субота, 6. јун 2015.




Upisao: wendy.tanja
Kategorija: Duhovne teme

BOGATAŠ (Bhaerava Kaala)

 
I gle, jedan mu pristupi i reče: učitelju, kakvo dobro da učinim da imam život vječni? A on mu reče: što me pitaš za dobro? Jedan (Bog) je dobar; ako pak hoćeš da uđeš u život, drži zapovijesti.
Reče mu: koje?
A Isus reče: 'Ne ubij, ne čini preljube, ne kradi, ne svjedoči lažno, poštuj oca i majku, i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe'
Reče mu mladić: sve sam to držao; šta mi još nedostaje?
Reče mu Isus: ako želiš da budeš savršen, idi, prodaj svoje imanje i daj siromašnima, i imati ćeš blago na nebu, i hajde za mnom. A mladić čuvši ovu riječ ode ožalošćen; jer je imao mnoga imanja (bješe vrlo bogat). 
A Isus reče svojim učenicima: zaista vam kažem da će bogataš teško ući u carstvo nebesko. I opet vam kažem, lakše je kamili da prođe kroz iglene uši, nego da bogataš uđe u carstvo Božje." - Matej, 19:16-24.
"I kad izađe na put, pritrča neko, i kleknuvši na koljena pred Njim pitaše Ga: Učitelju blagi! Šta mi treba činiti da dobijem život vječni?
A Isus reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; ne čini nepravde nikome; poštuj oca svog i mater.
A on odgovarajući reče Mu: Učitelju! Sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A Isus pogledavši na nj, omile mu, i reče mu: Još ti jedno nedostaje: idi prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imati ćeš blago na nebu; i dođi, te hajde za mnom uzevši krst.
I pogledavši Isus reče učenicima svojim: Kako je teško bogatima ući u carstvo nebesko!
A učenici se uplašiše od riječi Njegovih. A Isus opet odgovarajući reče im: Djeco! Kako je teško onima koji se uzdaju u svoje bogatstvo ući u carstvo Božje! Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božje." - Marko 19:16-25.

