уторак, 23. јун 2015.


 
 Svetosavlje.org :: Biblioteka :: Ћирилица :: Latinica 
 


<< prethodna    sadržaj ]    sledeća >>


SVETI NIKOLAJ ŽIČKI
PRVI ZAKON BOŽIJI




Prva zapovest: Ja sam Gospod Bog tvoj i nemoj imati drugih bogova uza me

Ovo znači:
Jedan je Bog, i nema drugih bogova sem njega jednog. On je Svevišnji, Svemoćni, Svemudri, Svedobri Bog. Od njega dolaze sva stvorenja, njime žive i k njemu se vraćaju. On je sveti, krepki i besmrtni Bog. On je nepokretan, miran, bez početka i bez kraja, bez nužde i bez nedovoljstva. O njemu vise svi bezbrojni svetovi, i svi se okreću oko njega. On počiva u središtu kao nepokretna osovina u točku. Osovina stoji i drži, a točak se okreće. U Bogu je sva moć, i nema moći van Božje. I moć svetlosti, i vode i vazduha, i kamena, jeste Božja moć. Moć, kojom mrav mili, i riba pliva, i tica leti, jeste Božja moć. Moć semena da raste, i trave da diše, i čoveka da živi, jeste Božja moć. Čak i moć đavola pozajmljena je od Boga, pozajmljena i na zlo upotrebljena, kao što lud može da pozajmi ognja u kovača da se ogreje, pa saspe oganj sebi u nedra. Sva moć je svojina Božja, i sva stvorenja pozajmljuju svoju moć od Boga. Bog svakome pozajmljuje koliko hoće i uzima natrag kada hoće. Zato kad tražiš moći, traži je samo od Boga, jer Bog je izvor žive i strašne moći, i van toga izvora drugih nema. Ovako se moli Bogu:
- Bože Gospode, nepresušni i jedini izvore moći, obdari mene slaboga sa više moći, da bih ti više mogao služiti. I daj mi mudrosti, Bože, da danu moć ne upotrebim na zlo no na dobro svoje i svojih bližnjih, a na veliku slavu tvoju. Amin.
Pa onda, u Bogu je sva mudrost, i nema mudrosti niti ima znanja i najmanjega van Boga. Svakoj stvorenoj stvari Bog je pozajmio nešto od svoje mudrosti. Zato ne misli, brate, da je Bog dao mudrost samo čoveku, jer ćeš pogrešiti. Mudrosti ima i vo i konj, i pčela i muva, i lasta i roda, i drvo i kamen, i voda i vazduh, i. vatra i vetar. U svemu ima Božje mudrosti, i ništa ne bi moglo postojati bez imalo mudrosti. Po mudrosti Božjoj vo se pari u određeno vreme, i konj nasluti opasnost, i pčela pravi saće, i muva predoseća kišu, i lasta plete gnezdo, i roda zna za svoj porod, i drvo ume da raste, i kamen ume da ćuti i kristališe se, i voda zna da teče niz brdo i da leti u oblacima, i vatra da gori i svetli i da spava zaključana u svaku stvar, i vetar zna da hodi svojim određenim putevima i donosi čistoću nečistoći i zdravlje bolesti, i etar zna sve što postoji izmeću zvezda i na zvezdama. Zaista, niko nema svoje sopstvene mudrosti, koju je on stvorio ili rodio iz sebe, nego sva mudrost izvire iz jednog Jedinog izvora svukolike mudrosti. A taj izvor je u Bogu. Zato kad tražiš mudrosti, traži je samo u Bogu, jer Bog je izvor žive i strašne mudrosti, i van toga izvora drugih nema. Ovako se, dakle, moli Bogu:
- Svemudri, Sveznajući Gospode Bože, obdari mene malomudrog sa više žive mudrosti tvoje, da bih ti više umeo služiti. I rukovodi me, Gospode, da dato mi znanje ne upotrbim na zlo, kao Satana, no na dobro svoje i svojih bližnjih, a na veliku slavu tvoju. Amin.
Pa onda, u Bogu je sva dobrota. Zato i Hristos veli, da niko nije dobar osim jedino Bog. Njegova dobrota uključuje njegovu milost, trpljivost i opraštanje prema grešnicima. Svoju dobrotu Bog je pozajmio svakom svom stvorenju. Zato u svakom Božjem stvorenju ima i Božje dobrote. Čak i u đavolu ima Božje dobrote, po kojoj ćavo želi sebi dobra a ne zla, no po gluposti svojoj misli, da će zlom doći do dobra, to jest da će čineći zlo svima Božjim stvorenjima, učiniti sebi dobro. O, koliko je dobrote Božje u svakom Božjem stvorenju! U kamenu, u biljci, u