Principi duhovnog isceljivanja

Isceljivanje


Sadržaj [otvori]

1.Uvod

Duhovno isceljivanje je termin koji je već mnogima poznat. Ipak, za različite ljude ima različito značenje. U ovom članku definisaćemo šta znači termin duhovno isceljivanje i pozabavićemo se principima njegovog funkcionisanja.
Ovaj članak je pisan iz perspektive čovekove svrhe života, koja obuhvata sopstveni duhovni rast i pomoć drugima, ne samo u svetovnom smislu, već sa fokusom i na njihov duhovni rast. Ako dok radimo duhovno isceljivanje prevashodno imamo na umu da pomognemo osobi da duhovno raste, manji je rizik da budemo u neskladu sa svrhom života što bi dovelo do smanjenja našeg duhovnog kapaciteta za isceljivanje.

2. Šta je to duhovno isceljivanje

Isceljivanje - suptilna dimenzija
Duhovna istraživanja su nam pokazala da u našim životima čak 80% problema ima uzrok u duhovnoj dimenziji. Razne aspekte duhovne dimenzije i kako ona utiče na nas smo obradili u članku Duhovni uzroci problema.
Duhovno isceljivanje je definisano kao prevazilaženje duhovnih uzroka problema uz pomoć duhovnih sredstava.

2.1  Razlika između ispoljenih simptoma i stvarnog uzroka


Veoma je važno da se napravi razlika između simptoma koje osoba ispolji i stvarnog uzroka problema. Ovo možemo bolje razumeti kroz jednostavan primer.
Recimo, Đorđe prospe vodu po podu u Mirjaninoj sobi kada ona nije tu. Zatim se sakrije da bi posmatrao nejnu reakciju kada se vrati. Kada uđe u sobu, Mirjana na sve strane uzaludno traži uzrok poplave, na kraju uzima posudu i krpu i skuplja vodu. Đorđe se podlo podsmeva Mirjani, jer ona ne zna stvarni uzrok nevolje koja ju je snašla.
Ovaj primer može pomoći da se razume kako duhovni uzrok, kao što je uticaj duha (u gornjem primeru u liku Đorđa) može u životu da prouzrokuje problem kao što je oboljenja srca (u gornjem primeru bi to bila voda na podu). Zbog činjenice da ne posedujemo razvijeno šesto čulo kako bi mogli da vidimo ili osetimo duha, naše traganje za uzrokom bola u grudima je ograničeno, jer ga posmatramo samo kroz fizičku i psihološku dimenziju.

2.2  Šta se duhovnim isceljivanjem u stvari isceljuje?

Sada možemo da razumemo da u slučaju oboljenja srca izazvanog duhovnim uzrokom medicinski ili hiruški tretman može samo da olakša problem koji je izazvan duhovnim uzrokom. Zato, ako oboljenje srca lečimo samo hirurškim putem ili lekovima, moderna medicina u najboljem slučaju može da ukloni simptome. Oboljenje će se pojavljivati ponovo, jer nije otklonjen duhovni uzrok, na primer duh koji izaziva srčano oboljenje.
Duhovno isceljivanje je dijagnostikovanje i otklanjanje duhovnog uzroka problema. U prethodnom primeru, to bi bio duh koji je izazvao oboljenje srca. Imajući u vidu primer iz prethodnog poglavlja, treba otkriti 'Đorđa' i sprečiti ga da prospe još vode. Time sprečavamo da se potencijalni problem uopšte dogodi.
Napredne tehnike duhovnog isceljivanja mogu čak i da uklone nastalo fizičko oštećenje. Ipak, u najvećem broju slučajeva se savetuje upotreba fizičkih mera (tretmana) za ublažavanje fizičkih posledica (uklanjanje vode iz prethodnog primera). Razlog za to je da bi u tom slučaju osoba morala da ulaže jako puno duhovne energije da bi postigla isti cilj za koji je na fizičkom nivou potrebno mnogo manje energije. Takođe bi trebalo da uzmemo u obzir i činjenicu da je duhovna energija neprocenjiva i da se do nje znatno teže dolazi u poređenju sa korišćenjem fizičke energije.
Iz ovog razloga Fondacija za istraživanja zasnovana na duhovnoj nauci (SSRF) ističe da u rešavanju problema treba da koristimo samo odgovarajuću vrstu energije. Na primer, ako neko pati od ekcema koji je duhovno uzrokovan, ekcem treba lečiti lekovima na fizičkom nivou, a duhovni uzrok treba istovremeno lečiti duhovnim sredstvima.

