понедељак, 17. новембар 2014.

Mistična moć je dio svakog bića

 0
Znanstvenici kažu da život nastaje iz kemikalija, ali pravo pitanje je: „Iz čega su nastale kemikalije?” Kemikalije nastaju iz života, a to znači da život posjeduje mistične moći. Na primjer, drvo naranče ima mnogo plodova i svaki od njih sadrži kemikalije — limunsku kiselinu i druge kemikalije. Iz čega su nastale te kemikalije? Očito su nastale iz života unutar stabla. Znanstvenicima nije poznato porijeklo kemikalija. Svoje istraživanje su započeli proučavajući kemikalije, ali ne mogu utvrditi njihovo porijeklo. Kemikalije nastaju i z vrhovnog života. Kao što tijelo živog čovjeka stvara razne kemikalije, vrhovni život (Bog) stvara sve kemikalije koje nalazimo u atmosferi, vodi, ljudima, životinjama i zemlji. To je mistična moć. Ako ne prihvatimo postojanje Gospodinove mistične moći, ne možemo riješiti problem porijekla života.
Znanstvenici ne priznaju postojanje mistične moći, ali moraju objasniti porijeklo kemikalija. Svatko može vidjeti da obično drvo stvara mnogo kemikalija. Ali kako ih stvara? Pošto znanstvenici ne mogu na to odgovoriti, moraju prihvatiti da životna sila posjeduje mističnu moć. Ne mogu objasniti čak ni kako iz mog prsta raste nokat; to je iznad dosega mog uma. Drugim riječima, moj nokat raste zahvaljujući nepojmljivoj moći, acintya-sakti. Ako obično ljudsko biće posjeduje acintya-sakti, možemo samo zamisliti kakvu acintya-sakti posjeduje Bog.
I ako posjedujem iste moći kao Bog, ja mogu stvoriti samo malu količinu kemikalija, dok On može stvoriti ogromnu količinu. To je razlika između Boga i mene. Ja mogu stvoriti malo vode u obliku znoja, ali Bog može stvoriti mora. Analizirajući jednu kapljicu morske vode možeš steći znanje o kvalitativnoj prirodi mora. Živo biće je djelić Boga i zato analizirajući živa bića možemo početi shvaćati Boga. Bog posjeduje veliku mističnu moć. Njegova mistična moć djeluje brzo poput električnog stroja. Neki električni strojevi su tako dobro napravljeni da sav posao obavljaju jednostavno pritiskom na dugme. Slično tome, Bog je rekao: „Neka nastane kreacija” i kreacija je bila stvorena. S tog aspekta, prirodne procese nije teško shvatiti. Bog posjeduje tako čudesne moći da samom Svojom naredbom može odmah stvoriti kreaciju.
Znanstvenici će reći da Bog ne postoji, jer Ga ne mogu vidjeti i izmjeriti svojim instrumentima, ali to je njihov nitkovluk. Bog postoji, kao i Njegova acintya-sakti. Odakle ptici moć da leti? I vi i ptica ste živa bića, ali ona može letjeti zahvaljujući svojoj acintya-sakti, a vi ne možete. Navest ću drugi primjer; sjeme se stvara iz krvi. Čovjek u svom tijelu posjeduje mističnu moć zahvaljujući kojoj se krv pretvara u sjeme zbog njegove sklonosti ka seksu. Kako se to odvija,ako nije prisutna mistična moć? U živim bićima su prisutne brojne mistične moći. Krava jede travu i stvara mlijeko. To svatko zna, ali možeš li ti pojesti malo hrane i stvoriti mlijeko? Možeš li? U kravi je stoga prisutna mistična moć. Čim pojede travu, može je pretvoriti u mlijeko. Muškarci i žene su u osnovi isti, ali muškarac ne može pojesti hranu i stvoriti mlijeko, a žena može. To su mistične moći.
Znanstvenici će reći da u raznim vrstama tijela postoje razne vrste enzima ili kemikalija i da zahvaljujući njima krava stvara mlijeko, ali opet se postavlja pitanje tko je stvorio te enzime i to uredio? To je uredila mistična moć. Čovjek ne možee stvoriti te enzime ili to urediti. U svom laboratoriju ne mogu stvoriti mlijeko iz slame. U svom tijelu, mi možemo, zahvaljujući mističnoj moći, pretvoriti hranu u krv i tkivo, ali u svom laboratoriju, bez mistične moći, ne možemo pretvoriti čak ni travu u mlijeko. Zato je potrebno prihvatiti postojanje mistične moći.

Porijeklo mistične moći

U Indiji još uvijek postoje neki jogiji koji raznim tehnikama mogu postići neke mistične moći. Mistična jogička moć je isto što i acintya-sakti. Oba izraza se odnose na moći koje leže uspavane u svakome i koje se mogu probuditi. Većina jogija želi razviti razne mistične moći. Jogi može hodati po vodi, a da ne potone. Na njega ne djeluje zakon gravitacije. Ta mistična moć se naziva laghimaLaghima znači da osoba može postati lakša od pamuka i nadići zakon gravitacije. Slijedeći proces joge, jogi jednostavno razvija nepojmljivu moć koja je već prisutna u njemu. Dok šetate plažom, možete vidjeti ljude kako plivaju. Moć plivanja je potencijalno prisutna u meni; ali ipak postoje ljudi koji ne znaju plivati jer tu moć nisu još razvili. Ako ljudsko biće posjeduje takvu jogičku moć, možemo samo zamisliti kakvu mističnu moć posjeduje Bog. Zato je Bog U Vedama oslovljen kao Yogesvara, što znači „gospodar sve mistične moći”. Krišna u Bhagavad-giti (10.8) izjavljuje —aham sarvasya pra-bhavo mattah sarvam pravartate: „Ja sam izvor svih duhovnih i materijalnih svjetova. Sve emanira iz Mene.” Ako ne prihvatimo ovu izjavu Boga, ne možemo pravilno objasniti porijeklo materijalne prirode. Boga ne možemo shvatiti ako ne prihvatimo postojanje mistične moći, ali ako shvatimo tu prirodu Boga, sve ćemo shvatiti i u tome nema ništa neznanstvenoga.
Znanost je započela svoje istraživanje od sredine, nije im poznat početak. Znanstvenici započinju svoje istraživanje od jedne točke — ali odakle potječe ta točka? To ne znaju, usprkos velikom istraživanju.
Moramo prihvatiti da je prvobitni izvor Bog, koji u potpunosti posjeduje sve mistične moći i iz koga sve emanira. On izjavljuje u Bhagavad-giti – aham sarvasya prabhavo mattah sarvam pravartate: „Ja sam izvor svih duhovnih i materijalnih svjetova. Sve emanira iz Mene.” Ti se zaključci ne zasnivaju na slijepom vjerovanju; oni su potpuno znanstveni. Materija nastaje iz života. U životu — u izvoru — postoje neograničena materijalna bogatstva; to je velika tajna kreacije.
Ako ispustiš iglu, odmah će pasti, ali ptica teška nekoliko kilograma može letjeti zrakom. Moramo utvrditi porijeklo te moći letenja. Ako proučimo prirodu, opazit ćemo da svako živo biće posjeduje neku mističnu moć. Čovjek ne može živjeti u vodi duže od nekoliko sati, ali riba u njoj živi neprestano. Zar to nije mistična moć? Mistična moć nije jednako razdijeljena, razna živa bića imaju različite mistične moći, ali sve one postoje u Bogu, jer je On izvor svega. Svatko od nas dobija malo Njegove mistične moći, ali riznica mistične moći je Bog.

Нема коментара:

Постави коментар