rta).
Stoga razmišljajući s Božjim umom transcendirali smo sve negativne emocije i živimo u konstantnom nepromijenjenom stanju bezuvjetne ljubavi, sreće, radosti, blaženstva, nepristranosti, jednakosti, opraštanja, bez krivnje, bez osuđivanja i u unutarnjem miru.

Ostali članci u kategoriji: “Transcendentno”

Нема коментара:

Постави коментар