Svaki spis ima svoje tajne u koje se ne može proniknuti sve dok ne postoji Razumijevanje Jezika kojim on govori. U Učenju, jezik je taj koji prenosi Učenje i daje mogućnost da se ono razumije na drugačiji način od jezika Džungle. Jezik Džungle je"pobrkani jezik" koji se spominje u Bibliji. Pobrkani Jezik ne označava strane jezike ili mnoštvo različitih jezika već označava nemoć razumijevanja jezika koji svako razumije na svom materinjem jeziku. Onaj koji razumije svoj jezik razumjeti će svaki jezik bilo kojeg Učenja.
Govori se da Biblija ima tajni kod. Istražuju se brojčani kodovi, istražuju se parabole na neke specifične načine dok Tajna leži sklupčana ispod nogu onih koji istražuju. Ona je vidljiva ali samo kada čovjek ima Oči. "Oči" u Bibliji označavaju Svjesnost, Svijest. "Uši" označavaju očišćenu Emociju. Kada čovjek ima Oči i Uši tada on Vidi i Čuje. Tada zna Tajnu "koda" kojim Biblija govori. Mnogi su uvjereni kako je Biblija izmijenjena i to je istina. Ali ona ne mora biti namjerno izmijenjena već se mijenja pogrešnim razumijevanjem jezika prilikom prijevoda.
U ovoj paraboli koja je poznata svima pojavljuje se niz riječi koje su određeni Simboli. Spis kao Biblija, Kuran, Bhagavad Gita koriste specifične jezike i forme u vidu Simbola i Parabole, Priče. Postavljaju ih u stvarne događaje sa ciljem prijenosa Učenja. Taj prijenos nije moguć ukoliko onaj koji prevodi ne poznaje rječnik i Jezik Simbola i smisao Parabola. To je ono što je dovelo Bibliju do nerazumijevanja u današnjem vremenu. No, ona NIKADA nije bila razumljiva izvan određenog kruga ljudi koji su poznavali Jezik. Jezik u javnosti nikada nije dat. Tek danas on izlazi iz skrivenih krugova Ezoteričnih Kršćanskih Učenja i daje se ponovo ograničenom broju ljudi. Postoje jasni razlozi zbog čega je to tako. No, o tome ću pisati drugom prilikom u nekim drugim tekstovima.
"Život Vječni" je život ili preživljavanje Duše po Kršćanstvu. Duša ne može da preživi jer čovjek treba da stekne Dušu kako bi ona mogla da preživi. To je jedno malo drugačije tumačenje od Istočnjačkih Učenja. No, ne postoji sukob sa tim jer svako od tih Učenja govori istu stvar ali svojim Jezikom. Život Vječni je Život na Nebu. No, "nebo" ne označava imaginarni Raj, većVišu Razinu postojanja. Razine iznad nas. Da bi čovjek preživio Smrt tijela on mora da Kristalizira Dušu. Lično, meni je zanimljiva riječ "kristalizacija". U Kršćanstvu to bi značilo "biti nalik Kristu""Krist" je Stanje Svijesti, Istinska Priroda.Kristalizacija Svijesti je u stvari izgrađivanje Duše. Duša postoji i svatko tko je inkarniran ima Dušu, ali ona nije do kraja izgrađena i ne može da preživi na višim svjetovima jer Supstanca koja ju gradi nije skupljena u dovoljnoj mjeri. Da bi se skupila ta Supstanca čovjek mora da prođe niz trenja iz kojih će skupiti Supstancu s kojom će izgraditi Dušu. Ovdje više nije bitna tehnika, mantra, molitva, već ono što se s tim događa, Supstanca koja se skuplja pomoću toga.
"Bditi" simbol koji nije u ovoj paraboli označava Svjedočenje sebe. "Sebe" je upravo Bogataš. Vaša Ličnost, Osobnost, Ego to je Bogataš iz ove Parabole. Ona ne može ući u Kraljevstvo Nebesko. "Kraljevstvo Nebesko" nije ni raj ni neki zamišljeni svijet. Ono je Viša Svjesnost Čovjeka. To je njegova krajnja Mogućnost kada stekne Dušu. Naravno, pod ovim izrazom možemo podrazumijevati i Život na višim Razinama iznad Zemaljske u kojima ne vladaju Sile koje vladaju Čovjekom, jer "isti je broj zvijeri i čovjeka" - tj. istina je struktura sila i zakona koji se nazivaju "zvijeri" kao i ličnosti čovjeka. Ličnost ne može preživjeti Smrt tijela. Ono što preživljava je stečena Duša a ukoliko je kristalizirana ona ide dalje na Više razine Svijesti i manifestacije.
Isus mu ovdje daje pravila koja imaju točno svoje tumačenje i iako su poprilično poznata postoje nizovi tumačenja koja su dublja od onih u javnosti. Sada ih neću tumačiti ali ću se kasnije vratiti na "10 Božjih Zapovijesti" i protumačiti ih sa druge razine tumačenja.
On ponavlja Zapovijesti čovjeku te od njega traži da ih slijedi i upravo čovjek govori da je on slijedio te Zapovijesti i da je spreman za dalje. Ali nije ON slijedio Zapovijesti, slijedila je njegova Ličnost, Osobnost. Osobnost je ta koja je bila "vjernik", koja je bila "duhovna" ne ono što je trebalo da bude Duhovno ili Vjernik. Umjesto da je Duša dobila hranu za sebe putem slijeđenja pravila i življenja sa njima te se kroz njih kristalizirala to je preuzela Osobnost. Ona je tim pravilima Okoštala i ne može da se dalje razvija. Ali je spriječila mogućnost razvoja Svijesti i Duše.
No, u daljnjem dijelu Isus mu govori način kako da se riječi Osobnosti i da "da caru carevo a Bogu Božje". On mu govori:"Još ti jedno nedostaje: idi prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imati ćeš blago na nebu; i dođi, te hajde za mnom uzevši krst."
Vidimo da je taj čovjek imao mogućnost i da je preostalo da njegova Osobnost Umre. Jer "prvo moraš da se probudiš, pa da umreš kako bi mogao da uskrsneš". Uskrsnuće ili Vječni Život nije moguć ukoliko čovjek nije umro kao Osobnost a prije toga se Probudio u odnosu na svoju Osobnost i uvidio laž onog u što je vjerovao cijeli život, u što ga je "đavo je uvjerio svijet da on ne postoji". Osobnost je "Legija" koju čini "mnoštvo""Mnoštvo" su sve ljudske osobine koje čine Osobnost, svaki dio tih Osobina - navike, različite i kontradiktorne volje, strahovi, itd. - i ta Osobnost je "Legija".
No, da se vratim paraboli.
Odbacivši sve što ima, a čovjek ima samo svoju Osobnost, nikakvo drugo blago on nema, ali ni to nije njegovo ako ćemo pravo. "Siromasi" ili "Siromah" je Svijest u pozadini Osobnosti. Ono što može da Živi Vječni Život, vaša Duša - nije do kraja precizno ali za sada nam to nije bitno. Dio koji stoji iza Osobnosti je "Siromah". "Siromašni će naslijediti zemlju".
Prodati "sve što imaš" znači odbaciti Osobnost i ne hraniti je uspjesima ili zemaljskim željama. Već je koristi na način da ona postane Hrana za Svijest koja se razvija, za Dušu. "Blago na Nebu" je upravo Vječni Život, ali to nije do kraja precizno."Blago" je Svijest koju će čovjek steći Radom na Sebi i koja može ući u "Carstvo Nebesko". "Carstvo Nebesko" je u drugim razinama tumačenja Svjesni Krug Čovječanstva.
"Krst" je poseban simbol koji sada neću tumačiti jer ću se kasnije na njega vratiti. Napomenuti ću samo da je Krist ili Križ Simbol Vječnosti i Vremena, Svijesti i Uma.
"Uzdati se u svoje bogatstvo" znači uzdati se u svoje Umno znanje, na stečene sposobnosti uma, Osobnosti. Osobnost mora umrijeti a prije toga čovjek se mora razbuditi u odnosu na nju da bi mogao da Uskrsne. Ukoliko se desi bilo koja kombinacija od ove izrečene čovjek se vraća nazad na zemlju i Rad započinje iz početka.
Ovo je jedna divna Parabola o imitaciji duhovnosti, religioznosti, Rada. Ona govori jako puno o tome šta čovjek treba da učini i šta je on u stvari a šta je ono na što misli da jeste. Osobnost je ona koja se mora rastočiti Unutarnjim Radom na Sebi. Ona mora biti transformirana, ona mora Umrijeti kako bi se Oslobodila Svijest ili Duša, kako bi se Duša do kraja Kristalizirala. Čovjek nije gotov, svršen "proizvod". On je Mogućnost. On je dobio sve što mu treba za Unutarnji Razvoj i Rast ali nije, najčešće, otvoren za to. Ili su pogrešni dijelovi njega otvoreni za Učenje. Ti pogrešni dijelovi njega je upravo njegova Osobnost.
Više o nekim Parabolama možete naći u knjizi Morisa Nikola: Novi Čovjek. Preporučujem.

http://allchemy.net/esencija-stvarnosti/komentari-na-sv-spise-i-ucenja/120-bogatas


Нема коментара:

Постави коментар