понедељак, 22. јун 2015.


Otkrijte kom elementu pripadate
Grci su prvi predložili postojanje pet osnovnih elemenata. Od njih pet, četiri su fizički elementi  od kojih je svijet napravljen – voda, vatra, vazduh i zemlja. Alhemičari su sa vremenom povezali i četiri trouglasta simbola da predstavljaju ova četiri znaka.
Peti element, koji je poznat po različitim imenima je dosta ređi od ova četiri fizička elementa. Neki ga jednostavno zovu duša ili „peti element“.
U tradicionalnoj zapadnoj okultnoj teoriji ovih pet elemenata je u hijerarhiji.  Duša, vatra, vazduh, voda i zemlja – prvi elementi su više duhovni i savršeni, dok su posljednji više materijalni i bazni. Nekim modernim sistemima kao što je Vika (Wicca, eng.) su svi elementi podjednaki.  Ovo je i značenje četiri elementa  uključujući i peti:
1. Vatra
Vatra se povezuje sa snagom, aktivnosti, životnom voljom i krvi. Vidi se kao i visoko pročišćavajuća i zaštitnički nastrojena. Vatra se tradicionalno vidi kao i duhovnio fizički element zbog svojih muških osobina. Zodijački znakovi koji su povezani sa vatrom su Lav, Ovan i Strijelac. Vladajuća planeta im je Mars, a boja crvena.
2. Vazduh
Otkrijte kojem elementu pripadate
Vazduh je element inteligencije, kreativnosti i početaka. Uglavnom nematerijalan i bez stalnog oblika, vazduh je aktivan, muški element i superiorniji je od više materijalnih elemenata kao što su voda i zemlja. Zodijački znakovi koji su povezani sa vazduhom su Blizanci, Vaga i Vodolija. Vladajuća planeta im je Jupiter, a boja žuta.
3. Voda
Voda je element emocija i nesvjesnog, za razliku od svjesnog intelektualizma vazduha.  Voda je jedan od dva elementa koja su u stanju da komuniciraju sa svim fizičkim čulima. Voda se i dalje smatra manje materijalna (i na taj način superiornija) od zemlje jer ima više kretanja i aktivnosti od Zemlje. Zodijački znakovi koji su povezani sa vodom su Rak, Škorpija i Ribe. Vladajuća planeta im je Venera i Mjesec, a boja plava.
4. Zemlja
Zemlja je element stabilnosti, plodnosti, materijalnosti, potencijala i jačine. Zemlja može da bude element početka i kraja, rođenja i smrti kao što život dolazi iz zemlje, a zatim se vraća nazad u zemlju poslije smrti. Zodijački znakovi koji su povezani sa zemljom su Bik, Djevica i Jarac. Vladajuća planeta im je Saturn, a boja zelena.
5. Duša
Peti element nema ista svojsta kao vatra, voda, zemlja i vazduh, jer nije fizički element. Ne postoji standardni simbol za ovaj element, iako mnogi ga označavaju sa krugom, a ponekad i spiralom.  U mikrokosmosu, duh je most između tijela i duše.

Нема коментара:

Постави коментар