петак, 24. октобар 2014.

Sadhana je indijska riječ puna značenja; jedno značenje osvjetljuje drugo.
Riječ Sadhana označuje, na primjer, stegu, vještinu, duhovne vježbe i, napokon, osobna sredstva kako doći do Boga.
Sãdhanã se treba prakticirati nakon što se postigne dobar karakter, to je vrlo važno. Dok je čovjek obuzet nečistoćama, slabostima i lošim osobinama duhovni napor bit će bezuspješan. Sãdhana je temelj jer se posljedice karme moraju ukloniti jedino karmom.
Duhovna disciplina potrebna je uglavnom za nadzor nad umom i željama za kojima um juri. Uklonite zapreke iz svoga uma; to je sve što morate učiniti. Zasjajte svojom istinskom božanskom prirodom.Pokrenite svoje srce uz pomoć duhovnih disciplina (sadhana) i tada ćete u svemu osjetiti slatkoću.
Da bi išao Stazom Predanosti (Bhakthi Maarga), čovjeku nije potrebna nikakva učenost, niti imućnost, niti bogatstvo, niti asketske strogosti. Milost Gospodnja je prostrani okean, ona je bezgranična. Kroz vašu duhovnu praksu (sadhana), vaše ponavljanje Božjeg Imena (japam), vašu meditaciju (dhyanam) i sistematsko njegovanje vrline, ova Milost se pretvara u oblake istine a oni se prosipaju na čovječanstvo kao pljuskovi radosti, koji zajednički teku nazad u ocean Božje Milosti Promjene u svijesti tokom dana su nešto uobičajeno gotovo kod svakoga u sadhani.
Načelo kolebanja, popuštanja, vračanja na normalno ili prošlo niže stanje iz višeg stanja koje smo iskusili, ali koje još nije dovoljno stabilno, postaje vrlo snažno i izraženo kada sadhana djeluje u fizičkoj svijesti. To je zbog toga sto u fizičkom biću postoji inercija koja ne dopusta lako snazi uobičajenoj za stanje vise svijesti da ostane stalna, fizičko uvijek tone natrag do nečega jednostavnijeg; viša svijest i njena energija treba dugo djelovati i vračati se ponovo i ponovo prije nego što će moći postati konstantne i normalne u fizičkoj svijesti. Nemojte da se uznemirivati ni obeshrabrujete zbog ovih promjena ili usporavanja, ma koliko one bile duge i zamorne; ostanite pažljivi kako bi uvijek bili smireni, sa unutrašnjim spokojem, i otvoreni koliko je to moguće višoj Snazi, ne dopuštajući da vas obuzmu nikakva stvarno suprotna sta-nja. Ako nema suprotnih valova, tada je ono što je ostalo samo otpor nesavršenostima kojih svi mi imamo u izobilju; te nesavršenosti i njihovu istrajnost Snaga (atma tatva) mora preraditi i ukloni, a za uklanjanje je potrebno vrijeme.
Sadhana (duhovna nastojanja) uključuju : predanost (bhakti Yoga), dobrotvorno služenje (seva) ili rad (karma Yoga), stjecanje mudrosti i duhovnog znanja samoispitivanjem i čitanjem svetih tekstova (gnana Yoga) i meditacija. Prvi korak u duhovnoj disciplini (sadhana) je zaustaviti tamastičnu kvalitetu. Za uklanjanje rađasa i tamasa, te za unapređenje satvične prirode i satvične hrane, važni su skladna okolina i dobro društvo, meditacija (dhyana Yoga).
Samo čistoća privlači Božansko. Ukoliko su komadići željeza zarđali, čak ih ni najsnažniji magnet neće privući. U vedam se objašnjava još jedan važan čimbenik, koji kaže kako su razne vremenske zone povezane sa mjestom (na zemlji ili u astralu), okolnostima, mjestom rođenja, prethodnim, i predodređenim budućim životima. Zato se vrši Sadhana, odnosno stvara osobna jedinstvena vremenska razina, kako bi se izbrisala predodređenost, ili stekla Božja Milost, i postiglo konačno stapanje. To se u Vedama naziva štovanje
I Biblija navodi istinu koja je ujedno i definicija meditacije: “Budi miran i znaj da sam ja Bog.”To je smjer kojim se treba kretati Sadhana (duhovna praksa).
Oni koji su ostvarili Sebstvo, a to su Učitelji, i sami su prošli to putovanje. Baza Učiteljeve Sadhane je ljubav.
Samo kada postoji nesebična ljubav između učitelja i učenika, učenje je ispravno i dolazi iz srca, i tada znanje procvjeta u mudrost.

Ostali članci u kategoriji: “Sadhana”

Нема коментара:

Постави коментар