уторак, 28. октобар 2014.

Aromaterapija u borbi s virusima i bakterijama

Neka eterična ulja posjeduju snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje – koja su eterična ulja i na što treba pripaziti prilikom njihova korištenja?
Objavljeno: 20.02.2013.


Ulaskom francuske škole aromaterapije u Hrvatsku, posljednjih se godina na aromaterapiju prestaje gledati samo kao na alternativnu metodu poboljšanja općeg, psihičkog ili duhovnog stanja rezerviranu za masažne salone i wellness industriju. Sve se češće aromaterapija smatra vrlo ozbiljnom i djelotvornom metodom prirodnog iscjeljivanja- usko povezanom i izniklom iz fitoterapijskih skuta.

Aromaterapija je, prema shvaćanju fitoterapeuta školovanih po francuskim principima, kći fitoterapije koja pak predstavlja liječenje biljkama, dijelovima biljaka i njihovim iscrpinama. Kako se u fitoterapiji biljka rijetko koristi u svom svježem obliku, onako kako je pronađena u prirodi, iz razloga što su svježe biljke vrlo osjetljive, sklone fermentaciji i procesima truljenja- cijela biljka ili njen dio mora se preraditi za daljnje korištenje.
Tako procesima sušenja, destilacije, usitnjavanja, ekstrakcije različitim otapalima, fermentacijom, pročišćavanjem i ukoncentriravanjem iz biljne droge nastaju različiti biljni pripravci. U biljne pripravke spadaju eterična ulja, usitnjene ili praškaste biljne tvari, tinkture, ekstrakti, istisnuti sokovi i prerađene izlučevine biljaka.

 

Aromaterapija je prema ovim definicijama, značajna grana fitoterapije koja u svrhu poboljšanja čovjekova zdravlja koristi biljne iscrpine- eterična ili esencijalna ulja. Eterična ulja su hlapive, koncentrirane smjese kemijskih spojeva dobivene parnom destilacijom, vakuum destilacijom ili tiještenjem biljaka i njihovih dijelova.
Eterična ulja nisu „samo“ mirisi - ona imaju svoje aktivne tvari, indikacije, kontraindikacije i nuspojave tako da je potreban oprez pri njihovu korištenju. Pri kupnji valja pripaziti na kvalitetu ulja i raspitati se koja su to eterična ulja na tržištu aromaterapijske kvalitete. Tek kada su kriteriji kvalitete zadovoljeni, aromaterapiju možemo početi smatrati jednom od metoda prirodnog iscjeljivanja, izuzetno djelotvornog upravo- u svijetu mikroorganizama.
Povijest ljudske borbe protiv mikroorganizama pomoću eteričnih ulja seže u najstarije civilizacije. Egipćani su koristili eterično ulje cedra u procesu balzamiranja čak prije četiri tisuće godina. Osim cedra učestalo koriste sandal, miru, bušin, tamjan i čempres u svetim obredima te u svrhu dezinfekcije prostora- “kako bi zrak postao čist”. Poznato je da su za vrijeme zaraze kugom u srednjem vijeku ljudi raskuživali prostor i štitili se od zaraze paljenjem ružmarinovih grančica.


U novijoj povijesti, nakon drugog svjetskog rata, Dr. Valnet (1920- 1995), jedan od utemeljitelja francuske aromaterapije u prošlom stoljeću surađuje s brojnim znanstvenicima istražujući efekte aromaterapije na bakterije i viruse. Tijekom drugog svjetskog rata, kao vojni liječnik, zaslužan je za spašavanje života mnogih francuskih vojnika, koji bi, u suprotnom, zbog učestalih infekcija bakterijama i nedostatka antibiotika, izgubili svoj život.
Dr. Valnet je tretirao vojnike mješavinama esencijalnih ulja i za to zaslužio najviša francuska vojna i državna priznanja. Sredinom prošlog stoljeća, u suradnji s Farmaceutskim fakultetom, primijećeno je da raspršena mješavina eteričnih ulja kore cimeta, klinčićevca, prave lavande, paprene metvice, bijelog bora, ružmarina kamfora i timijana timola - uništava sve bakterije i plijesni u zraku u roku od tridesetak minuta. U novije vrijeme imamo antibiograme i klinička ispitivanja koji dokazuju snažno antibakterijsko djelovanje određenih eteričnih ulja.