životinji, u ognju, u vodi, u vazduhu, u etru! Sva ta dobrota pozajmljena je od Boga, nepresušnog i bezdanog i strašnog izvora svukolike dobrote. Zato, kad želiš više dobrote, ne išti je nigde do u Boga. Jer samo je Bog ima i na pretek. Ovako se, dakle, moli: - Svedobri, Svemilostivi, Svetrpeljivi Bože, obdari mene zloga sa više tvoje dobrote, da bih se od tvoje dobrote zaradovao i zasjao, te da bih ti više i bolje mogao služiti. Povedi me i održi, Gospode, da dobrotu svoju ne bih na zlo uputio, kao Satana, no na sreću i radost i obasjanje svoje i svih bića tvojih, s kojima u susedstvu živim.
I tako Bog je beskonačna Moć, beskonačna Mudrost, beskonačna Dobrota. Moć. Mudrost i Dobrota - Otac, Sin i Duh Sveti, tri lica nerazdeljivo i večito sjedinjena. Po obrazu i podobiju ovoga svetoga trojedinstva stvoreno je sve što je stvoreno, i živi sve što živi, i postoji sve što postoji. Ko odrekne jedno od ovoga troga, taj se survava u pakao stradanja i užasa, i upisuje u vojsku Sataninu. Ko odrekne - ili kome se odrekne - Otac, taj postaje bogalj sa samim Sinom i Duhom. Ko odrekne - ili kome se odrekne - Sin, taj postaje bogalj sa samim Ocem i Duhom. Ko odrekne - ili kome se odrekne Duh, taj postaje bogalj sa samim Ocem i Sinom. Ko odrekne - ili kome se odrekne - dvoje od troga, taj postaje dvostruki bogalj. A ko odrekne - ili kome se odrekne - sve troje, taj se briše iz postojećih bića i izravnava se se onim što nikad nije ni postojalo. Zato i vapije car David: bezumnik reče u srcu svome: nema Boga! A strašnije je, braćo, odreći se Duha Svetog nego li Oca i Sina. Jer oprostiti se može čoveku i nemanje moći i nemanje mudrosti, no nemanje dobrote nikada se ne može oprostiti, ni ovoga ni onoga sveta.
I nemoj imati drugih bogova osim mene, zapoveda Gospod.
Našta će ti drugi bogovi, ako imaš Gospoda Boga Savaota? Čim imaš dva boga, znaj, jedan od njih je đavo. A ti ne možeš služiti i Bogu i đavolu, kao što ne može jedan vo orati dve njive u isto vreme, i kao što ne može Jedna sveća svetleti u dve kuće u isto vreme. Ne trebaju volu dva domaćina, jer će ga rastrzati; niti gori trebaju dva sunca; jer će je sagoreti; niti mravu trebaju dve kapi vode, jer će ga utopiti; niti detetu trebaju dve majke, jer neće imati nijedne. Ne trebaju ni tebi dva boga, jer nećeš biti bogatiji no siromašniji. I ne trebaju ti tri boga, jer nećeš biti sigurniji no nesigurniji. I ne trebaju ti četiri boga, jer nećeš biti hrabriji no plašljiviji. I ne treba ti stotinu bogova, jer nećeš biti veseliji no žalosniji. Jer što više bogova, sve slabiji bogovi i sve tanje sveće. I ako imaš bogova koliko i ljudi, bogovi tvoji biće slabiji od ljudi. I ako ih imaš koliko mravi, bogovi tvoji biće slabi kao i mravi. Zaista, toliki i takvi bogovi ne bi bili nizašto do za metlu da se odgrnu s praga doma tvoga. A ti ostaj sam sa tvojim jednim Gospodom Savaotom, u koga je sva moć, sva mudrost i sva dobrota, nepodeljena, neiscrpna, beskonačna. Njega jedinog poštuj, njemu se klanjaj i njega se boj. A kad mu se moliš, moli mu se ovako:
- Gospode Bože, ti možeš imati bezbrojno mnogo stvorenja, no stvorenja tvoja ne mogu imati više od tebe jedinoga Boga svoga. Razagnaj, Bože dragi, sve moje ružne misli i snove o drugim bogovima kao što snažan vetar razgoni otrovni roj muva. Očisti moju dušu, osvetli je, raširi je, Bože, i nastani se ti jedini u njoj kao car u svojoj palati. To će mene podići, osnažiti, uljuditi, popraviti i osvežiti. Slava ti i hvala, jedini istiniti Bože, koji se uzdižeš nad svima lažnim božanstvima kao visoka gora nad senkama u bari. Amin.


<< prethodna    sadržaj ]    sledeća >>

Нема коментара:

Постави коментар