3. Osnovni principi duhovnog isceljivanja

3.1 Princip na kojem se zasniva dijagnoza

Dijagnoza problema čiji je uzrok u duhovnoj dimenziji može biti postavljena jedino šestim čulom (ESP). Tačnost dijagnoze može značajno da varira, na šta utiče više faktora:
  • Šesto čulo (ESP) kao i duhovni nivo onoga ko sprovodi isceljivanje, naspram snage entiteta ili negativne energije koji prouzrokuje problem, vrlo je bitan faktor. Pogledajte članak "Nivoi sposobnosti opažanja paranormalne aktivnosti našim šestim čulom". Po pravilu, prosečan vidovnjak može osetiti samo duha iz Čistilišta (Buvalok). Snažniji duh iz dubljih nivoa pakla toliko je suptilan da lako može izbeći da ga primeti prosečan vidovnjak.
  • Sudbina je moćan faktor koji takođe odlučuje o tome koliko dugo će neko da pati od nekog problema. U slučajevima kada osoba ne radi nikakvu duhovnu praksu, a ima veoma tešku sudbinu, nema duhovne pomoći kojom bi se prevazišla sudbina.
  • Namera (Sankalp) Sveca koji vodi osobu koja duhovno isceljuje: Ako se osoba koja duhovno isceljuje ponaša prema savetima Sveca koji je vodi i koji je iznad 70% duhovnog nivoa, onda onaj koji duhovno isceljuje može da isceljuje probleme koje prouzrokuju snažniji duhovi i koje on na svom duhovnom nivou inače ne bi mogao da isceljuje. Isceljivanje se u najvećoj meri tada dešava zbog snage namere Sveca.

3.2 Princip na kojem se zasniva svaki tip duhovnog isceljivanja

Sledeći princip je u osnovi svakog tipa duhovnog isceljenja koji se primenjuje bile gde u svetu.

Isceljivanje - princip

Negativan uticaj duhova povećava osnovnu suptilnu komponentu rađa-tame i smanjuje komponentu satve u okolini ometane osobe ili predmeta. Duhovi takođe formiraju omotač od negativne energije u osobi ili oko osobe. Negativna energija je duhovna energija čija je svrha da našteti.
U osnovi, primenom duhovnih mera mi pokušavamo:
  • da smanjimo osnovnu suptilnu komponentu aktivnosti i inercije (rađu i tamu) prouzrokovane duhovima
  • da povećavamo osnovnu suptilnu komponentu čistote (satvu)
  • da uklonimo ili bar smanjimo crnu energiju koja je sama po sebi rađa-tama

4. Metode duhovnog iscjeljivanja

Postoje dve generalne metode duhovnog isceljivanja. Ovo su dve mogućnosti koje mogu da se primene na sve nas koji imamo bilo kakav problem čiji uzrok leži u duhovnoj dimenziji.
  1. Duhovne mere: Kada neko drugi ili osoba koja ima problem sama primenjuje duhovno isceljivanje da bi olakšala problem, vrlo brzo oseti olakšanje. Međutim, može da se desi da olakšanje bude samo privremeno, onoliko koliko traje efekat duhovne mere koja je primenjena. Duhovne mere uključuju reiki, isceljivanje pranom, primenu Svetog pepela (Vibutija), Svete vode, isceljivanje mantrama, pojanjem Božjeg Imena, itd.
  2. Duhovna praksa: Kada neko obavlja duhovnu praksu prema šest osnovnih principa duhovne prakse, on stiče sposobnost da se sam zaštiti od štetnih elemenata iz duhovne dimenzije. Ako uzmemo da duhovna praksa ima 100% efekta u prevazilaženju problema u životu, onda duhovne mere imaju samo 40% efekta. (Napomena: 40% je kada se mere primenjuju od spolja). Razlog za ovo je što u slučaju duhovnih mera mogućnost za nečije isceljenje varira, jer zavisi i od onoga koji isceljuje i onoga na kome se isceljivanje primenjuje.
Prva metoda isceljenja uglavnom uklanja simptome, a samo ponekad i duhovni uzrok, dok druga uklanja sam uzrok duhovnog problema.

