уторак, 28. октобар 2014.

ПРОБУДИТЕ СЕ! 2006-06

Срећни људи у рају

Мир на земљи — коначно!

НЕКИ верују да се политички и религиозни проблеми могу решити само путем насиља — да се непожељна власт може елиминисати једино насилним путем. Осим тога, неке владе користе терор да би одржавале ред и контролисале своје грађане. Али, ако је тероризам заиста ефикасно средство за владање и спровођење друштвених реформи, требало би да обезбеди мир, напредак и стабилност. Након извесног времена, требало би да се насиље и страх стишају. Да ли се то заиста дешава?
Чињеница је да тероризам разара поштовање према животу и доводи до крвопролића и окрутности. Због бола који им је нанесен, жртве често прибегавају освети што проузрокује даљњу репресију и нове одмазде.

Проблеми се не решавају насиљем

Људи већ хиљадама година покушавају да сами реше своје политичке, религиозне и друштвене проблеме. Али, показало се да су сви њихови покушаји безуспешни. То је у складу са оним што каже Библија: „Знам Јехова! Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23). Исус је рекао: „Мудрост оправдавају њена дела“ (Матеј 11:19). Шире гледано, ова библијска начела указују да је погрешно очекивати да ће се путем тероризма отклонити проблеми. На тај начин се не долази до слободе и среће већ до смрти, беде и пропасти. То је било више него очигледно током 20. века, а иста ситуација се наставља и у 21. веку. Многи тероризам сматрају проблемом, а не средством за решавање проблема.
„Сваког дана се надам да нико од моје породице или пријатеља неће умрети... Можда нам је потребно чудо.“ Ово је написала једна тинејџерка која живи у земљи захваћеној таласом тероризма. Њене речи указују на закључак до ког су многи дошли: Људи нису у стању да сами реше своје проблеме. Само наш Створитељ може да отклони проблеме човечанства, укључујући и тероризам. Али зашто би требало да се уздамо у Бога?

Темељ за поуздање у Бога

Један разлог је то што је он наш Створитељ. Јехова нам је подарио живот и жели да уживамо у њему, да имамо мир и задовољство. Божји пророк Исаија био је подстакнут да напише: „Ал’ си ти, Јехова, ипак отац наш; ми смо глина и ти си нас градио, сви смо дело руку твојих“ (Исаија 64:8). Јехова је Отац човечанства и сви људи су му веома драгоцени. Он није одговоран за неправду и мржњу које доводе до тероризма. Мудри краљ Соломон је једном изјавио: ’Бог је створио људе исправне, али они многе криве путеве траже‘ (Проповедник 7:29). Постојање тероризма, у чијем корену лежи људска злоба и демонски утицај, не значи да Бог није у стању да отклони проблеме (Ефешанима 6:11, 12).
У Бога се можемо уздати и зато што он као наш Створитељ најбоље разуме узрок људских проблема и зна како да их реши. Та чињеница је истакнута у Пословицама 3:19: „Мудрошћу је Јехова земљу основао  и разумом небо утврдио.“ С пуним поуздањем у Бога, један човек је пре много векова написао: „Откуд ће ми помоћ доћи? Помоћ је мени од Јехове који је небо и земљу створио“ (Псалам 121:1, 2).
Трећи разлог за поуздање у Бога је то што Он има моћ да заустави насиље и крвопролиће. У Нојево време „земља беше пуна насиља“ (Постање 6:11). Божји суд је био брз и потпун: ’[Бог] се није устручавао да казни древни свет... када је навео потоп на свет безбожних људи‘ (2. Петрова 2:5).
У Библији се налази поука коју треба да извучемо из потопа Нојевих дана: „Зна Јехова како да људе одане Богу избави из кушње, а неправедне да сачува за дан суда да буду одрезани“ (2. Петрова 2:9). Бог види разлику између оних који искрено желе бољи живот и оних који тлаче друге. Одредио је да они који чине зло нестану када дође време за ’уништење безбожних људи‘. Али његова намера је да они који желе мир живе на новој земљи у којој ће пребивати праведност (2. Петрова 3:7, 13).

Трајан мир на земљи!

Писци Библије су често користили реч „земља“ да би указали на човечанство. На пример, у Псалму 66:4 пише: „Сва се земља [то јест, човечанство] теби клања, и поји слави твојој, поји имену твоме.“ У том смислу је и апостол Петар писао о ’новој земљи‘. Након што Јехова Бог обнови људско друштво, нестаће насиље и мржња, а праведност и правда ће заувек „пребивати“ на земљи. У пророчанству које је записано уМихеју 4:3, Библија каже: „Многим ће народима он судија бити, изабраник далеких силних народа. Од мачева својих раонике ће сковати од копаља својих српове; неће више народ мач на народ дизати и неће се више рату учити.“
Како ће људи живети када се то пророчанство буде испунило? У Михеју 4:4стоји: „Сваки ће код своје лозе седети и под својом смоквом, и нико их бунити неће  [неће бити никога да их плаши, ДК].“ У том рају на земљи, нико неће живети у страху од следећег терористичког напада. Да ли је реално веровати да ће се то обећање испунити? Да, „јер то су речи из уста Јехове над војскама“ (Михеј 4:4NW).
Према томе, док тероризам постаје све већа претња а народи страхују од насиља, они који желе мир могу се поуздати у Јехову. Не постоји проблем који он не може решити. Он ће уклонити неправду, патњу, па чак и смрт. У Библији читамо: „Он занавек и смрт уништава. Јехова, Вечни, утире сузе са свачијег лица“ (Исаија 25:8). Житељи многих земаља које су сада услед тероризма испуњене немиром и страхом, ускоро ће се радовати миру. Тај мир, који је обећао Бог „који не може да лаже“, човечанству је данас потребнији него икада (Титу 1:2; Јеврејима 6:17, 18).

Нема коментара:

Постави коментар