понедељак, 8. јун 2015.


KaKako izbeći nesporazume u komunikacijiko izbeći nesporazume u komunikaciji

Odgovor na to pitanje potražili smo u kultnoj knjizi o muško-ženskim odnosima: ''Muškarci su s Marsa, a žene s Venere''. Na ovom mestu objavićemo sažetak, odnosno izbor najinteresantnijih objašnjenja problema koji nastaju u muško-ženskim odnosima. Pogrešno pretpostavljamo da će naši partneri, ako nas vole, reagirati i ponašati se na način na koji mi reagiramo i ponašamo se ako nekog volimo.
Muškarci greše: nudeći rešenja i omalovažavajući osećaje.
Žene greše: dajući savjete i upute koje nitko nije tražio.
Muškarci su motivisani kad se osećaju potrebnim.
Žene su motivirane kad osećaju pažnju.
Muškarci i žene pružaju onakvu ljubav, kakva je potrebna njima, a ne onakvu kakva je potrebna partneru:
Muškarci trebaju onu vrstu ljubavi kroz koju će im biti pruženo: poverenje, prihvaćanja, zahvalnost, divljenje, odobravanje i podsticanje.
Žene trebaju ljubav punu: brižnosti, poštovanja, nežnosti i razumevanja.
6 načina na koji žena nesvesno odbija partnera:
- pokušava ga popraviti, nuditi neželjene savjete;
- izmeniti ili nadzirati njegovo ponašanje;
- ona ne priznaje ono što on čini za nju, već se žali zbog onog što ne čini;
- ona govori što on treba raditi;
- postavlja pitanje i čudi se: «Kako si mi to mogao učiniti?;
- kritikuje i ispravlja njegove odluke.
Ljubav je čudesna i može potrajati, ako ne zaboravimo međusobne razlike!
Pružiti muškarcu savet koji nije tražio, znači pretpostavljati da on ne zna što treba učiniti ili da to ne može sam, bez ženske pomoći. Njima takav savet zvuči uvredljivo i kritički.
Žena mora postaviti jasnu granicu davanja. Preterano davanje umara. Žena mora znati i moći izgovoriti: ne, umorna sam, saslušaj me do kraja. Treba tražiti ono što želi. Da bi počela dobivati, mora postaviti granice. Žene greše kad veruju da ne zaslužuju biti voljene.
Kad žena shvati da istinski zaslužuje biti voljena, ona otvara vrata kroz koja joj muškarac može početi davati.
Njihov će im partner pružiti više, počnu li one davati manje.
Kad se ona probudi i seti svojih potreba, on se takođe budi i želi joj pružiti više.
Razlika između potrebe i bespomoćnosti:
Potreba je otvoreno traženje potpore od muškarca, kojem se pri tome ukazuje poverenje da će dati sve od sebe.

Bespomoćnost je očajnička potreba koja potiče iz nepoverenja da će potpora biti odbijena. To odbija muškarce i oni se osećaju potcenjeno i odbačeno.


Najdublji muškarčev strah jeste da nije dovoljno dobar ili da je nesposoban. Muškarac se doima najravnodušnijim, kad ga je najviše strah.
Odlučiti se na davanje drugima, muškarcu znači reskirati neuspeh, ispravljanje i neodobravanje. Muškarac duboko u podsvesti nosi pogrešno shvaćanje: da nije dovoljno dobar.
Upamtiti:
Žene se plaše primanja. Muškarci se plaše davanja.

Muškarac želi davati, ali se plaši da neće uspeti, pa zbog toga i ne pokušava. Ironično je to kod muškarca: kad mu je do nekoga uistinu stalo, strah od neuspeha se povećava i on stoga daje manje.
Kako bi izbegao neuspeh, on prestaje davati osobama kojima želi pružiti najviše!Važno je partnera uveriti da pogrešiti nije ništa strašno, kako je u redu ne uspeti i kako se ne mora imati odgovor na sve. Kad to shvati, nestaje njegov strah da neće biti na nivou naših očekivanja.

Muškarcu je teško slušati ženu kada je nesretna ili razočarana, jer se tada on oseća neuspešnim i odgovornim.

Žene danas ne shvaćaju koliko su muškarci ranjivi i koliko je i njima potrebna ljubav. Ljubav muškarcu pomaže da osvesti misao da je on sam dovoljan za zadovoljavanje drugih.
Prebacivanja

Često nespretno (netaktično) izgovorimo ono što osećamo, pa takvim izjavama zapravo postižemo suprotan efekat. Evo nekoliko primera kako bezbolnije izraziti svoje osećaje, na način da nikog ne osuđujemo:

'Više me ne voliš' – 'Danas mi se čini da me ne voliš. Bojim se, da sam te nekako udaljila od sebe. Znam da ti je stalo do mene, jer toliko toga činiš za mene. Danas se jednostavno osećam malo nesigurnom. Hoćeš li me, molim te, još jednom uveriti u svoju ljubav i reći mi da me voliš. Osećam se prekrasno kad mi to kažeš.'