Antibakterijsko djelovanje
Kemijski spojevi prisutni u eteričnim uljima, s izraženim antibakterijskim djelovanjem, spadaju u skupinu fenola i alkohola, s tim da upravo fenolni spojevi pokazuju djelovanje na velik broj gram pozitivnih i gram negativnih bakterija. Od alkohola, na bakterije najpotentnije djeluju geraniol i linalol (sadrže ih timijani kemotip geraniol i linalol Thymus vulgaris kemotip linalol i geraniol), a tek potom α- terpineol, terpineol - 4 ( sadrži ih eterično ulje čajevca Melaleuca alternifolia) i tujenol - 4 (sadrži ga timijan kemotip tujenol - 4 Thymus vulgaris kemotip tujenol - 4).

Snažno antibakterijsko djelovanje fenolnih eteričnih ulja, iako vrlo djelotvorno, rezervirano je za profesionalce i ne preporučuje se početnicima u aromaterapiji stoga što se radi o eteričnim uljima vrlo snažnog djelovanja koja treba ispravno dozirati i koja mogu djelovati nadražujuće na kožu i sluznicu.

Primorski vrisak (Satureja montana)

Timol, karvakrol i eugenol- kemijski su spojevi, fenoli, koje u višim koncentracijama nalazimo u esencijalnim uljima u rodu timijana (Thymus vulgaris kemotip timol i karvakrol), rodu origanum (Origanum vulgare, Origanum compactum Origanum heracloticum ), primorskom vrisku (Satureja montana), listu i pupoljku klinčićevca (Syzygium aromaticum) te listu i kori cimetovca (Cinnamomum verum). Pokazuju snažno antibakterijsko djelovanje, čak i na zlatni stafilokok (Staphilococcus aureus) koji vrlo brzo postane rezistentan na klasične antibiotske tretmane.

Origano (Origanum sp.)

Na tržištu su se, u posljednje vrijeme, pojavile kapsule sa eteričnim uljima antibakterijskog djelovanja (origano) koje su u prodaji kao dodaci prehrani, a vrlo uspješno djeluju na velik broj akutnih i kroničnih bakterijskih infekcija- sinusitisa, kroničnih bronhitisa, učestalih streptokoknih infekcija, akni itd.


Antivirusno djelovanje
Osim antibakterijskog djelovanja, kod eteričnih ulja primijećeno je i antivirusno djelovanje. Virusi su mikroorganizmi koji se teško liječe klasičnim lijekovima (antiviroticima), međutim, pokazali su određenu osjetljivost na eterična ulja i to upravo ona s visokim postotkom kemijskih spojeva oksida i alkohola. Oksid cineol i monoterpenski alkoholi djelotvorni su kod velikog broja respiratornih, probavnih i vaginalnih virusnih infekcija što zbog direktnog antivirusnog djelovanja, a što zbog svojstva imunomodulacije i podizanja imuniteta.

Već pri pojavi prvih simptoma virusne infekcije korisno je reagirati mješavinom antivirusnih i protuupalnih eteričnih ulja. Eterična ulja aromaterapijske kvalitete odličan su izbor za tretiranje virusnih infekcija jer vrlo brzo prodiru do ciljnog organa i u cirkulaciju.
Od eteričnih ulja koje imaju antivirusno djelovanje spomenut ćemo ravensaru (Cinnamomum camphora kemotip cineol) i čajevac (Maleleuca alternifolia), ružino drvo (Aniba rosaeodora), eukaliptus globulus (Eucaliptus globulus), eukaliptus radiata (Eucaliptus radiata) i eukaliptus polibrakteja kemotip kripton (Eucalyptus polybractea), niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia kemotip cineol) i saro (Cinnamosma fragrans). Antivirusno djelovanje pokazuje i list cimetovca.


