четвртак, 5. јун 2014.

Dijete snova - Akiane Kramarik

uto 28. srpanj, 2009.
Uvećaj
Ovo čudo od djeteta, koje kaže da joj Bog pokazuje što treba slikati, koristi svoj dar kako bi pomogla onima koji su u nevolji.
Akiane Kramarik je čudo od djeteta iz malenog gradića Sanpoint u Idahu koja crta i slika realističnu umjetnost od svoje 4. godine života, a kaže da je prvi put susrela Boga kad je imala 3 godine. I sada se nada da će svojim čudesnim darom pomoći djeci u nevolji širom svijeta. Ne začuđuje stoga da je Akianin talent pobudio veliko zanimanje javnosti.
Draga djevojčica nježnog glasa postala je slavna nakon što nastupila kod Oprah Winfrey. Od tada je gostovala u mnogim emisijama te su o njoj pisali brojni časopisi diljem svijeta.
Počela je crtati u dobi od 4 godina nakon svog prvog susreta s Bogom, prebacila se na slikarstvo kad je imala 6 godina i dodala poeziju u 7 godini života. Samouka je i nikad nije uzimala službene satove slikanja, ali njene slike – biblijskih likova, djece, životinja, prirode, nje same i ponekad više apstraktnijih tema – nemaju nikakve veze s crtarijama jednog djeteta.
Prije nego što je gostovala kod Oprah Winfrey, njene realistične slike su dostizale cijenu od 25.000 $. Sada naplaćuje od 100.000 do 1.000.000 $ za originalna djela, a od 1,800 do 10.000 $ za ograničeno izdanje isprinta.
Objavila je dvije knjige, “Akiane, njen život, njena umjetnost, njena poezija“, napisanu u suradnji s njenom majkom i “Akiane: Moj san je veći od mene“. Ona je također i filantrop koji donira prihod od prodaje svojih slika društvima koja pomažu djeci.

Čudo od djeteta

Uvećaj
Akiane – nazvana prema ruskoj riječi za “ocean“ – je započela svoje vizionarsko i umjetničko putovanje kad je imala 4 godine.
“Danas sam srela Boga“, rekla je svojoj majci Foreli, šapćući jednog jutra.
U redu, tako nešto bi mogao izjaviti bilo koji 4-godišnjak koji je bio u crkvi, ali prema tvrdnjama njene majke, Akiane nikad prije nije niti čula riječ “Bog“. Foreli je odgojena kao nevjernik u ateističkoj obitelji iz Litve, a njen suprug Markus je bio katolik koji se odrekao vjere i izjašnjavao se kao ateist. Kramarikovi nisu imali televiziju, a Akiane i njena braća su školovani kod kuće, tako da riječ “Bog“ nije bila dio njihova leksikona.
Kad je Foreli upitala svoju kćer što je Bog, Akiana joj je odgovorila, “Bog je svjetlost – topao i dobar. On zna sve i razgovara sa mnom.“ Nakon te prve vizije započela je dijeliti pojedinosti svojih susreta s Bogom, koji su za nju bili vrlo stvarni.
“Ponekad je zvučala kao starija žena – ne zbog svog glasa već zbog svoje ozbiljnosti, neobičnih komentara i širokog vokabulara“, kaže njena majka.