'Ti uvek' i 'Ti nikad' – treba izbrisati iz svog rečnika i zameniti ih sa: 'Čini mi se da...' ili 'Imam osećaj da...'.

'Stalno si u žurbi i nemaš vremena za mene' – treba zameniti sa: 'Danas mi se čini da si pod silnim pritiskom. Ne volim žurbu. Volela bih da nam život ne prolazi u stalnoj žurbi. Znam da za to niko nije kriv, da daješ sve od sebe. Volela bih od tebe čuti da se ni tebi ne sviđa stalno tako juriti i da bi volio rezervisati vreme samo za nas i opustiti se.'
Muškarci pod stresom – ćute...
Muškarci pod stresom, ne žele razgovarati, probleme rešavaju povlačeći se u sebe – u svoju 'špilju'.
Žene najčešće pogrešno tumače muškarčevu ćutnju i postanu nesigurne kad muškarac zaćuti, a on zapravo u sebi 'pretresa', formuliše i tek onda progovara.
Kad je muškarac uzrujan, prestane govoriti i povlači se u svoju 'špilju' da sredi situaciju.
Žene trebaju naučiti da ulazak u 'špilju' nije dozvoljen nikome, pa ni njima. One se ne trebaju bojati da su krive ili da su učinile nešto pogrešno kad muškarac zaćuti. Muškarca tada treba pustiti na miru, a kad izađe iz svoje 'špilje' – sve će opet biti u redu.
Ženama je najteže shvatiti kako pustiti na miru voljenog, dok je on uznemiren i uplašen. Tu čine najčešću pogrešku: baš zato što im je stalo do njega, žele ući u 'špilju' i ponuditi mu svoju pomoć.
Žene pogrešno zaključuju da će se muškarac osećati bolje, ako mu one postavljaju brižna pitanja i budu mu dobre slušateljke. Takav njihov stav dodatno uzrujava i opterećuje muškarca!
Muškarac odlazi u 'špilju' iz niza razloga:
1. Nema odgovor na problem – jednostavno razmišlja,
2. Uzrujao se i potrebna mu je samoća kako bi se ohladio i stekao nadzor nad sobom,
3. Potrebno mu je da se pronađe, pogotovo kad je zaljubljen. Povremeno se počne gubiti i zaboravljati na sebe. Tada muškarci mogu osetiti da im prevelika prisnost – otima snagu.
Potrebna im je regulacija zbližavanja.
Kad god s partnerkom postanu toliko bliski da gube sebe, oglašava se uzbuna i oni odlaze u 'špilju'. U njoj obnavljaju snagu i iznova pronalaze sami sebe, pune ljubavi i snage.

Žene iz istih razloga – govore. One razmišljaju na glas.

Dakle, važno je za ženu da shvati kako ne sme pokušavati nagovoriti muškarca da progovori pre nego što je za to sam spreman.

'Pustite ga na miru u njegovoj ćutnji, budite sretne s njim, ne brinite i ne sažaljevajte ga, jer će samo tako lakše i brže izaći u stvarnost i vratiti se vama'.
Pružanje potpore muškarcu

Muškarcu je potrebno da se dokazuje. Postići nešto SAM, predstavlja za njega uspeh na koji je ponosan. Muškarac oseća da ima potporu kad žena komunicira na način koji govori: 'Imam poverenja u tebe i znam da ćeš sam rešiti problem, osim, kad direktno zatražiš pomoć od mene'.

Muškarci se moraju osećati vrlo sigurnima, kako bi se mogli otvoriti i zatražiti potporu.

Tri čarobne reči koje nikada ne treba smetnuti s uma: 'Ti nisi kriv'.Muškarci funkcionišu poput gumene vrpce:
Kad muškarac voli ženu,on se povremeno mora povući, pre nego što se može iznova – približiti.
Muškarac se povlači da zadovolji svoju potrebu za slobodom. Kad se posve odvoji, odjednom će iznova osetiti potrebu za ljubavlju i prisnošću. Žene moraju shvatiti da muškarci naizmenično osećaju potrebu za prisnošću i potrebu za slobodom.
Kako muškarca neprimetno navesti na razgovor...
Kada žena želi razgovarati, treba sama početi govoriti, a ne čekati da muškarac počne. Ona mora prva poveriti svoje osećaje, čak i kad zna da muškarac ima malo toga za reči.
Kako mu ona pokazuje da ga ceni zbog toga što ju sluša, on će malo-pomalo imati više toga za reći.

