уторак, 28. октобар 2014.

U EU ima 4 miliona beskućnika i 11 miliona praznih stanova

Širom Evrope ima više od 11 miliona praznih stanova, što je sasvim dovoljno da se smesti dvostruko više ljudi nego što ima beskućnika na našem kontinentu, proizilazi iz podataka do kojih je došao list “Gardijan”.
U Italiji je napušteno dva miliona stanova
Samo u Španiji ima 3,4 miliona napuštenih stanova, po dva miliona u Francuskoj i Italiji, u Nemačkoj 1,8 miliona, a u Velikoj Britaniji više od 700.000. U Irskoj, Grčkoj, Portugalu i još nekoliko zemalja takođe ima mnogo praznih stanova.
 
Mnogi od njih se nalaze u velikim turističkim kompleksima podignutim u vreme građevinskog buma pre finansijske krize 2007-08. godine, pri čemu se niko u njih nikada nije uselio.
 
- To je neverovatno. To je ogroman broj. Taj broj će šokirati obične ljude. Stanovi se grade za ljude, ako u njima niko ne živi, onda nešto ozbiljno nije u redu sa stambenom politikom - izjavio je Dejvid Ajerland, generalni direktor dobrotvorne organizacije “Empty Homes”, koja se zalaže za to da se napušteni stanovi stave na raspolaganje onima koji nemaju gde da žive.
 
Ajerland je istakao da odgovorni pod hitno treba da se uhvate u koštac sa problemom bogatih kupaca, kojima kuće služe kao “investicioni instrument”, a ne za stanovanje.
 

EU: Širom Evrope 4,1 milion beskućnika

Zgrada u blizini Madrida koja je napuštena 2008. danas je dom za osam porodica izbačenih iz svojih stanova
Frek Spinevejn, direktor FEANTSA, evropskog udruženja nacionalnih organizacija koje rade sa beskućnicima, smatra da bi najbolji način da se reši njihov problem bila prodaja napuštenih stanova na tržištu.
 
Članovi Evropskog parlamenta prošlog meseca usvojili su rezoluciju u kojoj traže od Evropske komisije da bez odlaganja “razvije strategiju za rešavanja pitanja beskućnika”.
 
Sve veći problem predstavljaju investitori koji “kupuju i ostavljaju”, nadajući se da će ostvariti profit od skoka vrednosti nekretnina. Najbolji stanovi u Londonu - po ceni od preko 1.000 funti po kvadratnom metru - trenutno imaju 27 odsto veću vrednost nego 2007. godine.

Prošlog meseca, istraživanje “Gardijana” pokazalo je da čak trećina vila u najskupljem delu londonske “Ulice milijardera” (Kensington Palace Gardens) prazna, pri čemu su neke od njih potpuno propale jer u njima niko nije stanovao četvrt veka.

Нема коментара:

Постави коментар