4.1 Koja je metoda duhovnog isceljivanja bolja?

Sledeći dijagram objašnjava koja je metoda duhovnog isceljivanja bolja sa duhovnog stanovišta.
Isceljivanje - metode
Fusnote (za crvene brojeve u gornjem dijagramu).
1. Ovde pod duhovnom praksom smatramo tip duhovne prakse koji je univerzalan i koji je u skladu sa šest osnovnih principa duhovne prakse.   
2. Kada neko duhovno raste i počne da pomaže drugima držeći predavanja o Duhovnosti i time služi Boga (satseva), može da postane meta negativnih energija koje pokušavaju da ometaju takvu duhovnu praksu. U ovom slučaju duhovna praksa mora biti dopunjena duhovnim isceljivanjem od strane iscelitelja i/ili same osobe u cilju olakšanja posledica ometanja od strane duhova.
3. U nekim slučajevima negativne energije mogu da zaposednu iscelitelja i da deluju kroz njega. Ovu temu ćemo detaljnije da obradimo kasnije u članku.
4. Najbolje je da obavljamo duhovnu praksu i obogaćivati je, sa vremena na vreme, duhovnim merama koje ćemo sami da primenjujemo na sebi.

5. Mehanizam na kojem se zasniva duhovno isceljivanje

5.1 Načini ili modeli duhovnog isceljivanja

Postoje dva načina ili modela duhovnog isceljivanja sa različitim mehanizmima kanalisanja energije. Isceljivanje može da se sprovodi:
  1. Korišćenjem stvari kao što su na primer Sveta voda i Sveti pepeo.
  2. Kroz osobu
    • Kroz osobu (koja mora biti na duhovnom nivou iznad 50% i koju ne ometaju negativne energije)
    • Kroz Sveca (osoba na duhovnom nivou iznad 70%)
U zavisnosti koji način koristimo, menja se i mehanizam akcije (način kanalisanja energije).

5.2 Način isceljivanja i metod koji mu odgovara

Ovo se može jednostavno objasniti kroz paljenje svetla. Prvi korak pri uključivanju sijalice je pritiskanje odgovarajućeg prekidača. Tada struja prolazi kroz žicu i na kraju sijalica počinje da svetli. U zavisnosti od toga koju sijalicu želimo da uključimo, potrebno je da pritisnemo i odgovarajući prekidač. Isto tako, u duhovnom isceljivanju različite metode isceljivanja donose različite rezultate. U svim slučajevima krajnji rezultat isceljivanja je (sijalica koja svetli) dobijen delovanjem pet apsolutnih kosmičkih elemenata.

5.2.1 Mehanizam prvog metoda isceljivanja: Stvari (predmeti)

Sledi nekoliko primera tipova stvari (predmeta) i apsolutnih kosmičkih elemenata kroz koje se isceljivanje dešava.