Kad se žena otvara, on se ne oseća pod prisilom i počinje se sam otvarati. Kad se od njega očekuje da govori, u njemu nastaju blokade i žena ga nesvesno odbija svojim ispitivanjem.
Žena treba reči: 'Zaista cenim kad me slušaš, to mi jako puno znači'. Takva zahvalnost podstiče muškarca na to, da sluša još više.

Muškarac takođe oseća prevelik pritisak, ako je postao jedinim izvorom ženine ljubavi i potpore. To ga plaši. Plaši ga ženina zavisnost samo o njemu; to ga guši, obavezuje, oduzima mu slobodu izbora i unapred stvara osećaj krivice.
Ako oseća da je jedini izvor ljubavi i potpore, biće logično, i jedini krivac za sva ženina neispunjena očekivanja.
Upamtiti:
Ako se bojimo pitati iz straha da nam netko kaže NE, ne dajemo mu priliku niti da nam kaže DA.

Muškarci često misle da ženino raspoloženje zavisi od njih. Kad je žena sretna, pripisuju sebi zasluge, a kad je nesretna, smatraju sebe odgovornim za to.

Muškarac često čini grešku i misli da bi žena, kad joj jednom zadovolji sve primarne ljubavne potrebe (brižnost, razumevanje, poštovanje, odanost, potvrđivanje i sigurnost) i kad vidi da se oseća sretnom i sigurnom, od tog trenutka, ona ubuduće trebala znati da je on voli!

Ne, ne sme zaboraviti da joj uveravanjima, uvek iznova, mora pružati sigurnost i pokazivati ljubav.

Duboko, u svakom muškarcu postoji junak – vitez. Više od svega on želi biti uspešan u služenju i zaštiti žene koju voli.

Kad oseća da mu se veruje, on je sposoban doseći taj plemeniti deo svog bića.

Kad oseća da mu se ne veruje, on gubi dio svog poleta i energije i nakon nekog vremena postaje – ravnodušan.
Upozorenje ženama:
Iako muškarac katkad može biti zahvalan na brižnosti i pomoći, PRETERIVANJE u tome, umanjiće njegovo samopouzdanje i ODBITI ga od vas.
Kad se muškarac ne oseća voljenim
Žena čini veliku grešku kada ne priznaje ono što muškarac čini za nju, već se žali zbog onog – što ne čini!
Muškarac tada oseća da ona smatra kako je on dužan baš sve napraviti i da ga ne voli, jer mu nije zahvalna za ono što on za nju čini.
Ne oseća se voljenim:
- kad ga žena želi promeniti, budući da ona nema poverenja
  u njega;
- kad ga ona ne prihvaća onakvim kakav jeste;
- kad ima osećaj da mu se ona ne divi;
- kad oseti da mu ona više ne odobrava njegove
  postupke, jer ima osećaj da više nije dovoljno dobar;
- kad ga ona ne podstiče da nešto učini sam, bez nje.

Tajna davanja snage muškarcu leži u tome, da ga se ni u kojem slučaju ne pokušava promeniti ili poboljšati! Što češće treba tražiti pomoć od muškarca, jer kad žena traži pomoć, muškarcu daje snagu da bude sve ono za što je sposoban!
Kad žena voli muškarca, najčešće greši kad započinje sa pokušajima unapređivanja njihove veze! U tom zanosu, ona muškarca pretvara u cilj svojih poboljšanja. Time misli da su ti pokušaji promene i poboljšanja muškarca – iz ljubavi! Kakvo pogrešno shvaćanje!Muškarac tada oseća da je pod nadzorom, da je predmet manipulacije, da je odbačen i nevoljen.
'Žao mi je'...
Reči: 'žao mi je' za muškarce i žene imaju potpuno različito shvaćanje:

Muškarci te reči teško izgovaraju, jer za njih to znači da su nešto krivi i da se izvinjavaju.
No, za žene, te reči znače: 'stalo mi je do tvojih osećaja' – i tu nema nikakve krivice!

Što muškarac više voli ženu, to mu je potrebnije njeno odobravanje. Odobravanje uvek postoji na početku veze. Ona će reči: 'On je naročit muškarac, nije kao drugi'.
Žene nisu svesne da tokom vremena povlače svoje reči i odobravanja.

Kad muškarcu uskraćuje odobravanje koje je dobijao, nanosi mu izuzetnu bol, ranjava ga.

Kad muškarac pogreši ili zaboravi nešto učiniti, tada je najosetljiviji i potrebna mu je ljubav! Ako mu žena u tom trenutku uskrati davanje, nanosi mu još veću bol, ali toga neće biti ni svesna.

Jedan od načina na koji žena nesvesno izražava neodobravanje jeste pomoću očiju i tona. Pogled i ton mogu muškarcu nanijeti rane, bez obzira na izbor njenih reči, kojima možda i izražava ljubav i razumevanje.
Žene idealiziraju bezuslovnu ljubav...

