понедељак, 2. јун 2014.

Učitelj i učenik

ucitelj- uvid u odnos učitelja i učenika - 
Zadatak duhovnog Učitelja je da svoje učenike navede da osete da je bez ljubavi i istine život besmislen i jalov. Najvažnije što duhovni Učitelj čini za svoju duhovnu decu je to što im daje svest o nečemu prostranom i beskonačnom u njima samima, a to nije ništa drugo do sam Bog...
Kao što su nam potrebni učitelji radi spoljašnjeg znanja – da prosvetle naše spoljašnje biće – isto tako nam je potreban duhovni Učitelj da nam pomogne i vodi nas u našem unutrašnjem životu, naročito na početku.

Đainizam: daj život, ne uzimaj ga

djainizam- osnovni pojmovi đainizma, ahimsa (nenasilje), drevna ekologija (sklad sa prirodom), život Mahavire (Budinog savremenika) -
Gospod Mahavira nije bio osnivač đainske religije. Đainizam ima dug i slavan red učitelja koji se nazivaju tirthankara (tirtankara). Tirtankara znači "onaj ko pronalazi mesto za prelazak preko okeana patnje".

Milost

milost- kako deluje u duhovnom životu i kakav je njen odnos prema našem ličnom naporu -
Lako je reći da je uz Božiju Milost sve moguće. To smo čuli od svakog duhovnog Učitelja. Ali, ova Milost ne dolazi tek tako. Ova Milost dolazi samo onima koji istinski žude da se okupaju u njenoj svetlosti. Ako je tragalac spreman da trči najbrže i da žrtvuje ono što ima i ono što jeste, ako je u svakom momentu spreman da se odrekne svega radi Boga, tada za njega ne postoji ništa nemoguće. Ako želite da trčite ka Bogu, božanska Milost je u vama i božanska Milost će raditi za vas.

Na krilima srebrnih snova

snovi2- pitanja i odgovori o prirodi i duhovnom značenju snova -

Zašto snovi ponekad mogu da budu inspirativniji od stvarnosti?
Svako ljudsko biće misli da je san beskrajno inspirativniji od stvarnosti. San trenutno deluje na naš um dajući mu nadahnuće. To je zato što su nam, kada smo u svetu sna, sve sposobnosti naše duše na raspolaganju.

Нема коментара:

Постави коментар