Akianina umjetnost

Nadahnuta onim što joj je Bog pokazao i rekao, Akiane je skicirala figure i portrete na zidovima, prozorima, namještaju, knjigama i po svojim rukama i nogama, te umrljala zidove ugljenom. Ubrzo je došla do ulja i akrilnih boja i sama naučila kako ih koristiti. Nije je zanimalo pohađanje satova umjetnosti ili posjeti muzejima, kaže njena majka.
Akianina prva slika je prodana za 10.000 $, nakon što su njeni roditelji kontaktirali jednog trgovca umjetninama kako bi ju zastupao.
Akiane pokušava iznova stvoriti vizije za koje kaže da joj ih Bog daruje u njenim snovima. “Probudim se nakon što sam imala mnogo snova. Probudim se i molim, a zatim vidim vizije i sve objasnim svojoj majci i kažem, “To je ono što želim naslikati.“ Iz svojih snova Akiane je zpočela slikati slike o “Isusu“, za koje joj je trebalo više od 75 sati da ih dovrši. Do sada je naslikala dva ulja na platnu s tom temom. Prvi je nazvala “Princ mira“, realističan portret Isusa, a drugi je nazvala “Oprosti im, Oče.“
Njezina potraga za pronalažanjem živog modela za sliku trajala je nekoliko mjeseci u kojima je ona ustrajno molila da pronađe osobu koja bi se podudarala s vizijom Isusa koju joj je Bog pokazao. Jednog dana ju je susjed upoznao s prijateljem – stolarom, baš kao što je i Isus bio, samo što je ovaj nosio traperice i bijelu majicu. Kad ga je ugledala, Akiane je znala da je baš on model za kojim je tragala. Drvodjela je pristao u početku, ali je nazvao za tjedan dana da javi kako odustaje.
“Rekao je da nije dostojan da predstavlja Isusa,“ kaže Akiane. “On je kršćanin i skromna osoba. Ali ja sam molila Boga da se on predomisli i ponovno javi.“ I tako je tajnoviti stolar koji je poželio ostati anoniman, ponovno nazvao Akianu i rekao joj da Bog želi da on pozira za sliku iako mu je to bilo neobično.
Akiane nazivaju čudom od djeteta – iako joj je nelagodno kad čuje taj termin – čije dvostrani talenti su umjetnost i poezija. Ima i nekoliko drugih talenata. Barata s četiri jezika (engleskim, litvanskim, ruskim i znakovnim jezikom), a započela je i skladati glazbu. Akianin dan je malo drugačiji od dana druge djece koja se školuju kod kuće. Svako jutro kad se probudi popije vodu, vježba, moli, a zatim slika. “A nakon slikanja, pišem pjesme,“ te dodaje, “a zatim pišem ruski, pa čitami i piše litvanski, nakon čega čitam Bibliju.“ Njene pjesme koje joj jednostavno dolaze – i kojima ponekad čak ne zna niti značenje – često prate njene slike.
Na pitanje kako zna da Bog razgovara s njom, odgovara, “Jer mogu čuti Njegov glas. Njegov glas je miran i lijep.“ Iako je imala samo 3 godine kad je prvi put čula Boga, upamtila je njegovu prvu poruku. “Rekao je, 'Trebaš to napraviti, a ja ću ti pomoći.' Rekao je, 'Sada možeš pomoći ljudima.' Ja rekoh, 'Da, hoću.'“
Akiane je transformirala pomanjkanje vjere u svojoj obitelji. “Naša obitelj nikad nije razgovarala o vjeri, nikad nije zajedno molila i nikad nije odlazila u bilo koju crkvu,“ kaže njena majka. “Ali, to se promijenilo od kako je Akiana počela dijeliti svoje vizije s nama.“
Ipak, iako neke od njenih najpoznatijih slika prikazuju Isusa i Mariju, Akiane nije vezana za Kršćanstvo i njena obitelj ne odlazi u neku određenu ckrkvu. “Ja ne pripadam niti jednoj religiji,“ kaže Akiane. “Odlazili smo u razne crkve. Sada imamo crkvu u svom domu. To je više razgovor o vjeri, ljubavi i jedinstvu. Najlakši način da se to kaže je, Ja pripadam Bogu. Prihvaćam sve vjere.“
Međutim, duhovnost prožima njene slike, bez obzira na temu. U “Zasađenim očima“, portretu afričke žene kaže, “Htjela sam izraziti ljepotu i patnju crne rase. Možete vidjeti čitav život te afričke žene u njenim očima, koje su pune snage i duhovnosti.“
Ulje na platnu veličine 90 sa 120 cm, “The Planted Eyes,” koje je Akiane naslikala s 8 godina, trebao bi “izraziti ljepotu i patnju crne rase,” kaže Akiane. “Bio je to moj najbrži portret; trebalo mi je samo 15 sati od skice do samog kraja.”
Slika “Vjera“ koju je naslikala s 9 godina, prikazuje malu azijsku djevojčicu koju je upoznala i koja je bila napuštena. “Znala sam odmah da ću je naslikati na praznom polju, udaljenom od velikog grada, gdje će ona pronaći Boga i ljubav po prvi puta,“ kaže Akiane. “Posvećujem ovu sliku svim napuštenim bebama i djeci.“
Akiane, koja je sazrijela u komunikativnu ali još uvijek nježnu tinejđerku koja se puno smije, ispunjava svoju glavu, srce i umjetnost kaleidoskopskim vizijama.
“Moj um je odrastao,“ kaže Akiane. “Kad sam bila mlađa vidjela sam samo jedan put. Imala sam samo jednu temu: Isusa, Mariju, Nebo. Sada vidim mnogo puteva koje trebam istražiti – različite kulture, porijekla, religije. Ulazim u umove ljudi i vidim različite dimenzije. I upravo sam naslikala hinduističkog monaha.“
A puno toga što Akiane vidi dolazi od Boga. Sada ima 15 godina, ali je bila intimna s pojmom Boga još dok je imala 4 godine, kad je počela imati vizije i razgovarati s Bogom.
“On govori uglavnom u bojama i slikama,“ kaže Akiane. “Ja slikam i pišem ono što mi Bog pokazuje. Svaki centimetar kojeg oslikavam na mom platnu – bilo da se radi o boli, radosti ili misteriji – ima svoje značenje i došlo je od Boga.
Akiane ima još jedan san za koji vjeruje da ga joj je Bog dao – samo što o ovom sanjari za vrijeme svog rada. “Ja zaista želim pomoći ljudima u nevolji u Africi i na drugim mjestima. “Naročito Litvanicma – 'djeci smeća' kako ih zovu jer žive u smeću. Njima je potrebna pomoć u hrani i lijekovima, a treba im i besplatna bolnica. Želim izgraditi besplatnu bolnicu za njih.“ Akiane se nada da će moći financirati takve projekte prodajom svojih slika i poezije. Njen agent kaže da će Akiane uskoro krenuti na svjetsku turneju kako bi prikupila novac za rješavanje problema AIDS-a u Africi.
“Mi nemamo odgovor zašto se to događa,“ kaže Foreli Kramarik o kćerinoj darovitosti. Ali čini se da Akiane zna odgovor. Kad je majka pita što misli zašto je dobila dar, Akiane kaže: “Ja sam blagoslovljena od Boga, i ako sam blagoslovljena tome postoji samo jedan i jedini razlog: da pomognem drugima.“

Pogledaj video:

Uvećaj
 više na:www.artakiane.com

Нема коментара:

Постави коментар