Žena daje koliko god može i primećuje da je dobila manje, tek kad je prazna i potrošena.
Žene daju nesputano i pretpostavljaju da će i muškarci učiniti isto. No, muškarac u pravilu daje puno – a onda sedne, opušta se i čeka da primi ono što je dao.

Ako žena želi motivisati muškarca da daje više, obzirno i uljudno neka prestane davati!

Treba mu dopustiti da za nju čini male stvari. Zamoliti ga za pomoć u malim stvarima i potom mu za to biti zahvalna.
Muškarac čeka da ga žena zamoli za pomoć, on traži znakove koji će mu reči kada i kakodati više.


Tajna zadovoljavanja muškarca leži u izražavanju ljubavi putem vaših osećaja, a ne nužno putem vaših postupaka.
Traženje i dobijanje...

Želite li dobivati, trebate tražiti.

Muškarci nisu instiktivno motivisani da ponude svoju potporu, njih je to potrebno tražiti, jer misle, ako ju ne tražite, da ste zadovoljni onim što dobijate.

Kad žena sa ljubavlju, strpljivo nastavlja davati, muškarac zaključuje da daje dovoljno, budući da mu ona i dalje daje! Misli kako bi ona, da želi više, prestala davati.

Ženine šanse da dobije njegovu potporu, drastično se smanjuju kada se traženje pretvori u zahtevanje.

TRI KORAKA DA SE DOBIJE VIŠE...

1. KORAK: Tražite ono što već dobijate.
Postanite
svesni onoga što čini za vas i budite na tome
zahvalni. Ne uzimajte ga zdravo za gotovo!
Važno je ne tražiti više od onoga što je
navikao davati, dok mu to ne postane normalno.


Pet saveta: kako tražiti potporu:

1. odabir prikladnog trenutka
2. nezahtevno držanje (traženje nije zahtev)
3. kratkoća (držite se kao da ga nije potrebno uveravati)
4. direktnost
5. koristiti se pravilnim izborom reči (više o tome u nastavku teksta)

Najčešća greška je korištenje reči: 'bi li mogao...' i 'možeš li...' !!!
Treba reči: 'bi li hteo...' ili 'hoćeš li...'.Primer: 'Bi li mogao isprazniti kantu za smeće', je pitanje kojim se dolazi samo do informacije, a 'bi li HTEO isprazniti...' – je direktno traženje onoga što želimo.
Kad pitamo 'bi li mogao', time ga vređamo, jer, naravno da može! Nije reč o tome MOŽE LI, već HOĆE LI.
Nakon što smo ga tako (nesvesno) uvredili, on će reči NE, samo zato što smo ga razljutili. Kad muškarac govori NE, zapravo želi reči: 'Ne sviđa mi se tvoj način na koji me to tražiš.'

Kada pitanje počinje sa: 'Hoćeš li...', to im daje privid izbora i tada žele pomoći, to im je prilika da budu dobri. Kod pitanja 'hoćeš li...' muškarac oseća slobodu da kaže DA ili NE i gotovo uvek želi reči DA.

Dar iz ljubavi predstavlja uslugu. Kad muškarac ima osećaj da vam čini uslugu, on tada daje od srca. Ako ima osećaj da je dužan davati, on zatvara srce, te daje i čini manje.
Muškarac je velikodušniji kad ima osećaj da ne mora davati.

Uvek tražite na taj način, bez dodatnih objašnjenja (ako će mu ona trebati, on će ih zatražiti).
2. KORAK: Tražite više, čak i kad mislite da će vam možda reći NE

Dopustite mu da shvati kako može reči NE i da će svejedno biti voljen.

Zapamtite:
Muškarci su znatno spremniji reći DA, ako imaju slobodu reći NE!

Važno je tražiti i pri tom se držati kao da je u redu to što on kaže NE. Recite mu samo: 'U redu.' Vaš je cilj stvoriti atmosferu sigurnosti u kojoj vas on može odbiti, bez posledica po njega. To koristite samo u situaciji u kojoj je u redu ako kaže NE.

Nikako ne smete u njemu izazvati osećaj krivice.
3. KORAK: Primenjujte samouvereno traženje

Ključni element samoverenog traženja je – čutnja, nakon zatražene potpore.

Dopustite svom partneru da obradi svoj otpor, te pazite da zbog njegovog gunđanja ne pokažete neodobravanje.

Prekinete li tišinu – izgubit ćete moć!

Pustite ga da gunđa i samo slušajte. Prije ili posle, reći će vam DA (ali to će biti njegov izbor). Kad muškarac gunđa, to je dobar znak, jer on pokušava razmotriti vaše traženje, u odnosu na svoje potrebe.

Muškarci su najsretniji kad imaju osećaj da su uspeli u zadovoljavanju osoba do kojih im je stalo!

Dubravka Orehovec

Нема коментара:

Постави коментар