Isceljivanje - kroz predmete

Čaitanija je reč iz Sanskrita koja znači Božanska Svesnost. To je sveznajuća i svemoguća moć Božjeg Principa. Božanska Svesnost je suptilnija i moćnija od suptilne osnovne satva komponente. Stoga se u prisustvu Božanske Svesnosti, duhovna čistota povećava.
Napomena: Na skali od 1 do 100, Božanska Svesnost u bilo kojoj stvari (predmetu) je 0; dok je maksimalna Božanska Svesnost u bilo kojoj stvari 6 i ona postoji u konačnom počivalištu Svetaca. Pogledajte članak o tome koga možemo smatrati Svecem.
I ovde opet nalazimo osnovni princip duhovnog isceljivanja gde se samo podizanjem satvike obolelog mesta, smanjuje sposobnost duha da deluje na osobu. Povećana satvika zatim deluje putem bilo koje od kombinacija Apsolutnih kosmičkih elemenata i tako donosi isceljenje.
Način na koji treba da čitamo gornju tabelu: Na primer, ako neko koristi Svetu vodu na ruci koja je zahvaćena ekcemom što je posledica delovanja duha, isceljenje se postiže povećanjem Čaitanije u tom području za 2%. Isceljenje se konačno događa putem Apsolutnog kosmičkog elementa Vode i Vatre.
U poglavlju koje se odnosi na duhovno isceljivanje detaljno smo objasnili kako i kada može da se koristi svaki od ovih duhovnih sredstava za isceljivanje.

5.2.2 Mehanizam drugog metoda isceljivanja: Kroz ljude

A. Značaj duhovnog nivoa iscelitelja u isceljivanju drugih
Duhovni nivo je najvažniji aspekt duhovnih iscelitelja koji definiše:
  • Koliko su sposobni da leče druge
  • Koje metode isceljivanja mogu da koriste i
  • Vrste Univerzalnih energija kojima mogu da pristupe.
B. Pristup energijama radi isceljivanja: Razgradnja različitih tela i kontrola nižih tela (žica iz gornjeg primera)
Mi smo sačinjeni od fizičkog tela (pet čula), vitalnog tela (Prandeha), mentalnog tela ili uma, intelekta (kauzalnog tela), suptilnog ega (suprakauzalnog tela).
Um je sedište emocija i misli dok je intelekt sedište razmišljanja ili razdvajanja uzročno-posledične povezanosti događaja. Svako sledeće od ovih tela je suptilnije (neopipljivije) od prethodnog. Tako je energija uma suptilnija i time moćnija od energije vitalnog tela (Prana-šakti – Vitalna energija održanja života kako pojedinca tako i celog Univerzuma).
Kako duhovno rastemo kroz duhovnu praksu, tako počinje razgrađivanje naših pet čula, uma i intelekta. Pod ovim podrazumevamo to da počinjemo svoj trud i razmišljanja da usmeravamo u pravcu spoznavanja ili spajanja sa Bogom. U ovom procesu mi prevazilazimo svoj individualni um i intelekt i tako dolazimo u priliku da pristupimo Univerzalnom Umu i Intelektu. Na sledećem dijagramu smo prikazali duhovni pogled na to kako Duša ili Bog u nama počinje da isijava usled primene odgovarajuće duhovne prakse, a mi stičemo sve više i više božanskih kvaliteta kao što su ljubav bez očekivanja od drugih, poniznost, manji ego, itd.

Isceljivanje - evolucija


Isceljivanje - energija uma

Iz perspektive duhovnog iscelitelja, sa početkom razgradnje naših različitih tela počinje da se događa nešto mnogo važnije. Na duhovnom nivou od oko 50% počinje razgradnja uma. Ovo je važna stepenica, jer se na ovoj tački dobija pristup satvik energiji uma (Manšakti). Ova vrsta energije je duhovnog porekla i nije ista kao energija uma prosečne osobe. Sa satvik energijom uma, osoba je u mogućnosti da počne da kontroliše niža tela kao što je vitalno telo i njemu pripadajuću energiju tj. vitalnu energiju (Pranšakti). Na duhovnom nivou od oko 50%, usled početka razgradnje uma, osoba može da uroni u Univerzalnu energiju volje ili želje do 20%. Ovo povećava satvik energiju uma i može biti upotrebljeno za duhovno isceljivanje tako da se ne umanjuju sopstvene rezerve. Međutim, na ovom duhovnom nivou sposobnost isceljivanja je ograničena.