Ravensara  je eterično ulje broj jedan kada je riječ o virusnim infekcijama i trebala bi postati sastavnim dijelom svake kućne ljekarne. Jedno je od rijetkih eteričnih ulja koja se smiju nanositi u visokim koncentracijama na kožu bez izazivanja iritacije, za razliku od prethodno spomenutih fenolnih ulja koja se upotrebljavaju kao prirodni antibiotici.Ž

Ravensara se koristi samostalno ili kao sastavni dio antivirusnih uljnih mješavina, u inhalacijama, kupkama, a može se pronaći i u sastavu vaginaleta za liječenje HPV virusa te u kapsulama za oralnu uporabu.

Cinnamomum camphora kemotip cineol, ravensara, eterično je ulje dobiveno destilacijom biljke iz porodice lovora (Lauraceae) koja je prošla dalek put od Azije do Madagaskara kako bi mogla postati jedno od eteričnih ulja za uporabu, ne samo kod odraslih, nego i kod djece kod koje se primjenjuje u nešto nižim koncentracijama ( do 20% maksimalno).

Naime, azijski kamforovci daju eterična ulja bogata kamforom (azijski kamforovac, eterično je ulje s potentnim analgetskim djelovanjem) ili linalolom (Ho ulje s vrlo visokim postotkom linalola koje primjenu nalazi u regenerativnoj kozmetici i kod respiratornih infekcija) dok je kod vrste posađene na Madagaskaru - zbog klime, tla ili nečeg trećeg došlo do promjene u sastavu eteričnog ulja tako da madagaskarski kamforovac- ravensara- sadrži veliku količinu oksida 1,8 cineola i slobodno se primjenjuje kod djece.


Ravensara  (Cinnamomum camphora)

Dakle, kada tražite ravensaru - dva su ključnu podatka na bočici zbog kojih ćete biti sigurni da ste kupili baš ono što ste naumili - jedan je Madagaskar, a drugi kemotip 1,8 cineol.

Ravensara sadrži preko 50% terpenskog oksida 1,8 cineola, monoterpene i monoterpenske alkohole alfa- terpineol i terpinen-4-ol i zbog takvog je sastava i potpunog odsustva kemijskih spojeva koji bi se mogli smatrati opasnima za primjenu (fenola, ketona, aldehida) prilagođena i za korištenje i u odrasloj i u dječjoj dobi.

Djeluje kod respiratornih infekcija uzrokovanih virusima, ublažava simptome kašlja i začepljenog nosa, djeluje na prehlade i hunjavice, na probavne infekcija uzrokovanih virusima, prvi je izbor kod gripe, herpesa i mononukleoze. Ravensara podiže imunitet pa se kroz dulje vrijeme može koristiti i kao preventiva virusnih infekcija i kao prirodno sredstvo za podizanje imuniteta.



Uljna mješavina za tretiranje početnih simptoma virusne infekcije
Receptura

eterično ulje ravensare kemotip cineol 7% 140 kapi
eterično ulje eukaliptus radiata 4% 80 kapi
eterično ulje niauli kemotip cineol 4% 80 kapi

Nakapati u 100 ml nekog baznog, brzoupijajućeg ulja ( makadamija, lješnjak). Deset do petnaest kapi ove mješavine lagano umasirati u gornji dio leđa i prsa pet puta dnevno. Ova mješavina djeluje antivirusno i ublažava simptome gripe i bilo koje druge virusne respiratorne infekcije.

Na samom početku virusnog infekta može se koristiti do pet puta dnevno, ali maksimalno nekoliko dana, nakon čega se nanosi dva do tri puta dnevno idućih tjedan dana. Ova mješavina nije prilagođena djeci, trudnicama i kroničnim bolesnicima.

*Savjeti su prilagođeni odraslim osobama i ne odnose se na djecu, trudnice, teške kronične bolesnike i osobe koje boluju od autoimunih bolesti i nisu zamjena za odlazak liječniku.

 
 
 

Napisala:  Andrea Šitum, urednica portala Naturala.hr,
fitoaromaterapeutkinja

Нема коментара:

Постави коментар