понедељак, 22. јун 2015.


Umeće mira počinje s vama. Svako ima duh koji se može usavršiti, telo što se na neki način može uvežbati, pogodan put koji treba slediti.
. . .
Jedini razlog zbog kojeg ste ovde jeste da spoznate svoju unutrašnju božanstvenost i da ostvarite svoje unutrašnje prosvetljenje. Negujte mir u svom životu i zatim primenite to umeće u kontaktu sa svima koje srećete.
. . .
Čoveku ne trebaju zgrade, novac, moć, niti status da bi se bavio umećem mira. Nebo je upravo tu gde stojite i to je mesto gde treba vežbati.
. . .
Umeće mira je lek za bolestan svet. U svetu postoje zlo i nered jer su ljudi zaboravili da sve potiče iz jednog izvora. Vratite se tom izvoru i ostavite iza sebe sve samožive misli, sitne želje i bes. Oni koje ništa ne poseduje, poseduju sve.
. . .
Umeće mira deluje svugde na zemlji, u opsegu koji se kreće od ogromnog svemira pa sve do najsitnijih biljaka i životinja. Životna sila prožima sve i njena snaga nema granica. Umeće mira nam omogućava da spoznamo tu izuzetnu zalihu univerzalne energije i da iz nje crpemo.
. . .
Život je rast. Ako prestanemo da rastemo, fizički i duhovno, mi kao da smo mrtvi. Umeće mira je proslavljanje veze između neba, zemlje i ljudskog roda. To umeće predstavlja sve ono što je istinito, dobro i lepo.
. . .
Povremeno treba da se povučete u neprohodne planine i skrivene doline da biste obnovili svoju vezu sa izvorom života. Udahnite i dopustite sebi da uzletite do kraja univerzuma; izdahnite i ponovo vratite kosmos unutra. Zatim udahnite svu plodnost i treperavost zemlje. Na kraju, pomešajte dah neba i dah zemlje sa svojim dahom i postanite sam dah života.
. . .
Svi principi neba i zemlje žive u vama. Sam život je istina i to se nikada neće promeniti. Sve na nebu i na zemlji diše. Dah je nit koja povezuje sve što postoji.
. . .
Posmatrajte oseku i plimu. Kada talasi stignu do obale i udare o nju, oni se uzdižu i padaju stvarajući pri tom zvuk. Vaš dah treba da sledi isti obrazac, upijajući čitav univerzum u stomak sa svakim udahom. Znajte da svi mi imamo pristup do četiri blaga: do energije sunca i meseca, do daha neba, daha zemlje i do oseke i plime.
. . .
Oni koji se bave umećem mira moraju da štite područje majke prirode, božanski odraz stvaranja, i da ga održavaju lepim i svežim.
. . .
Razmišljajte o principima ovoga sveta, slušajte reči mudrih i prihvatite kao svoje sve ono što je dobro. Polazeći od tog stava, otvorite svoja vrata istini. Obratite pažnju na istinu koja je upravo pred vama. Proučavajte kako voda u potoku teče dolinom, između stena, glatko i slobodno. Takođe učite iz svetih knjiga i od mudrih ljudi. Sve - čak i planine, reke, bilje i drveće - treba da bude vaš učitelj.
. . .
Stvorite iznova svaki dan odevajući se nebom i zemljom, kupajući se u mudrosti i ljubavi i postavljajući sebe u srce majke Prirode.
. . .
Ne propustite da učite od čistog glasa planinskog potoka koji večno teče raspršujući se o stene.
. . .
Proučavajte učenje bora, bambusa i šljivinog cveta. Bor je zimzelen, čvrsto ukorenjen i dostojanstven. Bambus je snažan, savitljiv, nesalomiv. Šljivin cvet je čvrst, mirisan i ljubak.
. . .
Neka vaš um uvek bude svetao i jasan kao prostrano nebo, kao veliki okean i kao najviši vrh; neka bude prazan, tako da u njemu ne bude nikakvih misli. Neka vaše telo uvek bude ispunjeno svetlošću i toplotom. Ispunite sebe snagom mudrosti i prosvetljenja.
. . .
Umeće mira zasniva se na četiri velike vrline: hrabrosti, mudrosti, ljubavi i prijateljstvu, koje simbolizuju vatra, nebo, zemlja i voda.
. . .
Sav život je izraz duha, izraz ljubavi. A umeće mira je najčistiji oblik tog principa. Ratnikov zadatak je da prekine sve sukobe i borbu.
. . .
Odanost i posvećenost vode hrabrosti. Hrabrost vodi duhu samožrtvovanja. Duh samožrtvovanja stvara veru u moć ljubavi.
. . .
Najsavršeniji poduhvati odraz su obrazaca koji se nalaze u prirodi.
. . .
Trudite se da uvek budete u prisnoj vezi sa nebom i sa zemljom; tada će vam se svet prikazati u svom pravom svetlu. Samoobmana će nestati i vi ćete moći da se stopite sa svakim napadom.
. . .
Nemojte ovaj svet posmatrati očima punim straha i prezira. Hrabro se suočite sa svim onim što bogovi ponude.
. . .
Svaki dan ljudskog života sadrži radost i bes, bol i zadovoljstvo, tamu i svetlost, rast i propadanje. Svaki tren izgraviran je po veličanstvenoj zamisli prirode - ne pokušavajte da poreknete kosmički poredak stvari niti da mu se suprotstavite.
. . .
Božansko ne voli da bude zatvoreno u zgradu. Božansko voli da bude napolju, na otvorenom. Ono je baš ovde, upravo u ovom telu. Svako od nas je minijaturni univerzum, živi oltar.
. . .
Umeće mira je oblik molitve koji stvara svetlost i toplotu. Zaboravite na svoje malo ja, ne budite vezani za predmete i zračićete svetlost i toplinu. Svetlost je mudrost; toplina je saosećajnost.
. . .
Oslonite se na mir da biste aktivirali svoje mnogostruke moći; umirite svoju okolinu i stvorite divan svet.”
*
Morihei Ueshiba: Umeće mira

Нема коментара:

Постави коментар