Kad nastupi potpuna razgradnja uma na duhovnom nivou od oko 70%, počinje razgradnja intelekta. Sa razgradnjom intelekta, dobija se pristup energiji intelekta i osoba je u stanju da potpuno kontroliše energiju uma. Na duhovnom nivou od oko 80% moguće je uroniti u kombinovanu Univerzalnu energiju volje do granice od 40%. Ovo dalje povećava sposobnost isceljivanja problema koji imaju duhovni uzrok. Konačno, kad suptilni ego počne da se razgrađuje, stiče se kontrola nad energijom intelekta, a na duhovnom nivou od 90% dobija se pristup do 70% svim trima Univerzalnim energijama.
Na početku se sposobnost isceljivanja javlja zbog pristupa manifestovanoj (sagun) Božjoj energiji. Kako naš um, intelekt i ego nastavljaju da se razgrađuju, dobijamo sve više pristup Božjoj energiji koja je nemanifestovana (nirgun). Na duhovnom nivou od 90% ova nemanifestovana energija podiže mogućnost isceljivanja na neograničen nivo.
C. Vrste isceljivanja (prekidač)
U prethodnom dijagramu smo dali primere različitih tehnika duhovnog isceljivanja koje se najčešće koriste za isceljivanje drugih.
  • Pojanje za druge je moguće samo kad se dostigne duhovni nivo od najmanje 37% i najlakši je način da pomognemo drugoj osobi. Ova vrsta isceljivanja može biti primenjena i pre nego što počne razgradnja uma zato što je pojanje oblik koncentrisane molitve u obliku ponavljanja Božjeg Imena te se misaono koncentriše na određeno Ime Boga. To dovodi do privremenog povećanja duhovnog nivoa koji omogućava pristupanje satvik energiji uma.
  • Kad se molimo, priznajemo našu nemogućnost da rešimo problem. Ovo predavanje problema nam pomaže u smanjenju ega i tako se privremeno poveća duhovni nivo. Tako možemo da pristupimo energiji uma koja šalje drugima energiju naše molitve. Zato naše molitve za isceljenje drugih imaju efekta.
  • Tehnike duhovnog isceljivanja kao što je Isceljivanje pranom i Reiki zapravo koriste energiju uma uvećanu Univerzalnom energijom volje. Ova vrsta isceljivanja može da se primeni samo od strane osobe koja je na duhovnom nivou od preko 50%. Oni ne pristupaju Univerzalnoj vitalnoj energiji. Vitalna energija postoji samo na individualnom nivou, a ne na Univerzalnom nivou. Kad neko ima pristup energiji uma može da kontroliše i vitalnu energiju u vitalnom telu čoveka.
Osoba koja je na duhovnom nivou manjem od 50% tehnički ne može da radi isceljivanje korišćenjem ovih metoda. Razlog za to je da ove osobe nemaju dovoljno pristupa Univerzalnim energijama i nemaju dovoljno razgrađen um da bi stvarale svoju energiju uma.
Ali ako osoba na duhovnom nivou od 50% radi isceljivanje radi dobrobiti pacijenata i kao duhovnu praksu, a ne radi svoje koristi, tada dobija pristup. Sposobnost isceljivanja na ovom nivou je ograničena
U slučaju kada je osoba koja je na duhovnom nivou manjem od 50% sposobna da naizgled čudotvorno lečiPranik isceljivanjem ili Reikijem, to često može biti zbog duha koji leči kroz nju. Duhovi koriste ove iscelitelje da utiču na društvo. Dok čudotvorno izlečenje može privremeno da otkloni problem, duhovi koriste veru koju ljudi imaju u iscelitelja da u njih ubace crnu energiju i da ih odvedu na loš put.
Ako duhovni iscelitelj nema ometanja od negativnih energija, može imati sposobnost za isceljivanje čak i ako je na duhovnom nivou manjem od 50%, ali neće moći da izađe na kraj sa ometanjima negativnih energija koje ima pacijent.
Kako deluje Isceljivanje Pranom?
U slučaju pravog Isceljivanja Pranom:
  • 50% razloga zbog kojih je Iscelitelj Pranom sposoban za isceljivanje dolazi iz njegovog duhovnog nivoa koji rezultira duhovnim sposobnostima.
  • Glavna energija koja se koristi u Isceljivanju Pranom je individualna energija uma i uranjanje u Univerzalnu energiju Volje.
  • Sledeći faktor je intenzivna želja Iscelitelja Pranom da leči. Poređenja radi, Svetac na duhovnom nivou od 100% funkcioniše samo prema Božjoj volji i nema svojih želja. Zbog svoje intenzivne želje da pomognu, iscelitelji stiču zasluge.
  • Kristal koji Iscelitelji Pranom koriste ima samo 0.001% uticaja u celokupnom procesu isceljivanja.
  • Ukoliko Iscelitelji Pranom koriste svoje metode isceljivanja neadekvatno (npr. zbog slave ili novca) u toku nekih 20-ak godina njihova energija uma se umanjuje, a duhovni nivo opada.
Pogledajte dole u poglavlju ‘Koga isceljivati i kada koristiti energiju isceljivanja’ radi ispravne upotrebe energije isceljivanja.
  • Isceljivanje koje obavljaju Sveci na nivou Odluke i samog Prisustva se događa samo prema Božjoj volji. Kako se kod Sveca u velikoj meri odigrala razgradnja različitih tela, On može da razume Božje misli i da u skladu sa njima postupa.

5.3 U kom procentu sledeća tri modaliteta mogu da isceljuju u zavisnosti od nečije sudbine?

U zavisnosti od sudbine, neke osobe doživljavaju različite stepene sreće i nesreće u životu. Kao što smo ranije spomenuli, siguran način da prevaziđemo sudbinu ili bar da budemo izolovani od bola koji ona prouzrokuje je da radimo duhovnu praksu u skladu sa šest osnovnih principa duhovne prakse.
Sledeći dijagram predstavlja podelu intenziteta problema sa kojima se ljudi suočavaju u životu i kako tri modaliteta isceljivanja mogu da pomognu u otklanjanju problema.

Isceljivanje - intenziteti problema

Kako čitati dijagram:
60% svetske populacije prolazi kroz probleme srednjeg tipa. Što se tiče intenziteta, srednji problem je definisan količinom od 40% neprijatnosti (gde je 100% maksimum sa rezultatom prevremene smrti). Srednji intenzitet problema može biti različit, od teškog finansijskog problema, nemogućnosti da se imaju deca, bračnih problema, itd. Ovi problemi mogu da nam se događaju zbog sudbine ili mogu da ih prave suptilna tela preminulih predaka. Ako je neko imao težak slučaj ekcema koji je prouzrokovan suptilnim telom preminulog pretka i to je bio srednje težak problem, samo u 10% slučajeva isceljivanje može biti obavljeno putem neživih stvari.

5.4 Šta je katalizator koji usmerava ove duhovne energije?

Glavni faktor koji određuje da li osoba ima sposobnost da isceljuje zasnovan je na količini obavljene duhovne prakse te osobe i njenom duhovnom nivou. Duhovna praksa se mogla odvijati u ovom ili u prethodnim životima.
Isceliteljeva želja da isceli je sekundarni faktor koji pomaže da se izoštri sposobnost duhovnog iscelitelja.

6. Koga i kada isceljivati?

Na samom početku treba da razumemo dva važna principa.
  • Najbolji način duhovnog isceljivanja je kad osoba obavlja duhovnu praksu za sebe. Na ovaj način, osoba gradi svoje duhovne rezerve čime postaje manje podložna uticajima iz duhovne dimenzije. Redovno obavljanje duhovne prakse je takođe mnogo održivije kao zaštitna mera, nego kad neko vrši duhovno isceljivanje nad nama uz upotrebu nekog oblika duhovnog isceljivanja. Duhovni iscelitelj treba, koliko god je to moguće, da ohrabruje ljude da počnu redovno da obavljaju duhovnu praksu, čak i ako nastave da dolaze na isceljivanje. Duhovna praksa nadopunjuje trud duhovnog iscelitelja da otkloni problem.
  • U našem članku svrha života smo spomenuli da je duhovni rast radi spoznaje Boga glavna svrha našeg života. Shodno tome, ako su sve naše aktivnosti, duhovno isceljivanje ili druge, usklađene tako da pomognu nama i drugima da duhovno napreduju, onda dobijamo maksimalnu dobrobit.
Uzimajući u obzir prethodno navedeno, vreme i energija duhovnog iscelitelja je najbolje potrošena kada pomaže drugim ljudima da prevaziđu neke duhovne prepreke koje ih sprečavaju da rade duhovnu praksu. Na ovaj način oni pomažu ljudima da duhovno rastu. Iz čisto duhovne perspektive, najbolje je da ne koristimo duhovnu energiju isceljivanja na ljude koji nemaju nameru da počnu da rade duhovnu praksu.
Ovo je zato što, osim ako osoba obavlja duhovnu praksu što potpomaže duhovno isceljivanje, ono u najboljem slučaju donosi samo trenutno olakšanje, jer entitet koji deluje na osobu može da prouzrokuje štetu u drugim oblastima njenog života ili na osobu mogu iznova da deluju drugi entiteti. Duhovni iscelitelji imaju pristup Univerzalnoj energiji koja odgovara njihovim duhovnim nivoima. Zajedno sa ovim dolazi i odgovornost da pomažu ljudima da rastu duhovno što je u skladu sa svrhom života. Ako ovo nije slučaj, duhovni iscelitelj počinje da stagnira i neizbežno mu opada duhovni nivo, a potencijalno može biti iskorišćen i od strane duhova. 
Duhovnim isceliteljima se savetuje da se ne zanesu emotivno da isceljuju ljude samo radi iscjeljivanja. Ako je sudbina neke osobe da prođe kroz određenu patnju onda duhovnim isceljivanjem samo privremeno ublažavamo patnju. Osoba i dalje mora da prođe kroz određenu patnju prouzrokovanu sudbinom. Umesto toga, duhovno je ispravnije da imamo nameru da izlečimo osobu tako da ona zadobije veru da duhovna dimenzija postoji i da je to inspiše da počne svoju duhovnu praksu.
U jednoj od lekcija Isceljivanja pranom kojoj je prisustvovao jedan od naših članova, naveden je primer kako je jedna osoba uspela svojim kamionom da pređe više kilometara zako što je nad benzinskim rezervoarom kamiona obavljeno isceljivanje pranom. Zadovoljavanje svetovnih želja na ovaj način, kao što je ostvarenje dodatne kilometraže putem korišćenja prane, je primer neodgovarajuće upotrebe sredstava za duhovno isceljivanje.
Sledeći dijagram pokazuje izbore koje ima osoba koja počinje da dobija pristup sve većoj količini duhovne energije.

Isceljivanje - izbor

6.1 Kada treba pomoći drugoj osobi primenom duhovnih sredstava za isceljivanje?

Kako tragaoci za Istinom obavljaju duhovnu praksu, ponekad budu ometani od strane snažnijih duhova koji žele da ometaju njihovu duhovnu praksu. U ovim slučajevima njihova duhovna energija može biti nedovoljna da odbije ova ometanja. Tada postaje neophodno da se duhovna energija povećava kod ovih tragalaca pomoću sredstava za duhovno iscjeljivanje i to u sledećim situacijama.
  • Kad je ometanje suviše ozbiljno i zahteva hitnu intervenciju.
  • Kad su mentalno ili duhovno suviše slabi da bi bili sposobni sami sebe isceliti.
  • Kad osoba fizički ne može da primeni sredstva za isceljivanje, kao na primer kad je u nesvesti i sl.
  • Kad osoba nema iskustva sa upotrebom određenog sredstva.

7. Zaključak

Mnogi ljudi širom sveta primenjuju duhovno isceljivanje. Samo uz razumevanje principa i duhovne perspektive o tome „koga“ i kada“ isceljivati, mogu biti sigurni da su u skladu sa svrhom života. Najbolji poklon duhovnog isceljivanja koji možemo dati nekome jeste da mu pomognemo da započne duhovnu praksu, jer tako može pomoći sam sebi. Ovo je kao kad osobi damo štap za pecanje i time ga učinimo samostalnim umesto da ga hranimo na kašičicu i dajemo mu ribu.